hirdetés

„A rög gyermekei" – Oravecz-est a PIM-ben

2018. február 15.

A Petőfi Irodalom Múzeum Olvasópróba című sorozat február 7-i vendége Oravecz Imre volt, akivel megjelenés előtt álló regényéről Ács Margit beszélgetett. Tudósításunk mellékleteként meghallgathatnak két részletet a trilógia harmadik részéből, Oravecz Imre felolvasásában. – Ott jártunk.

hirdetés

Ha vettek már részt olyan beszélgetésen, ahol úgy érezték, mintha a beszélgető felek először ülnének egymással szemben, könnyű elképzelniük, milyen volt a PIM-ben rendezett, egyébként remek Olvasópróba-sorozat aktuális eseménye Oravecz Imrével. Beláthatatlan hosszúságú kérdések, bizonytalan koncepció, megcsörrenő mobiltelefon – ki tudja, melyik zilálta szét olyannyira a gondolatokat, hogy a beszélgetők aztán sokszor teljes mértékben elbeszéljenek egymás mellett.

Oravecz Imre és Ács Margit a 70-es években találkoztak először a New York kávéházban, egy asztaltársaságban. Ács Margit – amint meséli – megilletődött az akkor már ismert avantgárd költő társaságától, felnézett az emigrációból éppen hazatérő honfitársra. Az elbeszélés közben egyre az jár a fejemben, miért van az, hogy a 70-es évekről ma már szinte csak antekdotázva mesélnek. És vajon majd mi is így fogunk sztorizni a máról 30-40 év múlva? Talán, minden bizonnyal. Oravecz fontosnak tartja leszögezni, hogy bár az avantgárd költészetét ma sem tagadja meg – még ha ő maga ott és akkor nem is tudta, hogy avantgárd költő lenne –, de utólag visszatekintve zsákutcának bizonyult, tévedés volt, hiszen, ahogy ő is mondta, édeskevés motiváció az, amikor a hivatalos költészettel szemben csupán a „valami egészen mást csinálni” szándéka hajtja az embert; viszont abban azért egyetért Ács meglátásával, hogy későbbi műveinek gyökerei már ott, abban a korszakban is fellelhetők. Az új regény, a trilógia – az Ondrok gödre és a Kaliforniai fürj regényeket követő – harmadik része, mely a Magvető gondozásában jelenik meg egy hónap múlva, és bemutatójára ugyancsak a PIM-ben kerül sor, 50 fejezetből áll. Az első 10 fejezet Ohióban játszódik, ezt az első részt olvashatta a kérdező, a további 40-et nem mutatta meg neki a szerző, ami miatt úgy hatott, mintha a megjelenés előtt álló regény egyfajta Kalifornai fürj kettőpontnulla lenne, nem minden esetben lehetett követni, pontosan mikor melyik könyvről van szó.

Az est legizgalmasabb részei azok voltak, amikor sikerült a trilógia befejező részébe mélyebben betekinteni. A könyv címe Ókontri, benne többek közt az Amerikába vándorolt, de az angollal hadilábon álló, nyelvet tanulni nem vágyó emigránsok érdekes nyelvváltozatát kutatja az író. A felolvasott részben pedig a főhős, Steve története elevenedik meg: hősünk úgy dönt, feladja ohiói életét, és Magyarországra költözik, ahol gazdálkodásba kezd és családot alapít. Motorbiciklit vesz, amin az egész vidék felhördül, hiszen mégiscsak pénzpazarlás ilyesmire költeni, majd elviszi egy szirtes útra jövendőbelijét, ahol el is csattan az első csók közöttük. A felolvasásba – melyet szerzőnk kommentárjai kísérnek – itt belehallgatnak.

Figyelem Oravecz arcát, amikor kiemel egy-egy szót, hangsúlyozva, hogy az annak a nyelvváltozatnak a megjelenése, amelyről beszélt, és amelyet szövegeinek szerkesztői rendszeresen ki akartak javítani. És van még egy kép előttem, miközben Oravecz olvas, Ács Margit a mikrofonját emelgeti, mondani akar valamit, látszik, hogy előbb-utóbb félbe fogja szakítani a felolvasást, még ő maga sem tudja pontosan, mikor, de meg fogja tenni, arcán elszántság. Ám Oravecz folytatja, hallgassák a felolvasás második részét (szintén a szerző kommentárjaival):

A regény személyes emlékeken, élményeken is alapszik. Oravecz nagyszülei is Amerikába mentek dolgozni, ugyanabban a városkában éltek, mint ahol a regény első 10 fejezete játszódik, valamint ők is a nagy gazdasági válság idején érkeztek vissza Magyarországra, akárcsak a regényhős vagy maga a szerző, aki ugyancsak sok időt töltött külföldön. A „rög gyermekei"-nek minden bizonnyal méltó befejezése lesz Steve története, és bár az olvasók ezen a beszélgetésen nem túl sokat tudhattak meg róla, legalább annál nagyobb izgalommal várhatják a megjelenést.

A regény egy Jelenkor folyóiratban megjelent fejezetét korábban már a Literán is olvashatták.

Képek: PIM.

Brok Bernadett

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.