hirdetés

Elhunyt Tengelyi László filozófus

2014. július 25.

60 éves korában, 2014. július 19-én elhunyt Tengelyi László, filozófus, az ELTE BTK, majd a németországi Bergische Universität Wuppertal filozófiaprofesszora, a Német Fenomenológiai Társaság volt elnöke.

hirdetés

"Minden tekintélyuralmi struktúra szenvedélyes ellenfeleként már a 80-as években részt vett az akkori cenzúrázatlan társadalomkritikai folyóirat, a Medvetánc szerkesztésében, később pedig a magyar filozófusokat ért alaptalan támadások visszautasításában. Munkásságának nagy témái közé kezdettől éppen a szabadság, az autonómia és a személyes moralitás tartoztak. A 90-es évektől az Atlantisz Könyvkiadó egyik alapítója volt. Könyvei itt jelentek meg magyarul" – írta róla munkatársa, Miklós Tamás, az ELTE docense.

"Egyaránt otthon volt az antik, a középkori és a modern irodalomban, filozófiában. Világszerte mély és eredeti gondolkodóként tisztelték, sereglettek hozzá a tanítványok. Az ELTE BTK, majd a Bergische Universität Wuppertal filozófiaprofesszora, számos francia, amerikai, kanadai, mexikói, japán, kínai egyetem vendégprofesszora, éveken át a Német Fenomenológiai Társaság elnöke volt. Amerikától Európáig egyetemek versengtek érte. Magyarországon és Németországban egyaránt szeretet és nagyrabecsülés övezte" – olvasható Miklós nekrológjában.

Az egyetemi tanár, intézetigazgató Tengelyi László szakterülete a filozófia és filozófiatörténet; valamint a német és francia eredetű fenomenológia volt. Kutatási témái az antik filozófia, az etika története, a fenomenológiai etika, a fenomenológiai metafizika, Kant és a német idealizmus, a német és francia fenomenológia.

Nyolc könyve és számtalan fontos tanulmánya jelent meg négy nyelven, kilencedik kötete Németországban megjelenés előtt áll.

Tengelyi Lászlóról a németországi Wuppertali Egyetem honlapján hosszú írásban emlékeznek meg. Az egyetem azt írja: egy kiváló, világszerte elismert filozófust vesztettek el Tengelyi személyében.

Forrás: hvg.hu

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.