hirdetés

Elhunyt Tarjányi Eszter

2017. június 19.

2017. június 17-én elhunyt Tarjányi Eszter, Arany János és korának kiváló kutatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének docense.  55 éves volt.

hirdetés

Tarjányi Eszter 1962-ben született. Tanulmányait az ELTE BTK-n végezte 1985–1990 között, magyar nyelv és irodalom, történelem és esztétika szakon. 1997-ben az irodalomtudomány kandidátusa lett. 1997-től a PPKE BTK adjunktusaként, majd 2000-től docenseként dolgozott.

Tanított klasszikus magyar irodalmat, modern magyar irodalmat és világirodalmat, ezen belül műfaj-, eszme- és hatástörténetet, az irodalomtudomány diszkurzív alakzatait, irodalom és medialitás viszonyát, az irodalom- és kultúratudomány elméleteit. Szakterülete a XIX. és XX. századi irodalom volt. 

Kutatásait elsősorban a XIX. és XX. századi irodalom területén végezte. A műfaj-, paródia- és fantasztikumtörténet és -elmélet, a kultúratudomány, a populáris irodalom története és elmélete, az irodalmi népiesség, az Arany János- és Jókai Mór-filológia érdekelte.

Számtalan konferencián részt vett. Az utóbbi hat évben az MTA Irodalomtudományi Intézet, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Bél Mátyás Tudományegyetem Filológiai Kara, a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében.

Legfontosabb könyvei: Arany János és a parodisztikus hagyomány (Universitas, 2013); A szellem örvényében - A magyarországi mesmerizmus, szellemidézés, teozófia története és művészeti kapcsolatai (Universitas, 2002). További publikációinak listája ITT érhető el.

A Videotorium oldalára pár hete került fel Arany Jánosról szóló előadása:

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.