hirdetés

És mit játszol?

2011. október 21.
Amikor megtudják, hogy dj (is) vagyok, és megkérdezik, hogy és mit játszol?, akkor hebegek-habogok, és valami olyasmit mondok, hát ilyen hiphopszerű. - Benedek Márton válogatása idei Kis nyári zene sorozatunk záródarabja.
hirdetés

„Te dj vagy, könnyen megírod!” – aha, persze, ennél nehezebb feladatot el se tudok képzelni. Szerencsére viszont annyian és annyiféle zenéről írtak, hogy a mit? és a hogyan? nem is volt olyan bonyolult. Az alábbi három zene közül az első a körülötte lévő felhajtás ellenére is magához vonzott, a második előadóját már akkor gyűjtöttem, amikor világszerte csak háromszáz példányban nyomott bakelitlemezen volt elérhető, a harmadikhoz fűzött kommentár pedig roppant tanulságosan zárul.


Nicolas Jaar – Problems With The Sun

Nem tudom, miért, amikor ezt a számot hallgatom, mindig eszembe jut az idén nyáron Hollandiában epret szedő magyar rapper szövege, miszerint „amire mi táncolunk, arra már senki”. Pedig Nicolas Jaar nem magyar rapper, hanem divatos New York-i fiatalember, akinek a klubzenéire szép lassan az összes fontos arc felfigyelt, és aztán, ahogy mondani szokás, szerzői nagylemezén már az igazi énjét akarta kifejezni. Én a korábbi lemezeit nem vettem, nem hallgattam, és ha nem dolgozom néha egy lemezboltban, ez így is maradt volna, viszont ezen az (amúgy talán túlságosan is felkapott) albumon van egy-két lenyűgöző szám, mint például az alanti is, amire ráadásul táncolok is.Ras G - I Love The 90′s Hiphop

Amikor megtudják, hogy dj (is) vagyok, és megkérdezik, hogy és mit játszol?, akkor hebegek-habogok, és valami olyasmit mondok, hát ilyen hiphopszerű. Akinek tényleg fogalma sincs, annak Eminemmel vagy valami hasonló nagy névvel kezdem a magyarázatot, bár onnan még nagyon messze vagyunk attól, amit igazán szeretek. Mert az például olyan, mint az alanti kis bít, ami sokaknak unalmas és rövid, és táncolni sem lehet rá. Én viszont imádom az ilyesmit, Ras G pedig amúgy is a szívem csücske. Egy nagydarab fekete ember, aki a zene mellett a vegán ételek és a marihuána bűvöletében él, továbbá azt hirdeti, hogy az ő zenéje valójában a Mars gettóiban szól, 3014-ben. Ja, és imádja a légkürt hangját!Abdominal & Dj Fase – A Tale Of Two Bitties

Ezt a lemezt 6-7 éve vettem, és az Abdominal néven szövegelő ember egy olyan dj-vel is együtt dolgozott, aki többször is járt már Magyarországon. Ő (ez még a Kopaszi-gáti West-Balkánon történt) nagyon elcsodálkozott, hogy megvan ez a lemez, mondván, hogy nagyon ritka, én meg csak csodálkoztam, hiszen csak Bécsig kellett elmenni érte. Lelkesen meséltem mindezt rádiós műsorvezető társamnak, aki egyből kölcsön is kérte a lemezt, hogy aztán éveken át azon vitatkozzunk, hogy visszaadta-e már, vagy sem. Aztán egyszer csak a minap jelképes összegért szembejött az interneten ez a remek kiadvány, úgyhogy most már mindenkinek megvan a saját példánya. Nagy öröm ez, még úgy is, hogy évek óta nem játszottunk róla semmit, de egy gyűjteményben betömődött egy rés, és egy újabb olyan történettel gazdagodtunk, amit el se lehet képzelni egy mp3-mal.
Benedek Márton

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.