hirdetés

Megvannak az idei Szép Ernő-díjasok

2017. szeptember 16.

Elbírálták a Szép Ernő-jutalmakat, melyet drámaírók között osztanak ki évről évre. A kitüntetettek oklevelüket a magyar dráma napján, szeptember 21-én vehetik át ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján a 2017-es év díjazottjai Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.

hirdetés

A Szép Ernő-jutalom (más néven Szép Ernő-díj) egy 1984-ben, Pogányné Szép Berta (aki Szép Ernő, Baumgarten-díjas költőnk húga) által alapított irodalmi díj, melyet drámaírók között osztanak ki. Szép Berta végrendeletében egy nagyobb összeget örökített a művelődési tárcára azzal a kikötéssel, hogy a pénzből díjat alapítsanak. A Szép Ernő-jutalmat 1992-ig a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak körét 2-3 főre bővítették. Az elismerést többek között olyan neves irodalmi alakok vehették át az évek során, mint Darvasi László, Spiró György, Háy János, Térey János, vagy a tavaly posztumusz kitüntetett Esterházy Péter.

A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján 2017-ben Szép Ernő-életműdíjban részesül Zalán Tibor, évtizedeken átívelő drámaírói és színházi tevékenységéért, költői nyelvéért és széles műfaji merítésű, folyamatos dramaturgiai munkájáért. Zalán Tibor 1954-ben született Szolnokon, Lipák Tibor néven. Széleskörű hírnevet 1979-ben szerzett nagy port kavaró, Arctalan nemzedék című esszéjével. Első kötete 1980-ban látott napvilágot Földfogyatkozás címmel. Pedagógusi tevékenységeit, mint dramaturg, többet között a Théba Stúdióban, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a békéscsabai Színitanházban vezetett. Az évek során több folyóiratnál is dolgozott szerkesztőként és főszerkesztőként egyaránt (Kortárs, Kelet, Szivárvány). 1996 és 2007 között a Kolibri Színház dramaturgja volt, ezzel párhuzamosan 2005-től két évig a zalaegerszegi Griff Bábszínház alkalmazta. 2008 óta a békéscsabai Jókai Színház dramaturgja és színdarabírója. Születése 60. évfordulója alkalmából a békéscsabai színház Szarvasi Vízi Színpadán rendeztek gálaestet a tiszteletére, Zalán 60. címmel. Rendszeresen jelennek meg kötetei, 1987-ben József Attila-díjat, 2001-ben pedig Szép Ernő-díjat kapott.


Szép Ernő-díjban részesül Visky András, eddigi drámaírói munkásságáért,
különös tekintettel a Visszaszületés című művére, a XXI. század egzisztenciális kérdéseinek filozófiai mélységű megközelítéséért. Visky András 1957-ben született Marosvásárhelyen, sokgyermekes lelkészcsaládban. A román kommunizmus által megpróbáltatásokkal és szenvedésekkel teli gyermek- és ifjúkora nagy hatással bírt munkásságára. Bár 1982-ben mérnöki diplomát szerzett, később pályát váltott és a színház felé fordult. A Korunk szerkesztője volt, majd 1999 és 2009 között a Koinónia Könyvkiadó igazgatói és főszerkesztői posztját töltötte be. 1990-ben kezdett dramaturgként dolgozni a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, ahol több mint 40 darab létrejötténél jegyzik a nevét. Darabjai magyar, román és amerikai színpadokon egyaránt bemutatásra kerültek. 2002-ben munkásságáért már részesült Szép Ernő-jutalomban.


A 2017-es Szép Ernő-különdíj kitüntetettje Lengyel Anna, a PanoDráma létrehozásáért és működtetéséért, a kényes társadalmi kérdések kritikai súlyú és mindig eleven feldolgozásáért. Lengyel Anna dramaturg a Krétakör Színház volt dramaturgja, a PanoDráma alapítója. Tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Kara után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta. 1994-től 2002-ig a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott dramaturgként, 1999-2003 között pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított rendezői irányzatokat a hallgatóknak. A budapesti Katona József Színházban vendégdramaturgként is tevékenykedik. Az általa alapított PanoDráma Magyarország egyetlen dokumentumszínháza, amely verbatim, azaz szó szerinti előadásokat mutat be minden évadban. A PanoDráma kényes társadalmi kérdéseket jár körbe és vitat meg, a Szórol szóra című, romagyilkosságokat tárgyaló darab egész Európát bejárta. A társulat csoportos órákon, workshopokon további témákkal is foglalkozik, mint a homofóbia, a homoszexualitás, a pedofília vagy akár az iskolai kirekesztés (bullying) is. Lengyel Anna műfordítóként is tevékenykedik, Merényi Anna néven.

A díj átadására szeptember 21-én, a magyar dráma napján – Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve – kerül sor 16 órától a Bajor Gizi Színészmúzeumban. (1124 Budapest Stromfeld Aurél út 16.)


Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő-díj kuratóriuma munkáját a PIM Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.