hirdetés

Elek Tibor lett a Gyulai Várszínház új vezetője

2017. április 28.

Elek Tibor irodalomtörténészt, kritikust, a Bárka folyóirat főszerkesztőjét nevezték ki a Gyulai Várszínház új vezetőjének – jelentették be a csütörtöki gyulai képviselő-testületi ülés után tartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

A sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester elmondta: három pályázat érkezett a kiírásra, a szakmai bizottság - melynek tagja volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja, a Színházművészeti Bizottság négy tagja, a társaság üzemi tanácsának, valamint a reprezentatív szakszervezetnek egy-egy képviselője - Varga Marianna jelenlegi megbízott igazgató, valamint Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus pályázatát támogatta.
A harmadik jelentkező Csurulya Csongor romániai magyar színész, rendező, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője volt.
A gyulai képviselő-testület 10 igen szavazattal, két tartózkodás mellett Elek Tibort választotta meg.


Görgényi Ernő a napokban a különböző sajtóorgánumokban megjelent cikkekre reagálva közölte: a hatályos törvényi előírások szerint "tökéletesen megfelel" az állás betöltéséhez a bölcsész diploma, amilyennel mind Elek Tibor, mind Varga Marianna rendelkezik.
Hozzátette: Elek Tibor a József Attila-díj mellett a Várszínház által alapított Sík Ferenc-nívódíj tulajdonosa is, utóbbi elismerés jól jelzi szoros kötődését a gyulai teátrumhoz. A városvezető örömét fejezte ki, hogy egy "magas szintű felkészültséggel rendelkező, igazi művészként elismert helyi alkotó" kerül a várszínház élére, aki programjában egyértelművé tette, hogy "tiszteletben tartja és tovább viszi azokat az értékeket, amelyek révén a teátrum a nemzeti kultúra egyik jeles alkotóműhelye lett és a nemzetközi kultúra térképére is felkerült".

Elek Tibor elmondta: három évtizedes múlt köti a színházhoz, első kritikáit, évadértékelőit a Gyulai Várszínházról írta, Gedeon József korábbi igazgató tanácsadója volt, több mint egy évtizedig szerkesztette a teátrum műsorfüzetét és hosszú ideje szervezi a kétévenként megrendezett Irodalmi Humorfesztivált.
Hozzátette: különösen büszke arra, hogy 2009-ben egyedüli kritikusként érdemelte ki a Sík Ferenc-nívódíjat, amelyet csak színészek és rendezők szoktak megkapni.
Elek Tibor kifejtette: fontosnak tartja a Gyulai Várszínház hagyományainak továbbvitelét, így például azt, hogy nyáron összművészeti fesztivált szervez, ősztől tavaszig pedig kamaratermi sorozattal várja az érdeklődőket és hogy saját társulat híján folyamatosan a legnevesebb színészekkel és rendezőkkel kíván együttműködni.
Emellett fontosnak tartaná felújítani a történelmi drámák bemutatásának hagyományát, amely révén az ötvenes, hatvanas években a teátrum reflektorfénybe került; nagyobb teret adna a kortárs magyar drámának és kiemelten fontos feladatának tartja a fiatalok megszólítását.

A sok vitát kiváltó Shakespeare-fesztivált megőrizné, de két-három nappal lerövidítené, és "a közönség számára befogadhatóbb" darabokat hívna meg rá. Kortárs Művészeti Szabadegyetem címmel új programot indítana, amelybe különböző művészeti ágak helyi, hazai vagy határon túli képviselőit hívná meg, hogy saját művészeti águkról, hitvallásukról beszéljenek.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a Bárka irodalmi folyóirat főszerkesztői feladatait továbbra is el kívánja látni. Azokra a sajtóhírekre reagálva, miszerint ő Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának embere lenne, azt mondta: soha senkinek nem volt az embere, mindig a saját útját járta és ez így lesz a jövőben is.

Elek Tibor iodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. 1962-ben született Nyíregyházán. A Bárka folyóirat főszerkesztője. A nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségizett. 1987-ban szerzett magyar-történelem szakos diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1986 óta Gyulán él, évekig tanított a helyi Erkel Ferenc Gimnáziumban. A nyolcvanas évek végén két évig dolgozott Békéscsabán a megyei könyvtárban irodalomtörténészként, 1991-92-ben a Gyulai Hírlap című hetilap főszerkesztője volt, 1996 novemberétől három éven keresztül az MTA Támogatott Kutatóhelyek Irodája alkalmazott tudományos segédmunkatársként, emellett főszerkesztő-helyettesként szerkesztette a Bárka című Békéscsabán megjelenő irodalmi, művészeti folyóiratot. 1999 nyarától a Bárka főszerkesztője, novembere óta a Békés Megyei Könyvtár irodalmi osztályvezetője és a békés megyei írókat, irodalombarátokat tömörítő Körös Irodalmi Társaság elnöke. Hivatali munkája egyik felét a könyvtár által kiadott Bárka szerkesztése teszi ki, a másikat a könyvtár egyéb kiadványainak gondozása, irodalmi programjainak, rendezvényeinek megszervezése és lebonyolítása. Legnagyobb ilyen természetű munkája a 2000 nyarán Békéscsabán és Gyulán Magyar líra az ezredfordulón, 2001-ben Magyar próza az ezredfordulón címmel megrendezett konferencia és lírafesztivál, illetve a 2003-as és 2005-ös Irodalmi Humor Fesztivál (és a hozzájuk kapcsolódó konferenciák).

1983-84 óta publikál rendszeresen irodalomkritikákat, tanulmányokat, esszéket, publicisztikákat, irodalmi beszélgetéseket a hazai és a határon túli irodalmi folyóiratokban, napi- és hetilapokban. 2004-ben a Székely Jánosról, az erdélyi íróról szóló disszertációja megvédésével megszerezte az irodalomtudományi doktori (PHD) fokozatot. 2005 januárjától szerkeszti az Irodalmi Jelen című folyóirat kritikarovatát. A Szépírók Társaságának tagja.

Kötetei: Szabadságszerelem (Magatartások és formák a nyolcvanas évek kisebbségi magyar irodalmaiból), 1994. Kalligram Kiadó; Helyzettudat és önismeret (Magyarság és európaiság kérdései napjaink esszéirodalmában), 1997. Felsőmagyarország – Tevan Kiadó; Értékválasztás (Közéleti, politikai írások 1989-1998), Tevan Kiadó, 1999; Székely János (monográfia) 2001. Kalligram Kiadó; Fényben és árnyékban. Az irodalmi siker természetrajza (kritikák, tanulmányok, beszélgetések), Kalligram Kiadó, 2004; Árnyékban és fényben - Darabokra szaggatott magyar irodalom (2007. Kalligram); Magatartások és formák. Magyar irodalom Erdélyben tegnap és ma (Pallasz Akadémia, 2008).

Díjai: Pro Literatura-díj, 2006; Ratkó József-díj, 2008; Irodalmi Jelen kritikadíj, 2008; Sík Ferenc Nívódíj, 2009; Hídverő-díj, 2010; József Attila-díj, 2011.

A Literán többek között beleolvashatnak Irodalom és nemzeti közösség című esszékötetébe, valamint egy naplóba, melyet 2007-ben írt.

Elek Tibor november 1-jétől, öt évig tölti be a Gyulai Várszínház igazgatói posztját. A már elkészült idei nyári évadot Varga Marianna vezényli le megbízott ügyvezetőként.
A pályázatot januárban írták ki, mert a korábbi vezető, Gedeon József november 25-én, hosszan tartó súlyos betegséget követően elhunyt.

MTI/Litera

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.