hirdetés

Bartók Imre: Képzelt barátok

Nagypál Orsi Körforgalom című filmje kapcsán

2014. március 25.

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27 és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Bartók Imre Nagypál Orsi Körforgalom című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk.

hirdetés

A bábuk, automaták, droidok, különféle szimulákrumok, illuzórikus és virtuális entitások, akarjuk vagy sem, de szerves részét képezik a mindennapjainknak. És ha már így van, mégis mi állhatna a másolatok és a gépek útjába, hogy olyan pozíciókat foglaljanak el életünkben, melyekről korábban azt sejtettük, hogy azokat csakis más, húsvér emberek tölthetik be?

Meglepő volt Nagypál Orsi filmjét alig két héttel Spike Jonze ünnepelt A nő (Her) című, kissé elnyújtott, pasztellszínekben úszó komputerromantikája után látni. A Körforgalom cselekménye ugyanis, értelemszerűen más és jóval egyszerűbb díszletek között, lényegében azonos az amerikai filmével (amúgy előbb készült annál). A magának való, enyhén szociofób férfi mindkét filmben egy programmal, illetve annak női hangjával kavarodik minimalista liaisonba, melynek igazi beteljesülése persze végül elmarad. Az egyébként ízlésesen – és nem mellesleg A nővel szemben jóval ökonomikusabban – forgatott Körforgalom címében is utal szerkezetére: a férfi a GPS-asszony eltűnése után végül visszatér elhidegült feleségéhez, keserű búcsút intve kérészéletű szerelmének (barátjának?), és komor ábrázattal hasogatja a kihűlt paradicsomos húsgombócokat.

Szánalmas? Megrendítő? Egyik sem, inkább túlontúl is természetes. A második animizmus korát éljük, ahol mindenki őszinte viszonyba léphet a kávéfőzőjével és a pittyegő kocsikulcsaival. Ezernyi képzelt barát várja az internet minden zugában, „oroszlánok, tigrisek és medvék” (Dan Simmons), rejtőznek ezeken a rejtett síkokon (értsd: trollok, patkányok és kócsagok). Hát persze, hogy fontosabb annak a szerencsétlen filmbéli gyári munkásnak a meghibásodott GPS, mint a szörnyűségesen sminkelt felesége. Ha választhatnom kéne a dolgaim vagy az emberek között, én is habozás nélkül az előbbi mellett döntenék. Van egy-két jó könyvem, kedves dobozkámban kigöngyölítésre váró gombolyag pihen. A polcomról csöpp ikon tekint le rám, véletlenül épp Szarovi Szent Szerafimot ábrázolja, amint egy medvét etet! (Vö. „[A medve] úgy állt, ütésre emelt manccsal, mindvégig szemtől szembe velem, mintha szememből olvasná ki lelkem szándékát, s valahányszor imitáltam csak a szúrást, nem mozdult.” Kleist: A marionettszínházról)

De ide tartozik a Hari-klón a Solarisból, az ellenséges variáns archetípusa pedig a heurisztikusan programozott algoritmikus komputer, vagyis HAL 9000. Tovább megyek: amikor megfáradt idegrendszeremet a nap végén lövöldözős játékkal igyekszem nyugtatni, a virtuális játéktérben gyakran botlok zombikba. Ezek a darabos mozgású teremtmények mintegy többszörösen is élettelenek, nem létezők, mégis – noha erről aligha alkotnak fogalmat – mindegyikük a principium individuationis csodás példája. Élvezik szimpátiámat. Ha éppen nem is lágy hangon búgnak, mint a Körforgalomban a GPS, hanem zümmögnek, vartyognak, bugyognak, azért van valami a hangjukban (Dr. Mabuse hangjában!), ami a régi bölcsődalok békéjét, sőt még korábbról, a prenatális nyugalomban, fejletlen tagjaim körül zúgó vér andalító crescendóját idézi fel.


Bartók Imre

 

 A Friss Hús Classics további öt filmjét itt nézhetik meg.

 

A rövidfilmes formátum iránt érdeklődő közönség 66 alkotást nézhet meg a március 27-30 között megrendezett szemlén a Toldi moziban.
A Friss Hús méltó bemutatkozási lehetőséget nyújt a hazai filmes tehetségeknek és megismerteti munkáikat a szélesebb közönséggel, valamint a külföldi rövidfilmes trendekbe is bepillantást nyújt.

Új filmmel mutatkozik be többek között Kerékgyártó Yvonne, Szirmai Márton, Szabó Simon, Kárpáti György Mór, Felméri Cecília, Fabricius Gábor, illetve a tavalyi Friss Húson is sikeresen szereplő Grosan Cristina. Két Berlinalét megjárt alkotás is szerepel a fesztivál programjában: Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42 és Ferge Roland El című filmje.

A nemzetközi szekció olyan filmeket is bemutat, amelyek sikeresen szerepeltek fontos nemzetközi fesztiválokon (Sundance, Berlinale Shorts, Clermont-Ferrand).

A Friss Hús Budapest zsűritagjai az utolsó napon hirdetik ki a hazai és a nemzetközi versenyprogram győztesét.

Az előadásokra jegyek itt rendelhetők.
 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.