hirdetés

Boldog új évet 2019

2019. január 1.

Kánonkórus címen tartotta 17. előszilveszteri partiját a Litera a Trafóban. Felolvasott Mán-Várhegyi Réka, Kubiszyn Viktor, Erdős Virág, Fekete Vince, Nemes Z. Márió és Szilágyi Ákos. Konferált: Litkai Gergely. A Soharóza kánonokkal, Horváth Kristóf és Oláh Máté Edmond rappel és játékkal szórakoztatta a közönséget. Olvasóinknak Valuska Gábor képeivel kívánunk boldog új évet.

hirdetés

Tizenhetedik alkalommal tartotta évbúcsúztató estjét a Litera a Trafó zsúfolásig megtelt nagytermében. Ez alkalommal a kánon volt a témánk, minden értelemben. Az előszilveszteren Valuska Gábor fotózott. A képekre kattintva kinyílik a galéria, melyben még több képet találnak.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Halas Dóri vezetésével a Soharóza volt az idei extra produkció. Az első blokkban Soharóza-feldolgozások voltak hallhatóak Ernst Toch Fuge aus der Geographie (1930) és Harald Weiss Vokalstudie (1949) művének felhasználásával.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Litkai Gergely konferált, és saját kánon-történetekkel szórakoztatta a közönséget.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Mán-Várhegyi Réka Háború című írásával kezdődtek a felolvasások: „A konyha ajtajában állok, kezemben felmosórongy. Hirtelen labdává gyűröm, és eljátszva, hogy baseball-játékos vagyok, felhúzom a térdem, aztán széles mozdulattal rádobom a rongyot a fiam cipője mellett növekvő tócsára. Úgy szeretném, ha elmosolyodna".

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Kubiszyn Viktor Árnyékkánon című írását olvasta fel aztán: „Rám írt egy érettségiző nemrég, hogy ő engem választott a kortárs magyar irodalom tétel altételei közül, és lenne pár kérdése, de inkább nem is kérdezne, inkább kérne, mert olyan jófejnek tűnök, szóval ha már én vagyok a választott tétel, foglaljam neki össze, mi a fontos belőlem, tömören és megtanulhatóan, dolgozzam neki ki magam. Felmerült bennem, hogy megkérdezem, a többi tétel mit szólt a felkéréshez, mondjuk a Pitagorasz, vagy a logaritmusok, de aztán győzött az alázat."

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Erdős Virág Tűz, tűz, avagy én és a kánon című versével következett: „ég a város. / előbb utóbb / porig ég a ház is. / mély csend lőn, mint / szokott aztán berobban a gáz is // kereplőként űzöm körbe / magamat – mit bánom / hogy befogad vagy / kitaszít az a kibaszott kánon".

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

A Soharóza Kánon-medley produkciójában saját Ladodé kánonjával ötvözte Bárdos Lajos Kínai kánon, ismeretlen szerző A nap leszáll, Henry Purcell Babylon, Joseph Haydn Erdő mélyén és Kodály Zoltán Forr a világ című művét.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Fekete Vince is verssel érkezett, Drón című művét olvasta: „Ó idő múlásának percenései ó az / az élőlény riadalma hogy nincs / nem lesz többé már ami van / ó a maradók lelki háztartásának / üzemzavarai percre-pillanatra / emlékek rajzanak s mint rügyek / által mélybe lökött száraz levelek / pörögnek aláhullnak elenyésznek".

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Nemes Z. Márió Hungarofuturista kánonképzés című írása következett: „Az ómagyarok kánonja fallikus kánon volt, amivel gyakorta karóba húzták egymást sírva és nevetve. Nők nem voltak benne, vagy csak olyanok, akik bosszúból voltak azok. Ekképp a kánon a bosszú eszköze, megmondja, hogy ki a kismagyar, és ki a nagymagyar, illetve ki a nőmagyar, de olyan nincs, legfeljebb adjátok vissza a hegyeinket!"

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Szilágyi Ákos Nótacsokrának („úgy ösmerlek", „így élünk mi") előadása előtt bevezető szavakat intézett a jelenlévőkhöz: „már csak azt a kérdés: benne-e vagy? Mármint a kánonban. Én benne vogymuk, te benne vagyol, ők benne vagynak. De melyik kánonban? A mi kánonunkban vagy az ő kánonukban? Mind a kettőben. Meg még a tiétekben is. Az már három. Három a kánon. A magyar kánon. Úgyhogy kánonban fogjuk énekelni az állam bárkáját vontató volgai magyar emberek édes-bús dalát, ezt az ősi türk melódiát."

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Nagy Gabriella, mielőtt felkonferálta a meglepetésvendége(ke)t, pár mondatos évértékelőt tartott. Öt nagyvizit, egy film, tizenkét hónap szerzője, két határon túli szemle, egy híján kilencven Előhívás, csaknem hatvan Írómozi, több mint tizenhatezer Facebook-követő, új Instagram-oldal a leltár.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Aranyút című filmünk két szereplője „lépett le a vászonról". Horváth Kristóf (Színész Bob) Arany-verseket rappelt, Oláh Máté Edmond beatbox-kísérete mellett, többek közt a Tetemre hívást adták elő: „A radványi sötét erdőben / Halva találták Bárczi Benőt. / Hosszu hegyes tőr ifju szivében; / „Ime, bizonyság Isten előtt: / Gyilkos erőszak ölte meg őt!””.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Majd a Soharózával közösen megmozgatták és megénekeltették a közönséget.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

A Soharóza utolsó blokkjában tűz és víz volt a téma. Ligeti György Ha folyóvíz volnék, Eddie Cooley – Otis Blackwell Fever, a Megrakják a tüzet című magyar népdal, az Ég a város című kánon és Weöres Sándor Mi volnék című verse hangzott el. Az utolsó kánonba beálltak az írók is.

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

Kánonkórus – Előszilveszter 2018

A fináléban együtt köszöntötte az új évet az est összes szereplője, a felolvasó írók, Halas Dóri és a Soharóza, Horváth Kristóf és Oláh Máté Edmond, a Litera alapítói, Csejdy András és Sebők Marcell, a szerkesztők, Nagy Gabriella mellett Szekeres Dóra, Jánossy Lajos, Modor Bálint, régebbi szerkesztőink, Seres Lili Hanna és gondolatban Fehér Renátó, a távolból Litkai Gergely, a széksorok mellől fotósunk és videósunk, Valuska Gábor, a kakasülőről a látványért felelős Vajna Balázs (Vj Unflyable).

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.