hirdetés

Bödecs László: Az árvíz helye (részlet)

2018. május 9.

Az elmúlt évek romjai megállapodtak./ Helyezkedésük végeztével talaj képződik./ Az alattuk rohadók szagát elvitte a szél,/ kis vadvirágok, zöld moha nő helyükön,/ az elszaporodó patkányokat és férgeket/ pedig már kiirtották. – Bödecs László Az árvíz helye című kötetéből közlünk részletet.

hirdetés

Bödecs: László: Az Árvíz Helye (részlet) by Litera Portal on Scribd

 

„Mennyire szeretlek, élet”, évtizedek óta nem olvastam ennyire pozitív töltetű magyar verssort. Mintha költészetünkben valaki tiltaná az örömöt. Természetesen ez is így folyatódik: „Mennyire szeretlek, élet, / most, hogy nem vagy.” Bödecs László mégsem krízisközérzetről ad hírt. Nyugodt, csöndes gyűjteményét életvágy itatja át.
A második kötet minden költő pályáján vízválasztó. Továbblépés emelt igényekkel, a „gyorsabban, magasabbra, szebbet és többet” igézetében. Jó esetben Köztes állomás, mint az ő itteni első versének címe. Bemutatkozni nem kötelező zabolátlanul és nyersen, az ő első köre sem volt vad. Ám a húszéves kori honfoglalás után legfőbb ideje bemutatni azt, ami csak te vagy; és árnyaltan beszélni a meglelt saját nyelven. Vagyis keresetlenül. Olykor mégis pátosszal és kevert szórenddel.
Feketül a rémisztő boldogság glóriája. A vászonról lekapart festék alól kilátszik az előzőkompozíció nyoma, mint amikor egy újjáépített város munkagödréből előtüremkednek az elpusztult épületek földalatti töredékei, pinceboltozatok beomlott bordái. Milyen szép szó a baráti berúgásra: „Míg veszteségeinket dédelgetjük, / sörhabba mártjuk az ujjunk, / a távozókarcáról lenyaljuk a bánatot.” Bödecs szokványos, amikor verset ír a hajléktalanokról a zöldben. Másik költeménye viszont egyenesen a mosogatást tárgyazza, pedig ez se nemszokás, se nem divat. Ready made gyanánt kárbejelentést közöl (utóbbit elégiának nevezi a szerző), ritkán értesülünk így özönvízről. Aggódó vershőse óceánparton sütkérezik. Rögzíti,hogy „A réten a füvet nőni hagyják, / és benne felejtik a zászlótartóban a feketét.”
„Ami egynek szemét, másnak haza.” (Térey János)

Bödecs László: Az árvíz helye, Fiatal Írók Szövetsége, 2018.

(A könyv bemutatóját 2018. május 16-án, délután 5-től tartják az Írók Boltjában.)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.