hirdetés

Előhívás – Móricz Zsigmond: Gyalogolni jó

2018. november 13.

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című, 1952-ben a Szépirodalmi Kiadónál, Illés Endre szerkesztésében megjelent kötetével folytatódik az Előhívás őszi évada 2018. november 14-én, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

hirdetés

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című, 1952-ben a Szépirodalmi Kiadónál, Illés Endre szerkesztésében megjelent kötetével folytatódik az Előhívás őszi évada 2018. november 14-én, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben.

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című műve látszólag kakukktojás az Előhívás új szériájában, valójában azonban alaposan kiérlelt döntés következménye. Egyrészt a magyar riportirodalom útmutató és kiemelkedő műve, ugyanakkor a néhai vidék-Magyarország hallatlan erejű korrajza. A könyv egyes darabjai, mint a Kép a Sárrétről, a Riport a pesti gyermekről vagy a Kis falvak, nagy bajok, Móricz Zsigmond Válogatott elbeszélések című kötetében online is olvashatóak.


Móricz Zsigmond nyugágyban egy hortobágyi csárda udvarán, 1942 (Déri Múzeum)

„Ha hátizsákos embereket látok kirajzani a hegyekbe, olyan boldog vagyok, mintha ajándékot kapnék... Szeretnék mindenkit megmozgatni s kilódítani ebből a füstös, fulladt, gyűlölködő és irigykedő városból. Menjetek ki a természetbe s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz, mint a növény s az édes, szép mezei állat" – írja Móricz, aki „még hatvan felett, rossz lábával, görbe botjával a kézben is nagyobb kirándulásokra vállalkozott – másfél hónapig járta Erdélyt, élete utolsó tavaszán pedig a Hortobágyra látogatott el, a 'Hortobágy tavaszi lélegzetét' megírni" (László Ferenc, Magyar Narancs).

Az Előhívás 2018-2019-es szemeszterének további könyvei:

Illyés Gyula: Oroszország (In: Szíves kalauz, Szépirodalmi, 1974)

Lénárd Sándor: Római történetek (Magvető, 1966)

Lengyel Balázs: Két Róma (Jelenkor, 2018)

Justh Zsigmond: Az utazás filozófiája (Kortárs-OSZK, 2013)

Kukorelly Endre: Rom (Kalligram, 2006)

Krasznahorkai László: Az urgai fogoly (Magvető, 2004)

Kortárs írók Berlinben – Darvasi László, Parti Nagy Lajos és Földényi F. László berlini feljegyzései

Az Előhívás sorozatban havonta egyszer, hónap közepén, szerdán 19 órától Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.

A dátumok: 2018. november 14., december 5., 2019. január 9., február 13., március 13., április 10., május 8., június 12.

Az Előhívásról többet dossziénkból tudhatnak meg.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4. - Kezdés: 19 óra.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.