hirdetés

Díjak, díjak, új arcok

2018. április 27.

Az elmúlt két hétben az irodalmi díjaké volt a főszerep. Írunk az irodalmi Nobel-díj válságáról, a Pulitzer-díjak kiosztásáról, de beszélünk a kortárs lengyel irodalomról és az izgalmasnak ígérkező nyári könyvekről is. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Interjú Olga Tokarczukkal

Olga Tokarczuk a kortárs lengyel irodalom egyik legismertebb képviselője. Nem véletlen, hogy idén, például Krasznahorkai László mellett, őt is a Nemzetközi Man Booker díjra jelölték. Bieguni című könyve felkerült a shortlistre. Ennek kapcsán jelent meg a szerzővel interjú The Guardian oldalán. A könyv – több történet mellett – Chopin szívének útjáról is beszámol. A kötet angol fordítását több folyóirat is méltatta.
Tokarczuk Lengyelországban valószínűleg 900 oldalas történelmi eposza, a Księgi jakubowe című könyve kapcsán ismert leginkább.  Ez a könyv Jakub Franknak, egy zsidó száramazású vallási vezetőnek a történetét mutatja be, aki a késő 18-ik századi erőszakos katolicizálás egyik kulcsfigurája volt. A könyv egyszerre bebiztosította Tokarczuk számára a második Niké-díjat, és egyben számos politikai vita központjába került, mivel felhívta a figyelmet az ország "borzasztó cselekedeteire". Az angolul szintén megjelent Prowadż swój pług przez kości umarłych (Drive Your Plough Over the Bones of the Dead) is kisebb port kavart, miután Agnieszka Holland Pokot címen filmadaptációt készített belőle, amely mellesleg a Berlini Filmfesztiválon megkapta az Ezüst Medve díjat. Ebben az olvasót a misztikus Alsó-Sziléziába kalauzolja a szerző, amely különleges adottságai miatt a 68-as generáció közkedvelt találkozási helye volt. „Nagyon naiv voltam. Azt hittem, meg tudjuk vitatni történelmünk sötét részeit is." - emelte ki Tokarczuk. Olga Tokarczuk nyugati szemmel továbbra is az egyik legizgalmasabb kelet-európai szerző, aki komoly vetélytársa lehet a végső hajrában Krasznahorkainak.

Az irodalmi Nobel-díj válsága

Az Irodalmi Nobel-díj történelmének valószínűleg eddigi legnagyobb válságát éli – írja a Süddeutsche Zeitung. Április elején érkeztek az első hírek a Svéd Akadémiát érintő botrányról. Az egész eset átláthatatlansága csak megnehezíti az ügy feltárást, amelyben sokak mellett pénzről, korrupcióról, hatalmi harcokról és szexizmusról is szó esik. Jelenleg az eddigi 18 tagból hárman lemondtak, mivel nem sikerül egy negyedik tagot, Katarina Frostenson költőt lemondásra kényszeríteni, akinek férjét szexuális zaklatással vádolják.
A Frostenson-Arnault párost övező botrány a férj, Jean-Claude Arnault állítológos szexuális zaklatási ügyeivel kezdődött, majd egészen addig a vádig fajult, hogy Arnault összesen hét nyertes nevének kiszivárogtatásával vádolják. De ez még csak a kezdet. További fejtörést okoz az egész bizottságnak Sara Danius állandó titkárnak való kinevezése. Az akadémia az irodalomkritikusban egy erős, akaratos személyre talált, akinek nyílt célja az bizottság működésének megreformálása. Ennek a folyamatnak állt útjába Horace Engdahl és Sture Allen, két régi tag, akik 1989-ben, miután az Akadémia nem állt ki Salman Rushdie Sátáni versek című műve mellett, „lemondtak".
A nyilvánvaló megoldás természetesen az lenne, ha az egész bizottság lemondana, ám ez nem ilyen egyszerű. A bizottság tagjait ugyanis egy életre választják, lemodani hivatalosan nem tudnak, csak visszalépni az aktív részvételtől. A négy „lemondás" után aligha lehet komolyan venni a következőkben az akadémia határozatképességét. „Ki az, aki még ezekután bármilyen kitűntetést is szeretne ettől a bizottságtól?" – tette fel a kérdést James Woods, amerikai irodalomkritikus.

