hirdetés

Brexitről, díjakról és a #metoo-mozgalomról

2018. október 25.

Röviden és olvasmányosan próbálják elmagyarázni a Brexitet, LMBT-élményt leíró elsőkönyvest díjaztak, egyesek előnyben részesítik a „kíméletes krimiírókat", Lionel Shriver szerint a #metoo mozgalom elérte a célját. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

A Brexitről: Ladybird-könyv felnőtteknek

Az 1914-ben indult Ladybird-könyvek eredetileg gyerekeknek íródtak, amelyre már a formátumukból is következtethetünk: zsebkönyv méretűek, sűrűn illusztráltak és könnyen fogyaszthatók (egyes helyeken „toilet-book"-oknak is nevezik őket). 2016-tól azonban már a felnőtteket is megszólítja a kiadó – ad róla hírt a The Guardian –, olyan témákkal, mint például az életközépi válság, vagy a másnaposság. Most pedig úgy tűnik, az eddigi legnagyobb kihívást helyezték maguk elé: megpróbálják röviden és olvasmányos módon elmagyarázni a Brexitet. A szerzőik, Jason Hazeley és Joel Morris nyilatkozata szerint ezzel olvasóik igényét elégítették ki, mivel már rengetegen kérdezték tőlük, mikor fognak ebben a témában publikálni. Nem állt szándékukban részrehajlónak lenni egyik oldal felé sem, csupán igyekeztek megvilágítani, a nép és a politikusok hogyan kezelték a kialakult szituációt.

Újra kiosztották a Polari Elsőkönyves Szerzők Díját

A 2011-ben alapított Polari Elsőkönyves Szerzők Díját minden évben egy olyan szerzőnek ítélik oda, aki debütáló kötetében a bírálóbizottság szerint érzékletesen és hitelesen ábrázol valamilyen LMBT-élményt – prózában vagy lírában, fikcióba ágyazva vagy önéletírásszerűen. A Telegraphon olvashatjuk, hogy idén Fiona Mozley vehette át a díjat a Londoni Irodalmi Fesztivál keretein belül. Elmet című regénye a 2017-es Man Booker Prize shortlistjében is szerepelt. Paul Burston, a zsűri elnöke szerint Mozley regénye egy teljesen egyedi, időnként brutális, de gyönyörű történet lírai módon elbeszélve, amelyet olvasva úgy érezzük, mintha egy ősi, népi mesébe léptünk volna.

Kicsi, de figyelemfelkeltő díjat hoztak létre

Idén novemberben adják át első alkalommal a Bridget Lawless által létrehozott, The Staunch Book Prize nevű díjat, amely olyan krimiket vesz figyelembe, amikben nincsenek részletesen ábrázolva a nők által elkövetett brutális szexuális erőszakok és bűncselekmények. Elsőre talán ellentmondásosnak tűnik, hogy pont a krimikben nem látják szívesen az ilyen jeleneteket, Janet Clark World Literature Todayen megjelent cikkében azonban kifejti lelkesedését a kezdeményezéssel kapcsolatban, és ezáltal érthetőbbé is válik a díj létrehozása. Clarknak elege van már abból, hogy a legtöbb krimiben sokszor teljesen szükségtelenül megerőszakolt, megkínzott és legyilkolt nők képeit égetik bele az olvasó agyába – ez nagyjából 20-25 éve vált divattá a krimiírók körében, korábban  a szerzők többet foglalkoztak a karakterek és a mellékszálak részletes kidolgozásával. Szerinte ez a díj (akármilyen kicsi is egyelőre) arra hívja fel a figyelmet, hogy egy gyenge történetet nem lehet eladni csupán azért, mert horrorisztikus és perverz jelenetekkel van tele, illetve elveti azt a gondolatot is, hogy a nők csupán áldozatok lehetnek egy krimiben.

Lionel Shriver: „A #metoo-mozgalom a vége felé jár"

Shriver, a Beszélnünk kell Kevinről írója a Cheltenham Irodalmi Fesztiválon fejtette ki véleményét arról, hogy a #metoo mozgalom elérte a célját, és a mostanihoz hasonló folytatása negatív hatással lenne a férfiak és a nők kapcsolatára, ő pedig nem szeretné megérni azt a kort, amikor a férfiak elkezdenek félni a nőktől. Elismeri, hogy rendkívül fontos volt elkezdeni a mozgalmat és tiszteli a felszólalókat, hiszen számos olyan férfit sikerült a mozgalom hatására félreállítani, akik visszaéltek hatalmukkal. Azonban szerinte az, hogy most már mindenki vállalja a vele történteket, a fiatalabb generáció nőit arra fogja sarkallni, hogy gyengeségüket és törékenységüket használják fegyverként. Beszéde – ahogyan az várható volt – ellenkező hatásokat váltott ki, az mindenesetre javára írható, hogy nyíltan fejezte ki véleményét.

Képek: The Guardian, The Telegraph, staunchbookprize.com, The Times

 


Kiss A. Kriszta

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.