hirdetés

Budai-Díjat kapott a Hangzó Helikon Radnóti kötete

2009. április 28.
A Helikon Kiadó Hangzó Helikon-sorozatának legújabb, Radnóti kötete a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budai-Díjat kapott. A díjat a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt adta át.
hirdetés

A Hangzó Helikon-sorozatról:

A Helikon Kiadó 2004-ben indította útjára Hangzó Helikon-sorozatát a Kaláka együttes Kányádi című kötetével, amely a költő 75. születésnapjára
jelent meg. „A vers az, amit mondani kell” – állítja Kányádi Sándor a sorozat első kötetében. A Helikon Kiadó ennek a felfogásnak szenteli a sorozatot: a verseket nem csupán olvasni, hanem hallgatni is lehet. A magyar költészet nagyjai – Kányádi Sándor, Ady, Petőfi, Arany, Kosztolányi, József Attila, Faludy, Radnóti, Dsida Jenő, Csokonai – szólalnak meg a verseskötetekhez mellékelt CD-ken, olyan neves előadók tolmácsolásában, mint a Kaláka és a Sebő együttes, Sebestyén Márta, Palya Bea, Ferenczi György, Kátai Zoltán, Cseh Tamás, Novák János, Heidl György, Lovasi András, Gerendás Péter, Kobzos Kiss Tamás, Both Miklós, a Villő Énekegyüttes és a Misztrál együttes. Az immáron 19 kötettel büszkélkedő sorozat az elmúlt években számos díjat kapott: Artisjus-díj, egy Arany-, hat Platina-, és egy Dupla Platinalemez, valamint a Szép Magyar Könyv 2007 verseny elismerő oklevele.
 
Both Miklós–Radnóti
(Hangzó Helikon-sorozat 19.)

100 éve született Radnóti Miklós, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Szépen csengő szavai, sejtelmes képei vagy éppen játékos rímei minden korban magukkal ragadják az olvasót. A Helikon Kiadó ezzel a kiadvánnyal tiszteleg a tragikusan fiatalon elhunyt költő emléke előtt.

„Megvallom, amíg élt, az ő poétai rangját ugyanúgy nem tudtam felmérni, mint József Attiláét. De a jövendő századokon keresztül az a poéta világít, aki míg él, olyan evidensnek és jelentéktelennek látszik, mint a gyertyaláng. Csak később döbbenünk rá, hogy egy torony ablakából ragyog, messzire, síkon át, hegyekig!” (Weöres Sándor)

„Radnótinak számos olyan verse van, amelyek a kedvelt verseim közé tartoznak, mégsem tudtam elképzelni, hogy bármilyen módon is dalt tudnék írni belőlük. Egész egyszerűen kiegészíthetetlennek tűnnek számomra. Ezért a legfontosabb szempontom a versek kiválasztásakor az volt, hogy megszólal-e bennem a zene olvasásukkor, valamint át tudom-e adni azt a feszültséggel körbezárt nyugalmat, azt a meghittséget vagy akár gyakran játékosságot, amely számomra Radnóti oly sok sorát átitatja. A versekhez olyan zenét álmodtam meg, melyek követik az eredeti művek szellemét, esszenciáját, és tiszteletben tartják, hogy immáron dalként, a zenével egy új csatornát nyerve adhassák át érzéseiket a természetről, szerelemről és persze a halálról.”(Both Miklós)

Megjelenés: 2009. április 21.
Terjedelem: 32 o. + CD-melléklet
Méret (mm): 170x150
ISBN: 978 963 227 186 6
Ár: 4990 Ft

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.