hirdetés

Ma kezdődik a Varsói Könyvvásár

2017. május 18.

2017. május 18. és 21. között, nyolcadik alkalommal rendezik meg a Varsói Nemzetközi Könyvvásárt, Lengyelország második legnagyobb irodalmi rendezvényét. Nádas Péter, Spiró György és Márai Sándor lengyel megjelenése is fontos eseménynek számít a ma kezdődő könyvvásáron.

hirdetés

A magyar irodalom fogalom és márkanév lengyel földön, több klasszikus és kortárs szerzőnk neve jól ismert a kulturális életben mind a szakmai, mind a nagyközönség előtt. A tavalyi varsói könyvvásári díszvendégség tovább erősítette ezt a pozíciót, így az idei programokat kifejezett várakozás előzi meg.

 

A mindössze nyolcadik alkalommal megrendezett Varsói Nemzetközi Könyvvásár Lengyelország második legnagyobb irodalmi rendezvénye. Az ambiciózus rendezvény 2016-ra már 790 helyi kiállító és 25 külföldi ország képviseletét tudta felmutatni. A Nemzeti Stadiont megtöltő vásárra 70 ezernél is többen látogattak ki, 1000-nél is több író tisztelte meg a jelenlétével az összesen mintegy 1500 programot.

Az idei vásár gazdag magyar programkínálatának három csúcspontját már előre számon tartja a lengyel könyvszakma. Márai Sándor teljes, csorbítatlan naplófolyamának első lengyel kiadása jelenik meg most a második résszel, amely az 1949-től 1956-ig terjedő bejegyzéseket tartalmazza. Szintén a könyvvásárra időzítették a lengyel motívumokban is bővelkedő Nővér megjelenését. Május 21-én vasárnap a két kiváló Márai-fordítóval, Teresa Worowskával és Irena Makarewiczcsel az ünnepelt lengyel író, Szczepan Twardoch beszélget.

Az idei év egyik legfontosabb irodalmi eseményének számít Nádas Péter Emlékiratok könyve című nagyregényének lengyel megjelenése, amely a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad támogatásával látott napvilágot. A regényt a kritika egyöntetű elismeréssel fogadta.

Spiró György a legismertebb kortárs magyar szerző Lengyelországban. Idén Diavolina című regényének megjelenése alkalmából érkezik Varsóba. A Színházi Intézetben tartandó beszélgetésen Marek Radziwon irodalmár, russzicista és a fordító, Irena Makarewicz faggatja a szerzőt. A könyvbemutatón szó lesz a Pászt Patrícia szerkesztésében megjelent, Közellenség című kortárs magyar drámaantológiáról is, amelyben 10 friss darab szerepel.

Csütörtökön, közvetlenül a vásár megnyitóját követően egy rendhagyó magyaróra keretében az év elejétől nagy sikerrel futó, „Fedezd fel a magyar irodalmat!” című projektet prezentálják a Varsói Magyar Intézet munkatársai a varsói és mazóviai könyvtárosok, valamint az érdeklődő kiadók számára.

A történelmet kedvelők Kovács Istvánnal találkozhatnak, aki három újdonsággal is jelentkezik: történelmi tárgyú esszéit a Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című könyvben gyűjtötte össze, az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos több évtizedes kutatásait pedig A lengyel légió lexikona, 1848–1849 című kötet tartalmazza. Önéletrajzi ihletésű regénye, a néhány hónapja megjelent A gyermekkor tündöklete szintén közelmúltban jelent meg. A Nemzeti Stadion központi színpadán Rafał Rogulski beszélget majd a szerzővel.

A könyvvásári programot a krakkói HERITO c. folyóirat magyar számának bemutatója zárja. Egy művészeti kávéházban Rafał Wiśniewski volt budapesti lengyel nagykövet és Bartosz Panek újságíró, a közép-európai témák szakértője beszélget majd.

A rendezvény szervezője a Balassi Intézet és a Varsói Magyar Intézet.

További részletek a Varsó Könyvvásár oldalán találhatóak.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.