hirdetés

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Szabó Dezső és József Attila Babits ellen

2016. január 4.

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Másodikként a Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlatairól" szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2010-ből.

hirdetés

A Litera és a Nyitott Műhely közös kritikai sorozatában 2010-ben az esszé műfajának fontos teljesítményei kerültek górcső alá. Meghatározó, gondolatformáló esszéket vesézett ki a négyesfogat, a közönség aktív közreműködésével.

2010. november 10-én Vári György javaslatára Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlataival" és hozzá József Attila gyilkos gúnyversével foglalkoztak az Előhívás résztvevői: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

Hogy miért illette Szabó Dezső a ’Filozopter az irodalomban” gúnyos megjegyzéssel Babitsot, és József Attila Az Istenek halnak, az ember él  kritikájában miért nevezi Babitsot egyenesen tehetségtelennek, majd később miért írja meg Magad emésztő című versét, megtudhatjuk a beszélgetésből.

A beszélgetés most teljes terjedelmében meghallgatható a Litera Rádióban: 

 

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlatai" by Literamix on Mixcloud

 

 

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.