hirdetés

Búcsú

Halász Péter virtuális temetésén

2006. február 9.
2006. február 6-án volt egy performansz a Műcsarnokban: Halász Péter virtuális temetése. Többek között Földényi F. László, Szentjóby Tamás, Kari Györgyi, Sugár János, Bozsik Yvette, Konrád György, Najmányi László és Vágvölgyi B. András vettek búcsút a művésztől. 
hirdetés

Halász Péter ravatalánál állunk. Lehetne most viccelődni, miként arra utal is a szerzői szándék, de nincsen hozzá kedvem. Hölgyeim és uraim, jelentős férfit búcsúztatunk! Egy férfit, aki már ötéves korában kis pöcsének magasságából szemlélhette Rákosi Mátyás legendás nyakzatának hurkáit a Gorkij iskola óvodájában tett MKP-pártfőtitkári látogatás alkalmából. Egy embertől, aki volt már King Kong ivarszerve is Balatonbogláron, gyalázta őt ezért a Kékfényes Szabó László a pártlapban. („A forró nyom hozzád vezet / Szabó László mossál kezet.”), Rákosi nyaka, King Kong farka, most ennyit Thanatosz és Érosz játékáról, és összejövetelünk alkalmának rejtett szexuális szubtextjéről. A Lakásszínházat, a Magyar Népköztársaságból történt kipaterolást, Párizst, New Yorkot, a Squatot, Andy Warhol filozófiáját és utolsó szerelmét, Halott uraságot és Szabad uraságot, Nicót és Ulrike Meinhofot majd mondja el más. Meg a sisakkészítő gyönyörű feleségét is.

A Műcsarnok közel esik a Herminamezőhöz, Halász mitikus szülőkörnyékéhez, melyből nagyszerű filmet csinált. Itt öli meg a gyilkos golyó „ A   l e g b a r ó b b   v a g á n y t   Z s i b i t .” Sajnos olyan világot élünk, hogy nem ő kapja a Filmszemle nagydíját, pedig neki járna.
Néhány éve a Városi Színházban láttam Halász Péter darabját Jack Smith haláláról. Jack Smith celluloid-félisten, a New York-i filmunderground címerállata; Flaming Creatures, The Blonde Cobra, Sheba királynôjének találkozása az Atomemberrel, tudják. Eörsi Istvánnak, Halász jó barátjának említettem utána – milyen különös, Halász meg én legutóbb egyfajta Eörsi-tor keretében beszélgettünk hosszabban, a szokásos zöld disznóhúsok társaságában a Belgrád rakparti lakásban –, tehát mondom Eörsinek, hogy láttam, és hogy Halász Péter milyen jó volt. Mire Eörsi malíciózusan: senki nem tud úgy haldokolni, mint Halász Péter. Miként ezt az ábra is bizonyítja. 


***

Halász Péter búcsúja – Najmányi László honlapja

Vágvölgyi B. András

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.