hirdetés

Elhunyt Birtalan Ferenc költő

2018. április 12.

2018. április 10-én elhunyt Birtalan Ferenc költő, író. Versei korábban a Kozmosz Könyvek, az utóbbi években a Liget Könyvek sorozatban jelentek meg kötetben. Utolsó könyvei a Ligetnél 2016-ban Barbár-mennyország és Bodza. Éjszínű kavics címmel láttak napvilágot.

hirdetés

Birtalan Ferenc 1945-ben született Budapesten egy Székelyföldről menekült család ötödik gyermekeként. Lakatosként dolgozott 1987-ig, leszázalékolásáig. 1993-tól Csepelen élt. 1966 óta publikál. 1986-ban SZOT-ösztöndíjat kapott, 2012-ben az NKA alkotói ösztöndíját nyerte el. Első kötete 1985-ben a Kozmosznál jelent meg Bérszalagkokárda címen, huszadik kötete pedig Bodza, éjszínű kavics címen a Liget gondozásával. Két gyermeke közül fia, Birtalan Balázs író, költő, publicista és terapeuta 2016-ban meghalt.

Honlapján így ír magáról:

„A kegyes sors hat gyerek közül nekem juttatta a legkisebb fiú szerepét. Azonosulnom kellett a mesebéliekkel tisztességben, állhatatosságban. Igazságos Mátyás történeteit az esti kályhafény mellett hallgattam Apám szájáról, amint ő kapta valamikor. A gyermek ma is bennem él. Hiszem: itt jár közöttünk az Igazságos, mert másként nem lehet. Mi adna erőt, ha nem a Jónak a Gonosz fölötti győzelemhite, a jótett helyébe jót várj, a megosztható hamuban sült pogácsák szívet melengető illata, az ember ember iránti szeretetének hite-reménye?

Vád ne érjen: tudom, a mesék és a valóság között húzódó határok szinte sérthetetlenek, de a remény, a hit nélkül, hogy az esti tüzek mellett a szívekből kilobogó vágyak nem válhatnak valóvá egyszer, számban megkeseredne a nyál. Pedig tudom: túl az Óperencián, Üveghegyeken...

Együvé hantolt halottaimmal megtelnének a temetők; krizantémjaimtól megillatosodnának, gyertyáimtól fölizzanának a novemberek. Mégis hiszek a szó, a vers megváltó erejében. Vallom: élő nyelvünk hatalom, fegyver, fáklya, amely világít a ránk omló halálsötétben, megvéd a ránk fagyni akaró csillagközi magánytól, s nem engedi, hogy rátévedjünk a galaktikus semmibe vezető utakra; amely szívdobogás-közelben bennünket megtartani képes.

Ha csak egyetlen szóval is, de sikerül megtorpantanom az elembertelenedést, ha csak egyvalakivel, de sikerül elhitetnem: megismételhetetlen élete csak az igazságban, a tisztességben teljesedhet ki életté, már érdemes volt.

Választásra nincs lehetőségem. A madarak is gondolkodás nélkül tanítják fiókáikat énekelni, amíg lesz világ, ahol énekelhetnek a madarak.

(1985–2005)"

Kötetei (részletesen): Bérszalagkokárda (versek; Budapest, Kozmosz Könyvek, 1985), Tarisznyában a tenger (Történetek gyerekeknek; Budapest, Móra Ferenc Könyvkiadó, 1989), Összevesztem a tulipánnal (gyerekversek; Budapest, Írók Tanácsadó Irodája, 1989), Halottak Napja, Élők Napja (versek; Budapest, Többlet, Szószabó Stúdió, Budakalász, 1994), Talpig fegyverszünetben (versek; Budapest, Saluton, 2006), A félnégyes barom (versek; Budapest, Hungarovox, 2007), Csak kékre lépj (versek; Budapest, Hungarovox, 2008), Viszonylag minden (Tsepeli gavotte, versek; Budapest, Hungarovox, 2008), Hetvenkét lépcső (versek; Budapest, Katalizátor, 2009), Szökőár után is hazatér a tenger (Kis indiánkönyv,versek; Budapest, Hungarovox, 2010), Versek regénye – Önéletrajz(Budapest, Hungarovox, 2010), ...aztán lett az úttest (gyerekversek; Budapest, Hungarovox, 2011), Trubadúrének (versek; Budapest, Hungarovox, 2012), fridzsider-rapszódia (versek; Budapest, Hungarovox, 2013), Rigótörténet, feleségének (versek; Budapest, Liget Műhely Alapítvány, 2013), Két kenyér között az este (versek; Budapest, 2014), Játszik éjszakát (versek; Budapest, Liget Műhely Alapítvány, 2015), 70 vers ellenfényben (versek; Budapest, Napkút, 2015), Barbár-mennyország (Liget Műhely Alapítvány, Budapest, 2016, Liget könyvek), Bodza. Éjszínű kavics (Liget Műhely Alapítvány, Budapest, 2016, Liget könyvek).

Versei többek között megtalálhatóak a Bárka, a Kortárs, a Jelenkor, a Kulter, az Irodalmi Jelen, a Napút, a Műút, az Ambroozia oldalán, összegyűjtve a MEK oldalán olvashatóak.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.