hirdetés

Előhívás - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról

2011. február 4.

2011. február 9-én a Nyitott Műhelyben az Előhívás témája egy levélváltás lesz, amely Balassa Péter és Csengey Dénes között esett. A beszélgetőtársak: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

hirdetés

A 2010 októbere óta zajló Előhívás kritikai beszélgetéssorozat V. szériájának 5. eseményéhez érkeztünk. A Litera és a Nyitott Műhely közös estjeinek az esszé a főtémája.

A beszélgetőtársak: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

2011. február 9-én az Előhívás témája egy levélváltás lesz, amely Balassa Péter és Csengey Dénes között esett, és amely Csengey Dénes A kétségbeesés méltósága című, 1988-as kötetében jelent meg. Jánossy Lajos választotta a beszélgetés témájául.

Részletek Balassa Péter egyik leveléből:

„Amit két frontnak nevezel, az a népi-urbánus ellentét… Számomra ezek a frontok nem léteznek… Én a kölcsönös alábecsülésben sohasem vettem részt… Amikor azt írom, számomra nem léteznek, akkor azt gondolom: nem ismerem el igaz voltukat, akkor sem, ha valóban léteznek. Olyan valóság ez, amely nem végzetszerű és nem 'objektív', hanem olyan, amelynek utána kell járni, hihetetlen nagy erőfeszítéssel, kíméletlen önismerettel és irgalmatlan okossággal…” (Se pajzzsal, se dárdával)

„Az individualitás az európai társadalom- és emberfejlődés egyik legnagyobb vívmánya, kultúránk alapvető eseménye; ha az kommunikációképes marad, ha a közös konvenciókon belül képvisel egyéni változatot, mely megújítja a konvenciókat, ha rész marad az Egészben, de mint ilyen, egyéni Egészet képvisel, ha egyéni szólamot hoz létre a közösségben.” (Se pajzzsal, se dárdával)

Csengey Dénes könyve antikváriumokban még fellelhető.

A levelek megtalálhatóak még:
Se pajzzsal, se dárdával. Válaszlevél Csengey Dénesnek (Kisoroszi, 1987. március)
Első közlés = Életünk, 24. évf. 1987. 6. sz. (jún.) 490-504. o.
Előzmény: Csengey Dénes: A kétségbeesés méltósága. Levél Balassa Péternek = Életünk, 1987. 24. évf. 6. sz. (jún.) 481-489. o.
Ua. = Csengey Dénes: A kétségbeesés méltósága. [Esszék, tanulmányok.] Bp., Magvető, 1988. 454 o.
Kapcsolódó válaszok:
Csengey Dénes: Utóirat a gyökerességről = Életünk, 24. évf., 1987. 6. sz. (jún.) 504. o.
Ua. = Csengey Dénes: A kétségbeesés méltósága, Bp., Magvető, 1988. 420-421. o.
P[ete] Gy[örgy]: „Üljük körül az asztalt.” Utóirat Csengey Dénes és Balassa Péter levélváltásához= Életünk, 27. évf.,1987. 6. sz. 505-506. o.
(?) Jakabffy Tamás= Helikon (Budapest), 1990. 45. sz. 2. o.

Emléktöredékek egy tanítóról címmel Balassa Péterről portréfilm készült.  Csengey Dénesről is készült hasonló. Adalékként ajánljuk vendégeink figyelmébe.
 
Még információk: Csengey Dénesről és Balassa Péterről.

Nyitott Műhely - Budapest 1123, Ráth György u. 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.