hirdetés

Berta Ádám: A haramiák (részlet)

2018. február 11.

Gábornak végeredményben szimpatikus volt a tulajdonos. Egy olyan lehetséges világban, ahol nem hasadt ki a nadrágja, vagy ahol pár szóval említést tesz a kis balesetről, netán nadrágot vált, barátok lehettek volna, de Gábornak nem hiányoztak új barátok. – Berta Ádám A haramiák című regényét ajánljuk.

hirdetés

Berta Ádám: A haramiák
(részlet)

– Az összeg ötven százalékáról számlát adunk. Vagyis a tíz százalékáról – mondta a férfi, akinek kilógott az alsónadrágja, még decemberben.

Hibátlan kéró volt, parkettás, nagy belmagasságú. Gábor pár órája találta a hirdetést, rögtön telefonált, és kiderült, hogy az ingatlanos éppen a lakásban van, a tulajdonossal együtt. Az ingatlanos negyven körüli nő volt, aki rá is játszott, mennyire penge a külseje. Szép szőke haj, tökéletes kosztüm, magas sarkú, harisnya, formás vádli.

– Az első két havi díj ötven százaléka az egész éves összeg tíz százaléka – folytatta a férfi. Gábor nem figyelt. Óriási tervezőasztaloknál álltak, mindegyikre bonyolult mérnöki lámpa volt felszerelve. És igen, a férfi öltönynadrágjának hátsó fele a derékrésztől egészen lentig, a slicc felé visszaforduló varrás mentén végig kihasadt. A hasadék adakozó lyukként tátongott, de erre a furcsaságra a beszélgetés egyáltalán nem utalt.

– Ebben már a vízdíj, a villanyszámla és a gázszámla is benne van – mondta az ingatlanos. A hangja is szexi volt.

– Persze takarékos használat mellett. A lámpákat le kell oltani, és nem lehet egész nap zuhanyozni – tette hozzá a hasadt nadrágú férfi valószínűtlenül.

Gábor úgy érezte, tulajdonképp a hasadéktól bérli ki a lakást. Adakozó, kitárulkozó hasadásnak tűnt, amely nagylelkűen látni engedte a férfi régi fajta, fehér alsónadrágját. Gábor egyébiránt nem drágállotta a bérleti díjat, és megfeleltek neki a kikötések.

– Nincs szükségem számlára – mondta.

– Egyeztettem a könyvelővel. Ő mondta, hogy így kellene csinálnunk.

Gábornak végeredményben szimpatikus volt a tulajdonos. Egy olyan lehetséges világban, ahol nem hasadt ki a nadrágja, vagy ahol pár szóval említést tesz a kis balesetről, netán nadrágot vált, barátok lehettek volna, de Gábornak nem hiányoztak új barátok.


„érzékeny pasztell Berta Ádám A haramiák című szövege" (Péterfy Gergely)

Réka szokatlan levelet kap: a nagynénje többmilliós örökséget hagyott rá, amelyet egy afrikai ügyvéd szeretne a rendelkezésére bocsátani. Gábor hosszú külföldi tartózkodás után Magyarországra érkezik, és nekilát, hogy felbontogassa a nagynénje után maradt, iratokkal teli dobozokat. Berta Ádám kisregénye nem teszi egyértelművé, kik a címben szereplő haramiák – csalások és csalódások láncolata ez a történet, olyan mismásolásoké, amelyeket mi, emberek, újra és újra örökül hagyunk egymásra.

Berta Ádám 1974-ben született, Budapesten él. Ez a negyedik kötete.

Könyvei a Kalligramnál: Egon nem fáradt (2012), Miki nem finnyás (2015), Baleset az építkezésen (2016)

Berta Ádám: A haramiák, 2017, Kalligram, 2500 Ft.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.