hirdetés

Edgar Allan árnyékában

Dante után Poe

2006. június 6.
Matthew Pearl Dante Poklának inspiráló hatására írt Dante-klubja után – a Poe műveket, illetve a Poeról értekező munkákat – felhasználva írt új regényt, The Poe Shadow (Poe árnyéka) címmel. Pearl szerint „Edgar Allan Poe valamilyen mértékben minden őt követő íróra hatott és a kultúrára valamint az irodalomra kifejtett hatása is végtelen.”
hirdetés

A sikerszerző összeállította a „Könyvek melyeket Poe művei inspiráltak” TOP 10-ét is. A listán szerepel Daniel Hoffman: Poe Poe Poe Poe című játékos meditációja, Borges Válogatott Művei, Conan Doyle Sherlock Holmes történetei (Dupin alakjának továbbvivőjeként), Peter Straub Ghost Story-ja, Verne Antartiszi kalandja, Scott Peeples Poe utóélete (The Afterlife of Poe) című kötete, Michael Deas Poe portrék-ja (Portaits of Poe), Andrew Taylor Amerikai srác (The American Boy) és Louis Bayard Halványkék szem (The Pale Blue Eye) című munkái, Philip Roth Portnoy kór című könyve és Richard Powers Aranybogár variációk (The Goldbug Variations) kötete.
 
Pearl álláspontját tekintve egyetért azzal a kijelentéssel, hogy Poe a tradicionális értékek továbbvitelével egyszerre alapította meg a fantasy, a sci-fi, a detektívtörténet és a rémregény műfaját.
 
 
Pearl 370 oldalas könyvét, melyet a Random House adott ki a New York Times szerzője, Janet Maslin recenzálta (The Poe Mystery That He Did Not Write), aki bizonyos értelemben botlásnak, ugyanakkor túl mohónak is tartja az okos debütregény után Pearl újabb munkáját.
 
 
A regény főalakja Quentin Clark, aki Poe csodálója, igazi mániákus, („Ha a holló az ajtón ül, noha a lámpafény mögötte van, oly módon árnyékot vet a padlóra.”), leveleket írogat a nagy embernek, akinek temetése után igyekszik megmenteni annak beszennyeződött hírnevét. A történet szálai thriller-szerűen bonyolódnak, a valóság, a képzelet, a történelem és az irodalom szövegei összefonódnak.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.