hirdetés

Díjnyertes mondatok

2018. június 15.

Lia Levi a Strega Giovani, Mike McCormack pedig az International Dublin Literary díjat kapta meg a napokban. De nemcsak jó hírt tartogatott ez a hét: elhunyt Daša Drndić horvát írónő. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Búcsú Daša Drndićtől

Kedden elhunyt Daša Drndić horvát regényíró és drámaíró – írja a The Guardian. Horvátország, sőt, a jugoszláv utódállamok egyik legjelentősebb alkotójának tartott írónő két éve rákban szenvedett. Drndić műveiben kegyetlen őszinteséggel beszélt a huszadik század borzalmairól; társkiadója, Katharina Bielenberg szerint műveinek látásmódja „zsigerien dühös, gyakran brutális, ugyanakkor gyönyörű és végtelenül emberi.” Magáról az írónőről pedig így nyilatkozott: „Borzasztóan kedves személyiség volt, aki magához ölelte az életet és az embereket, és élvezte, ami megadatott számára.” 2007-es Sonnenschien című regényében (mely angolul Trieste címmel jelent meg) egy idős hölgy várakozását írja le, hogy 62 év után találkozhasson a nácik által elhurcolt fiával. „Drndić írásművészete rendíthetetlen és nem ismer kompromisszumot: sosem engedi az olvasóinak, hogy elfordítsák a fejüket az igazságtól, a tényektől, melyek a huszadik század legsötétebb, és sokszor legelhallgatottabb borzalmairól szólnak.” Utolsó, EEG című művében így ír a történelem igazságtalanságairól: „A történelem megjegyzi a bűnösök nevét, az áldozatokét azonban elfelejti.” Drndić a jelennel kapcsolatban sem volt optimista; egy, a The Paris Review-nak adott interjúban arról beszélt, „hogyan ismétli önmagát a történelem, hogyan mutatja meg ismét szörnyű arcát.” A nemzetközi elismerésnek örvendő írónő 71 éves volt.


Lia Levi Strega Giovani-díjas

Olaszország legjelentősebb irodalmi díját, a Premio Stregát július 5-én adják át, az ötös rövid listát szerda este hozták nyilvánosságra. A díjnak öt éve létezik a Premio Strega Giovani változata, melynek győztesét 16 és 18 év közötti fiatalok szavazzák meg. Idén Lia Levi kapta az elismerést Questa sera è già domani című regényével, mely felkerült a nagydíj rövid listájára is. 55 olaszországi és külföldi gimnázium és szakközépiskola diákja szavazhatott, de részt vett a programban a nisidai fiatalkorúak börtöne is – írja a Rai. Lia Levi regényében férje gyermekkorát dolgozza fel, aki zsidó családba született, és a fasizmus éveiben nőtt fel. A főszereplő Alessandro családjában egyre több és hevesebb vita folyik arról, elszökjenek-e az antiszemita és rasszista légkörű országból. Végül a szökés mellett döntenek, de ekkorra már olyan helyzet alakul ki, hogy csak nagyon kalandosan jutnak át a határon. Az elsősorban felnőtteknek szóló regény közvetlen stílusa miatt a fiatalokhoz is szól, amit mi sem bizonyít jobban az elnyert díjnál. A pisai születésű Lia Levinek ez a tizenegyedik regénye, több gyermek- és ifjúsági könyve is megjelent az elmúlt években.


Mike McCormack díjnyertes mondata

Mike McCormack Solar Bones című, egyetlen mondatból álló regénye nyerte a 100.000 eurós összeggel járó International Dublin Literary Awardot – írja a The Guardian. A saját Wikipedia oldala alapján „sajnálatosan mellőzött”-ként definiált ír szerző – nem meglepő módon – így nyilatkozott a díj átvétele után nevetve: „Most már nem érzem mellőzöttnek magam. Nem tudom, ki szerkeszti a Wikipedia oldalamat, de bárki is az, úgy érzem, át kell gondolnia, amit írt. Teljesen sokkolt a hír. Feladtam a reményt, hogy én fogom megnyerni a díjat, de így, hogy túl vagyok a sokkon, jól érzem magam. Nagyon is.” A díj érdekessége, hogy nagyon hosszú, 150 címet tartalmazó hosszú listáról választják ki a győztest, a listát pedig könyvtárosok állítják össze a világ számos városából. A Solar Bones McCormack ötödik regénye, de kétségkívül ez a legismertebb, ugyanis 2017-ben a Man Booker hosszú listájára is felkerült vele. „Az emberek elsőkönyvesnek néznek” – mondta már akkor McCormack, aki ezzel a díjjal könnyen bekerülhet a köztudatba. Szakmai körökben mindig is számon tartották a kísérletező írót, akinek művét a zsűri a következőképp jellemezte: „formailag ambiciózus, stilisztikailag rettenthetetlen, nyelvileg szellemes.” A regény érdekessége, hogy egyetlen, 270 oldalon átívelő mondatból áll, melynek tördelése helyenként a versekére emlékeztet. „Aggódtam is, hogy el fogja-e bárki olvasni?...” – nyilatkozta McCormack. Nagyon úgy tűnik, igen.

 

Képek forrása: The Guardian, The Paris Review, Europa Editions, The Guardian

Békefi Teodóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.