hirdetés

Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről

2016. március 31.

Egyszer megkérdeztem az Ótatát, hogy miért van a márványasztalon vér, és az Ótata erre nagyon felidegesítette magát meg fel is mérgesítette, merthogy az Ómama jó nagy bajba kever mindünket, hogyha ilyeneket beszél. − Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről című kötetét ajánljuk.

hirdetés

Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről by Litera Portal

 

Fordította: Mészáros Tünde 

Daniela Kapitáňová első regényével, amelyet Samko Tále álnéven írt, azonnal rendkívül kreatív, eredeti alkotóként mutatkozott be. A szöveget egy 44 éves szellemi fogyatékos, törpe növésű férfitól halljuk, akinek legfőbb célja az életben, hogy ugyanolyan legyen, mint a többiek. Samko mindent utál, ami eltér a normálistól: semmi másra nem törekszik az életben, csak hogy minden furcsasága ellenére tökéletesen belesimuljon környezetébe - ezt kihasználva nevel belőle besúgót a város nagyhatalmú kommunista ura, s így lesz akaratlanul tragédiák sorának okozója a kisváros életében.

A könyvet a kritikusok a Forrest Gumphoz, a főszereplőt A bádogdob Oskar Matzerathjához hasonlítják; Szlovákiában azonnal bestseller lett, eddig tizennégy nyelvre fordították le, köztük angolra, németre, svédre, franciára, arabra és japánra.


Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről.  Fordította: Mészáros Tünde. Magvető Kiadó, 2016, 228 oldal, 2990 Ft.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.