Újabb elsőkönyvesek

Izgalmasnak ígérkező, nyáron debütáló írók könyveit ajánlja a The Indepentent. Mi ezekből szemezgettünk.
Guy Gunaratne In Our Mad and Furious City című művében három barátnak egy londoni ingatlanban játszódó két felejthetetlen napját követhetjük végig: Selvon, egy sportoló, aki szakmája segítségével próbál szabadulni a lakásból; Ardan, aki a zenébe kapaszkodva próbál menekülni; és Yusuf, akinek édesapja halála után összedőlni látszik az élete. Gunarate regénye a nagyvárosi élet árnyalatait rögzítve az Egyesült Királyság megosztott társadalmának problémáját feszegeti. A The Independent szerint olyan, mintha Zadie Smith és az Ez itt Anglia stílusát vegyítené.
Fatima Farheen Mirza A Place For Us című regényének központjában egy indiai-muszlim család áll, legidősebb lányuk esküvőjének estéjén. Ahogy Hadia házassága újra összehozza az embereket, az okok, ami miatt a család korábban szétesett, újra felszínre törnek. Két világ határán állnak, az egyik a hagyományok megőrzését tartja fontosnak, a másik egy új, modern világ kiépülését támogatja. A Place For Us egy modern, több kultúrájú családi portré a múlttal való szembenézésről és identitás keresésről.
A Man Booker győztes Marlon James és Margaret Atwood szerint is Tommy Orange lesz az irodalmi világ legújabb sztárja. There There című regénye két testvérről szól. Jacquie Red Feather és nővére, Opal gyermekkorukban nagyon közel álltak egymáshoz, de felnőttként eltávolodtak. Jacquie úgy döntött, hogy kibékül családjával és az amerikai őslakosok kultúrájával, amit hátrahagyott. There There egy több nemzedéket átívelő történet, amelyben különböző őslakosok hangját hallhatjuk, akiknek a mai Amerikában is csupa küzdelem az életük.

Pulitzer-díj 2018

Idén április 16-án osztották ki a Pulitzer-díjakat a Columbia Egyetemen – számol be a The New York Times.
A széppróza kategória díját Andrew Sean Greer vihette haza Less című regényéért. Christopher Buckley a The New York Times Book Review címlapján megjelent értékelésében ezt írta a műről: "Összezavar, megbabonáz, egyszerűen a csodálatos".
Költészet kategóriában Frank Bidart nyert, a Half-Light: Collected Poems, 1965-2016 címmel megjelent verseskötettel, amely 2017-ben az USA Nemzeti Könyvdíján ugyanebben a kategóriában szintén díjaztak. A Book Review-ban Major Jackson így értékelte: "Bidart versei olyan hevesek, kétértelműek és szókimondóak, mint egy Shakespeare-i monológ vagy egy filozófiai értekezés. Mindegyik egy külön alkalom metafizikai spekulációra."
A történelmi írásokért járó díjat Jack E. Davis vihette haza a The Gulf: The Making of an American Sea-ért, ami a föld tizedik legnagyobb víztömegéről, a Mexikói Öbölről tudósít. A The New York Times recenziójában, Philip Connors ezt így méltatta: "a történet mintha az amerikai nyugat vizes történelme lenne".
Életrajz kategóriában Caroline Frasert díjazták a Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder című tanulmányáért. Fraser egy amerikai klasszikust a Little House on the Prairie-t használta tanulmánya alapjául, de Ingalls más műveivel is foglalkozott. A Book Review 2017 legjobb könyveinek listáján bekerült az első tízbe, itt ezt írják róla: „Borzasztóan fontos szöveg, mindenképp megérdemel mindennemű elismerést, amiért sikerült megragadni ennek hatalmas irodalmi vállalkozásnak a dinamikáját és következményeit."
Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America című tanulmányért, James Forman Jr., a Yale jogi karának professzora kapta a tényirodalom kategória fődíját. A kritikusok szerint a könyv „mesteri elszámolás arról, hogy hogyan küzdött afroamerikai képviselők egész generációja az erőszakkal az USA fővárosában."

 

Képek: The Guardian, The Independent, Süddeutsche Zeitung, The New York Times

Molnár Csongor – Szilasi Flóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.