hirdetés

Elhunyt Cseh Tamás

2009. augusztus 8.
Hatvanhat éves korában, augusztus 7-én hosszú betegség után hunyt el a zenész, énekes, dalszerző.
hirdetés

Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte. A tanítás mellett, 1970-től adta elő Bereményi Gézával közösen szerzett dalait. Tagja volt több színház, köztük a Katona József és a Bárka Színház társulatának.

Első, Másik Jánossal közösen jegyzett lemeze 1976-ban jelent meg Levél nővéremnek címmel, majd ezt követte az Antoine és Désiré, a Fehér babák takarodója, a Műcsarnok, a Frontátvonulás, a Jóslat, a Cimbora (gyermeklemez Másik Jánossal), az Utóirat, a Mélyrepülés, a Vasárnapi nép koncertlemez a 100. éjszaka előadás felvétele, Cseh Tamás – Bereményi Géza válogatáslemez, az Új dalok, a Nyugati pályaudvar, a Levél nővéremnek II. (Másik Jánossal), A telihold dalai, a Levélváltás (a Republic együttessel), a Jóslat a metrón koncertlemez, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek (Másik Jánossal), Ady (Novák János megzenésítette versek), az Esszencia (duplalemezes válogatás), a Fel nagy örömre! Karácsonyi énekek. 

Válogatásában jelent meg a Csillagokkal táncoló Kojot - Észak-amerikai indián népmesék című kötet a Méry Ratio Kiadónál, 2006-ban. A Bérczes Lászlóval folytatott beszélgetéseket tartalmazó, Micsoda útjaim című beszélgetőkönyv 2007-ben látott napvilágot a Palatinus Kiadó gondozásában.

1988-ban Az év lemeze díjat, 1992-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét, 1993-ban pedig Liszt Ferenc-díjat kapott. 2001-ben vehette át a Kossuth-díjat. 2008 májusától a VIII. kerület díszpogára.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.