hirdetés

Elhunyt Bence György filozófus

65 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel

2006. október 30.
Meghalt Bence György filozófus – tette közzé az általa alapított Metazin című internetes magazin vasárnap. A közlemény szerint Bence György szombaton, 65 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Az ELTE Bölcsészettudományi karának professzora volt. Bence György 1941. december 8-án született Budapesten, s 1966-ban diplomázott az ELTE filozófia szakán, majd Lukács György kandidátusi aspiránsa volt.
hirdetés

Márkus Györggyel és Kis Jánossal átfogó kritikát írt a marxi gazdaságtanról Hogyan lehetséges kritikai gazdaságtan? címmel. Ez a könyv nem jelenhetett meg, s ettől kezdve 1990-ig nem publikálhatott és nem kaphatott állást. Szabadfoglalkozású fordítóként és szerkesztőként kereste kenyerét.

 
A 70-es évek közepén Kis Jánossal álnéven közös elméleti elemzést tett közzé a szovjet típusú társadalmakról. 1977-ben Kis Jánossal ő szervezte az első nyilvános politikai megmozdulást 1956 óta: neves értelmiségiek az ő kezdeményezésükre szolidárisnak nyilvánították magukat a csehszlovák demokratikus ellenzék alapító nyilatkozatával a Charta 77-tel.
 
Ugyanebben az évben saját néven szerepelnek a Kovács András kezdeményezésére és szerkesztésében Marx a IV. évtizedben címmel összeállított szamizdat kötetben. Tanulmányukban azt írják le, hogyan távolodtak el a marxizmustól. 1979-ben Bibó István halála után az illegálisan megjelentetett Bibó Emlékkönyv egyik kezdeményezője és szerkesztője volt.
 
A 80-as években vezető szerepet játszott ellenzéki kezdeményezésekben, tagja volt a Helsinki Watch (Helsinki jogőr) nevű nemzetközi emberi jogi szervezetnek, a Pozsonyban perbe fogott Duray Miklós védelmére alakult Duray Bizottságnak. A 80-as években több amerikai egyetemen volt vendégoktató. 1989-ben rehabilitálták, s ekkor védte meg kandidátusi disszertációját is, majd a rákövetkező évben az MTA doktora lett.
 
A BUKSZ szerkesztő bizottságának tagja lett 1981-ben, később pedig az elnöke, illetve a társelnöke volt. 1990-ben lett az ELTE BTK Társadalomfilozófia és Etika Tanszékének docense, s a következő évben nevezték ki egyetemi tanárrá.
 
1992 és 1994 között a Fidesz tanácsadója volt, később, haláláig, független politikai elemzőként működött. Kezdeményező szerepet játszott a tehetséges egyetemi hallgatók kiemelt képzésére alakított Láthatatlan Kollégium létrehozásában.
 
2005. januárjából ő alapította Pogonyi Szabolccsal a Metazin című internetes folyóiratot. A metazin szó a meta és a magazin szó összevonásából származik. Az új típusú internetes újság számos külföldi internetes médium kínálatából tallóz, s válogat politikai témájú, valamint politikaelméleti, gazdasági, kulturális és társadalmi cikkekből.
 
Az újság támogatója a Soros Alapítvány is. Bence György tudományos kutatási területei közé tartozott a politikai filozófia, és a 19-20. századi politikai eszmetörténet. Legutóbb előadást tartott a Mindentudás Egyetemén is a politikum sajátosságáról.
 
(Forrás: MTI)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.