hirdetés

Elhunyt Philip Roth

2018. május 23.

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik kulcsfigurája. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média.

hirdetés

Roth 1933-ban született Newarkban, Galiciából származó zsidó családban. Erről már egyetemistaként gyakran megemlékezően írt. Roth irodalmat tanult Chicagóban, ahol 1955-ben szerzett diplomát. Később rangos egyetemeken kreatív írást és összehasonlító irodalmat oktatott, egészen 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig.

1959-ben megjelent bemutatkozó elbeszéléskötete, az Isten veled, Columbus elnyerte a tekintélyes amerikai Nemzeti Könyvdíjat. Az elbeszéléskötete után az 1969-es Portnoy-kór című regényével hívta fel magára a figyelmet, amelyben a főhős, Alexander Portnoy a pszichológusához intézett monológban beszél bizarr szexuális szokásairól, erotikus fantáziáiról.

A halhatatlanok közé való végleges felemelkedést az 1993-as Shylock-hadművelet című regénye és az azt követő kötetek jelentették. Ilyen az 1995-ös Sabbath színháza, a terrorizmus kérdéseit feszegető 1997-es Amerikai pasztorál, a második világháború utáni kommunista boszorkányüldözés, a mccarthyzmus időszakát megelevenítő, 1998-as Kommunistához mentem feleségül, a kilencvenes évekbeli amerikai kisebbségpolitikára reflektáló 2000-ben megjelent Szégyenfolt.

Roth 74 évesen realizálta, hogy kifut az időből, ezért újraolvasta az összes kedvenc regényét, majd fordított kronológiai sorrendben az összes saját regényét. 2012-ben bejelentette, hogy abbahagyja az írást. 2018 januárjában a The New York Timesnak adott interjúban megerősítette, nem akar visszatérni az íráshoz.

Roth folyamatosan szerepelt az Irodalmi Nobel-díj esélyesei között, ám sosem kapta meg a rangos elismerést.

Képek: The Paris Review, The Telegraph

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.