hirdetés

Előhívás – Csalog Zsolt – Heltai György: Hogyan kell forradalmat csinálni?

2018. június 12.

Az Előhívás következő estjén, június 13-án, szerdán 19 órakor a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia a Magvető Tények és Tanúk sorozatának egyik új kötetéről, Csalog Zsolt – Heltai György: Hogyan kell forradalmat csinálni? című munkájáról beszélgetnek a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

Az Előhívás júniusi estjén, június 13-án, szerdán 19 órától a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia a Magvető Tények és Tanúk sorozatának egyik új kötetéről,

CSALOG ZSOLT - HELTAI GYÖRGY: Hogyan kell forradalmat csinálni? című munkájáról beszélgetnek.

Heltai György jogászt, a Rajk-per kapcsán bebörtönzött kommunista politikust a mai olvasó leginkább mint az utolsó Nagy Imre-kabinet külügyminiszter-helyettesét ismeri. A forradalom leverése után emigrált, az általa alapított brüsszeli Nagy Imre Intézetet vezette, majd az Egyesült Államokban fejezte be gazdag életútját. Anyaországi (újra)fölfedezése az 1980-as évekre tehető: ekkor látogatta meg őt charlestoni otthonában Csalog Zsolt, és ekkor született az az életútinterjú, amelyből Csalog aztán az életregényként is olvasható prózaportrét írta. A híres-hírhedett anekdotázó Heltai történetei élvezetes stílusban kanyarognak - a zsidó polgári háttér, a szocdem indulás, majd az illegális kommunista múlt mozaikdarabkái között felbukkan a Kádár-legendárium és a Varsói Szerződés szövevényes története is. Több mint harminc év után méltó formában, Soltész Márton jegyzeteivel és elemző tanulmányával, annotált névmutatóval kísérve lát először napvilágot Csalog Zsolt dokuportréja, amelyhez a hagyatékból az író saját '56-élményéről szóló, felkavaróan szép szövege járul előszó gyanánt. (Csalog Zsolt - Heltai György: Hogyan kell forradalmat csinálni? Magvető Kiadó, 2018)

Az eseményhez ITT csatlakozhatnak a Facebookon.

Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!

Az Előhívásról bővebben.

A Litera és a Nyitott műhely másik sorozatáról, az Írómoziról bővebben.

Litera - az irodalmi portál, litera@litera.hu

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.