hirdetés

Daniel Kehlmann: Tyll (részlet)

2018. április 19.

Kötélen nem lehet járni. Ez nyilvánvaló. Az emberi lábat nem erre teremtették. Minek egyáltalán próbálkozni vele?De azért tovább próbálkozik. Mindig a hársfánál kezdi,minden alkalommal azonnal leesik. – Daniel Kehlmann Tyll című regényéből közlünk részletet.

hirdetés

Daniel Kehlmann: Tyll (részlet) by Litera Portal on Scribd

 

Ha Shakespeare ma élne, és regényt írna, az éppolyan volna, mint a Tyll.
Tyll Ulenspiegel, a halhatatlan tréfacsináló a harmincéves háború zűrzavaros időszakában és időszakából teremt karneváli mulatságot. A szórakozott molnárt boszorkányperbe fogják, a fia, Tyll ezután fogadott nővérével útra kel: vásári mutatványosként végigjárja a háború dúlta Európát, mint udvari bolond pedig még a Téli király palotájába is eljut. Vagy mindez csupán a képzelet műve? Az olvasó csak kapkodja a fejét a kalandok végeláthatatlan tükörjátékában, ahol elmosódik a határ fantázia és realitás között, mígnem átveszi az irányítást a mese áradása.
Daniel Kehlmann, a kortárs európai irodalom egyik legjelentősebb szerzője eddigi fő művében elképesztő lendülettel hirdeti, hogy bár az ember meghalhat, az életöröm halhatatlan. Fordította: Fodor Zsuzsa. A könyv bemutatójára a Millenárison kerül sor.

Daniel Kehlmann: Tyll, Magvető, 2018, 420 oldal, 4999 Ft

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.