hirdetés

Kortárs drámák Arany-balladákra

2018. június 4.

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany János balladáinak témáira írt egyfelvonásost. 2018. június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge részleteket ad elő a művekből, a zsűri pedig bejelenti döntését.

hirdetés

Arany János balladáit feldolgozták már sokféle formában, de senki nem nyúlt még úgy ezekhez a sűrű szövésű, „hallgati" remekművekhez, mint társadalmi jelenségeket feldolgozó lélektani drámákhoz, melyekben a magyar népballadák, népi hiedelmek világa dramatikus szituációkban elevenedik meg és beszél mindenkori önmagunkról. Arany nem csak az elesettek iránt empatikus, de különös érzékenységgel képes betekinteni a bűnbe esők személyiségének mélyrétegeibe is. Arany balladái bárhol és bármikor aktuálisak. Ez a belátás vezette a Literát arra, hogy egyfelvonásos drámák írására kérjen szerzőket Arany balladáiból.

Mi történne egy, az eredetitől gyökeresen eltérő helyszínen és körülmények között Ágnes asszonnyal, Szőke Pannival, Pörge Danival, Kund Abigéllel, Rebi nénivel? Milyen tanulságokhoz vezet A hamis tanú vagy az Árva fiú újragondolása?

Hét drámaíró Arany János javasolt balladáinak (Ágnes asszony, Szőke Panni, A hamis tanú, Árva fiú, Tengeri-hántás, Hídavatás, Vörös Rébék, Tetemre hívás, A varró leányok, Éjféli párbaj) világát, hangulatát alapul véve, bizonyos főbb elemek (legalább egyet: szereplők, helyszín, szüzsé) megtartásával egyfelvonásos drámát írt. A zsűri összeült, meghozta döntését, kiválasztotta azt a három művet, amelyet felolvasószínházi feldolgozásra alkalmasnak talált.

A felkért írók voltak: Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes.

A zsűri: Hamvai Kornél, Máté Gábor, Lőkös Ildikó, Prőhle Gergely és a Litera szerkesztősége.

A Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-témára című esten
2018. június 10-én, 19:30 órakor
a Margó Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban

bemutatjuk a nagyközönség előtt a műveket és alkotóikat.

A egyfelvonásos drámákból részletek hangoznak el
Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge
tolmácsolásában, a zsűri pedig bejelenti, melyik három művet javasolja felolvasószínházi feldolgozásra. A kiválasztott első, második és harmadik dráma szerzőjét a Litera díjazza.

A Litera korábbi, rokon vállalkozásai, a Magyar Staféta, a Kis Magyar Dekameron, a Nemzeti Tizenegy és a Nemzeti Állatkert után: Magyar ballada!

Az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár záróeseményéhez itt lehet csatlakozni a Facebookon:

A Litera a drámákat az eseményt követően publikálja. A felolvasószínházi bemutatókra Arany János halálának évfordulójához közeli napon, azaz október 22. táján kerül sor.

A Margó Fesztiválról bővebben saját oldalán, Facebook-oldalán, Facebook-eseményoldalán és dossziénkban olvashatnak. Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 1053, Károlyi utca 16.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.