hirdetés

Emberi történetek

2018. július 6.

Terézia Mora megkapta az egyik legfontosabb német irodalmi díjat, Svédországban alternatív irodalmi Nobel-díjat hirdettek meg, miközben az irodalmi és filmes világ Claude Lanzmannt gyászolja. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Terézia Mora Georg Büchner-díjas

A magyar származású írónő kapja idén az egyik legfontosabb német irodalmi díjat – adta hírül a WN. A Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia azzal indokolta a döntést, hogy „Terézia Mora regényeiben azokat állítja középpontba, akik elvesztették hazájukat, bizonytalan az életük, vagy keresnek valamit. Ezen témákkal korunk elevenére tapint.” Mora műveit „erőteljesnek” írják le, ugyanis „intenzív vizualitás, egyedi hangnem és pontos, analitikus szemlélet jellemzi őket”. Kiemelik továbbá, hogy „művészetében egyesíti a mindennapi nyelvet a költészettel, a drámát a líraisággal”.

Terézia Mora 1971-ben született Sopronban, 1990-ben Berlinbe költözött, a Humboldt Egyetemen hungarológiát és színháztudományt tanult. Műveit németül írja, illetve fordít is: Esterházy Péter több művét is ő ültette át németre. Első műve, a Különös anyag az 1999-es németországi debütálás után 2001-ben jelent meg Magyarországon, a legfrissebb, a Szerelmes ufók pedig az idei Könyvhétre. A Georg Büchner-díjat 1951 óta minden évben kiosztja a darmstadti akadémia. A korábbi díjazottak közt szerepel többek közt Erich Kästner, Günter Grass, Heinrich Böll és Thomas Bernhard is. A díjátadó október 27-én lesz Darmstadtban.


Alternatív irodalmi Nobel-díjat hirdettek

A Svéd Akadémia zaklatásos botránya miatt idén nem adják át az irodalmi Nobel-díjat, a svéd kulturális élet képviselői azonban összefogtak, hogy októberben mégiscsak sor kerüljön egy alternatív díj átadására – írja a The Guardian. Több mint száz jeles író, színész, újságíró ugyanis az elmúlt hetekben megalapította az Új Akadémiát, hogy új alapokra helyezze a kulturális életről való gondolkodást, és egyúttal saját díjával a nehéz helyzetben lévő Svéd Akadémia helyébe léphessen erre az évre. „Azért hoztuk létre az Új Akadémiát, hogy emlékeztessük az embereket: az irodalomnak és a kultúrának széles körben a demokráciát, az átláthatóságot, az empátiát és a tiszteletet kell hirdetnie, miközben elutasítja a kétes előjogokat, az arroganciát és a szexizmust” – írják egyik nyilatkozatukban. A díj átadásának fontosságát pedig a következőkkel indokolják: „Olyan időkben, amikor az emberi értékek egyre inkább megkérdőjeleződnek, az irodalom még fontosabb ellenerővé válik a hallgatás kultúrájával és az elnyomással szemben. Az Új Akadémia ezt olyan fontosnak tartja, hogy a világ legnagyobb irodalmi díját 2018-ban is átadják. ”Svédország bármely könyvtárosa jelölhet szerzőket a világ összes országából, annyi kitétellel, hogy a versenyzőnek legalább két megjelent kötettel kell rendelkeznie, melyek közül az egyik az elmúlt tíz évben jelent meg. Olyan írókat keresnek, akik a „világ embereinek történeteit” írták meg. A nevezett alkotókra bárki szavazhat, hogy aztán a négy legnépszerűbb író közül a zsűri válassza ki a díjazottat. A győztest októberben hirdetik ki, a díjátadó december 10-én lesz, egy nappal később pedig feloszlik az Új Akadémia. 2019-ben a Svéd Akadémia várhatóan két Nobel-díjat ad át.


Meghalt Claude Lanzmann

92 évesen elhunyt Claude Lanzmann francia író, filozófus, újságíró, a Soá című film rendezője – adta hírül a Le Monde. Csütörtökön, Párizsban érte a halál a huszadik század egyik meghatározó egyéniségét, aki jó barátságot ápolt Sartre-ral, és Simone de Beauvoir élettársa volt egy ideig. Ugyan számos területen maradandót alkotott, elsősorban kilenc és fél órás dokumentumfilmje miatt ismerik. A Soá természetesen nem ok nélkül lett világhírű: a filmben mindenféle felirat vagy kommentár nélkül mutat be rejtett kamerával felvett interjúkat a haláltáborok túlélőivel és háborús bűnösökkel, amivel rengeteg elismerést zsebelt be, ugyanakkor nagy felháborodást keltett például Lengyelországban. Egyik barátja, Didier Sicard szerint ezzel a filmmel „megadta a zsidó népnek azt a végső tisztességet, ami kijárt volna”. Lanzmann a halálról pár éve ezt nyilatkozta: „A halál ott van, bármelyik pillanatban betoppanhat. A statisztika ellenem szól, és ez nagyon rossz dolog.” Majd – Heideggernek ellentmondva – hozzátette: „A halálban semmi nagyszabású nincs. Ellenkezőleg: a halál véget vet a lehetőségnek, hogy naggyá válhassunk. Ellehetetlenít minden lehetségest.”

Képek: buecher.at, The Guardian, Le Monde

Békefi Teodóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.