hirdetés

Cseh Tamásra emlékeznek a Szigeten

2010. augusztus 2.
Az idei Sziget immár hagyományos nulladik napján, augusztus 10-én, a Világzenei Nagyszínpadon a hazai világ- és rockzenei színtér legrangosabb képviselői Cseh Tamás emléke előtt tisztelegnek, felidézve a tavaly elhunyt dalnok életművének legjelesebb állomásait.
hirdetés

Főhajtás Cseh Tamás előtt

A hazai világzenei és rockzenei színtér legrangosabb képviselői a szereplői annak a lemeznek, amely Eszembe jutottál – Főhajtás Cseh Tamás előtt címmel jelenik meg május 20-án, és a Sziget nulladik napján, a Világzenei Nagyszínpadon élőben is megszólal. Cseh Tamás életművének súlya és jelentősége mellett nem szükséges érvelni, arról, hogy a magyar könnyűzene történetének egyik múlhatatlan fényű ikonja volt, tucatnyi lemez, színházi előadás és film vall.
Nem tudjuk azonban, miben rejlik a hatása  kortárs könnyűzenénk méltán népszerű előadói számára. Erre ad választ a – Marton László Távolodó szerkesztette – lemez, illetve az azt bemutató koncert. Olyan előadók közreműködésével, akik bár megannyi irányzatot képviselnek, mégis egyértelmű hitelességgel képesek feldolgozásaikkal a maguk képére formálni Cseh Tamás örökségét. Ők a Heaven Street Seven, a Csík zenekar, Péterfy Bori & Love Band, PASO, Másik János, a Napra, a Bin-Jip, a Kistehén zenekar, Lovasi András, Palya Bea, a Balaton, a Quimby, a Besh o droM, a Legát, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes, az Etnofon Zenei Társulás valamint Tóth Evelin és Lantos Zoltán. A fellépő művészek tehát egy-egy Cseh Tamás-dalt dolgoztak fel, s adnak elő egy-két saját szerzemény mellett, így egy közel ötórás koncertet élvezhetünk tehát a Sziget „nulladikon”.

Még a kultikus énekes életében kezdődtek az Eszembe jutottál feldolgozáslemez munkálatai, ám aztán emlékalbum lett belőle. A Kistehén Melanko például Cseh Tamás egyik legismertebb és legemblematikusabb dalát, a Budapest címűt dolgozta fel. "Van benne düh, az biztos. És úgy éreztük, a kemény hangulat passzol ehhez a szöveghez és dallamhoz" - nyilatkozott a zenekar gitárosa. Tóth Evelin a címadó dalt énekli el Lantos Zoltán hegedűművész kíséretével. Harcsa Veronika és a Bin-Jip a Váróterem című művet választotta, s mint az énekesnő Quartban olvasható beszámolójából kiderül, csak kevéssé tért el a Cseh Tamás-i énekstílustól. Lovasi András - aki a Gyerekkorom című dallal áll majd színpadra - a keverésen kívül minden munkafázist egyedül végzett egy szobában, mint mondja, "Azt a hangvételt igyekezett becsempészni a dalba, ami az általa nagyra tartott Halott ember című filmet is áthatja (annak Neil Young a zeneszerzője, a rendezője pedig Jim Jarmusch)." De érdemes meghallgatni a többi előadó értelmezését és saját Cseh Tamás-dal olvasatát is, a nulladik napon, a Szigeten.

Ezen a napon azonban nem csak Cseh Tamás jól ismert dalait élvezheti a közönség kortárs előadók interpretációjában, de a Nagyszínpadon sor kerül a jamaicai zenék fiesztájára, a Reggae-Ska Ünnepre – Bob Marley születésének 65. jubileumára -, a műfaj itthoni alapvetéseivel és nemzetközi sztárokkal.

Reggae örömünnep

Hatvanöt éve született minden idők legnagyobb reggae zenésze, Bob Marley, aki világhírűvé tette a reggae műfajt. Ennek apropóján, a születésnapot ünnepelve a Sziget is Reggae és Ska Ünnepeként szervez a fesztivál nulladik napján egy majd’ félnapos fiesztát, felvezetve azt a műfaj hazai képviselőivel, majd sorakoztatva a jeles nemzetközi sztárokat. Így a kora délután induló koncertet a hazai reggae alapvetése, az idén 25 éve örömzenélő Ladánybene 27, mely a magyarországi reggae-élet úttörőjeként írta be a nevét könnyűzenénkbe. A Szigeten pedig KRSA és a PASO Brass-szal kiegészülve vezetik fel a fieszta-hangulatot. Őket a színpadon a The Aggrolites követi. A Los Angeles-i csapat afféle stílusteremtő zenekara a kortárs reggae-nek: hozzá kötődik a „mocskos reggae” címke. A soul, a punk-rock, a ska és a reggae ötvözetéből születő zenéjével hét éve tűnt fel, és azóta megállás nélkül nő a rajongótábora. Ennek a mocskos reggae-nek ugyanis nem lehet ellenállni, mert ez olyan, mintha egyszerre szólna a Clash és Otis Redding. 2010-ben a Szigeten az eredeti felállásból négyen – Lester Sterling, Lloyd Knibb, Doreen Shaffer, Cedric Brooks – lesznek hallhatók, de hogy az összes nagy számukat eljátsszák, arra így is mérget vehetünk.
A hatvanas évek kezdetén, mikor is a ska friss tüze égett Kingstonban, Frederic „Toots” Hibbert, Nathaniel „Jerry” Matthias és Raleigh Gordon zenekara, a The Maytals volt az első, amely a „reggae” szót használta a Do the Reggay című számában. A jamaicai ritmusok és ízek mellett ugyanakkor a gospel és a soul erős befolyása is érződött zenéjükön, sőt lényegében ettől váltak olyan jellegzetessé a roots-reggae színterén.  2010-ben végre Magyarországon is bemutatkoznak. És természetesen egy ilyen jeles koncertfolyamból kihagyhatatlan a The Wailers, a világ legismertebb reggae-intézménye, mely világszerte több mint kétszázötvenmillió albumot adott el. Igaz, még azon a néven, hogy Bob Marley & The Wailers…
Egyszóval, nézhetjük bárhonnan, hatalmas buli előtt állunk…

A Reggae-Ska Ünnep 14 órától a Cseh Tamás-emlékkoncert 18 órától kezdődik. Mindkét koncert – csakúgy, mint a mínusz egyedik napi Kispál-búcsú – az ottalvós hetijegyeseknek ajándék, különben pedig félárú, azaz 6.000 forintos napijeggyel élvezhető.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.