hirdetés

Díjeső és elnöki kéziratok

2018. október 19.

Kiosztották az alternatív Nobel-díjat, a Man Bookert és a német könyvszakma békedíját, nyilvánosságra kerültek Roosevelt iratai. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Maryse Condé kapta az alternatív Nobelt

Az idén kimaradó irodalmi Nobel-díj helyett, civil kezdeményezésként alapított Új Akadémia irodalmi díját Maryse Condé nyerte el. A Franciaországhoz tartozó karibi Guadeloupe szigetről származó, de régóta az Egyesült Államokban élő, francia nyelven alkotó nyolcvanegy éves írónő a zsűri közleménye szerint „világirodalmi színvonalú, nagyszabású történetmesélő", aki „a gyarmatosítás pusztítását és a posztkoloniális káoszt olyan nyelven írja le, amely egyszerre pontos és magával ragadó." Condé így nyilatkozott: „Olyan kicsi ország vagyunk, hogy csak akkor kerülünk a hírekbe, amikor hurrikán, földrengés vagy ehhez hasonló dolog történik. Nagyon boldogok vagyunk most, hogy valami más miatt ismernek el minket." Magyarul mindezidáig Condé egyik könyvét sem adták ki.

 

Anna Burnsé az idei Man Booker-díj

Az északír írónő, Anna Burns nyerte el az egyik legrangosabb brit irodalmi díjat. (Nem tévesztendő össze a Man Booker International-díjjal, amelyet külföldi szerzők angol fordítására adnak, és amelyet 2015-ben Krasznahorkai László, az idei évben pedig a lengyel Olga Tokarczuk kapott.) Burns néhány hete megjelent Milkman [Tejesember] című könyvéért részesülhetett a kitüntetésben. A kísérleti regénynek nevezett Milkman egy névtelen tizennyolc éves nő történetét meséli el, aki szexuális zaklatás áldozatává válik. Burns személyében első alkalommal díjaztak Bookerrel északír írót. A Guardian terjedelmes interjút is készített a szerzővel, amelyben többek között arról is beszámol, sohasem gondolta volna, hogy regényíró lesz, és megkapja a Bookert.

 

Kitüntették az Assmann-házaspárt

A Német Könyvszakma Békedíját (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) vehette át a frankfurti könyvvásár záróünnepségén Aleida és Jan Assmann, a hazánkban is jól ismert vallás- és művelődéstörténész-házaspár. A pár rendszerint külön publikál, Aleida Assmann elsősorban irodalom- és kultúratudománnyal, férje pedig leginkább egyiptológiai és német kultúrára vonatkozó tanulmányokat közöl (Magyarországon talán A kulturális emlékezet című kötete a legismertebb.) A díj átvételekor Assmannék nem csak örömüknek adtak hangot, hanem közéleti témákról, többek között a menekültek integrációjáról és német belpolitikai kérdésekről is kifejtették véleményüket. Az 1950-ben alapított békedíjat eddig két magyar szerző kapta meg: 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter vehette át, a tavalyi díjazott pedig Margaret Atwood kanadai írónő volt.

 

Nyilvánosságra hozták Theodore Roosevelt iratait

A New York Times számolt be arról, hogy Egyesült Államok Kongresszusi könyvtára digitális archívumot hozott létre az 1901 és 1909 közötti elnök, Theodore („Teddy") Roosevelt hagyatékából. A 276.000 dokumentumból és több mint 460.000 képből álló egyedülálló gyűjtemény többek között eddig a nagyközönség számára ismeretlen fotókat, filmfelvételeket, naplószövegeket, leveleket és hivatali iratokat tartalmaz.

 

(A képek forrása: Getty/Guardian, SpiegelAP/Atlantic)

Melhardt Gergő

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.