hirdetés

Van egy író. Szeretem. – Esterházy-fesztivál a Teslában

2017. október 27.

Már több mint egy éve nincs velünk Esterházy Péter, életműve azonban élőbb, mint valaha. A Szépírók Társaságának november 4-én kezdődő fesztiválja sokszínű és sokrétű hatását mutatja be zenével, színházzal, képzőművészettel, kerekasztal-beszélgetésekkel – és természetesen sok-sok irodalommal, a Teslában.

hirdetés

A Szépírók Társasága 2017. november 4-5-én fesztivált rendez Esterházy Péter emlékére Van egy író. Szeretem. címmel.

A fesztivált videókampány vezeti be, ahol írók és olvasók beszélnek Esterházyról. Amint már írtuk, akinek van egy története Esterházy Péterről, vagy szívesen szólna pár szót valamelyik könyvéről, esetleg örömmel kommentálná a számára legfontosabb Esterházy-idézetet, vagy csak el szeretné mondani, mit jelent számára az életmű, a szerzői figura vagy a művekben felépülő kulturális hagyomány – készítsen egy legfeljebb kétperces filmet. A videókat telefonnal, kamerával, fényképezővel is fel lehet venni, a lényeg, hogy fekvő formátumúak legyenek.
A rövid videókat (vagy a videók youtube-linkjét) a vanegyiro@gmail.com címre várják a szervezők 2017. november 1-ig. A filmek megosztásra kerülnek a rendezvény internetes felületein, és levetítik a fesztivál helyszínén.

A Szépírók Társaságának őszi fesztiválja idén Esterházy Pétert helyezi fókuszba. A november 4-5. között, a Teslában megrendezésre kerülő fesztiválon kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutató és zenei program várja az érdeklődőket. A két házigazda Bárány Tibor és Gács Anna lesz.

A PROGRAM

November 4., szombat

10:00–11:15  Esterházy az irodalom világában – kerekasztal-beszélgetés Esterházy Péter szerkesztőivel. Résztvevők: Körmendy Zsuzsanna, Dávid Anna, Tóth-Czifra Júlia, Péczely Dóra. Moderátor: Babiczky Tibor.

Vajon Esterházy Péternek szüksége volt-e – klasszikus értelemben vett – szerkesztői munkára, vagy szinte nyomdakész szöveget adott le? Hogyan fogadta a változtatási javaslatokat? Esterházy Péter szerkesztőivel megpróbálunk közelebb kerülni egy kivételes írói műhely titkaihoz.

11:30–12:45 Esterházy az iskolában – kerekasztal-beszélgetés magyartanárokkal. Résztvevők: Arató László, Holtai Bence, Horváth Zsuzsanna, Mudri Mária. Moderátor: Schiller Mariann.

Mi, mennyi fogadható be ma kamaszoknak Esterházy Péter könyveiből? Milyen nehézségei vannak (vagy nincsenek) a szövegek értésének? Mondható-e kortársinak az a szöveg, amelynek szerzője nagyjából a diákok nagyszüleivel egyidős – vagy az már klasszikus?

14:15–15:30 Az Esterházy-szöveg mint forgatókönyvalap. Résztvevők: Gelencsér Gábor; Molnár György, Sólyom András. Moderátor: Nagy Gergely.

Első ránézésre nincs nehezebb feladat, mint „filmre vinni” Esterházyt. Prózanyelve, írásművészete látszólag bajosan egyeztethető össze a filmnyelvvel és a filmdramaturgia eszközkészletével. Néhányan mégis megpróbálták. Két filmrendezőt és egy filmesztétát kérdezünk arról, hogyan sikerült Esterházy szövegeit adaptálni, miként volt ebben partner maga az író, melyek voltak ez elkészült filmek tanulságai filmes szempontból. Közösen megnézünk és meg is beszélünk egy-két filmrészletet, és felidézzük a művek létrejöttét is. 

16:00–19:00 Esterházy és a kortárs zene. Moderátor: Molnár Szabolcs

16:00-17:15 Beszélgetés Eötvös Péterrel

17:30-19:00 Zene és beszélgetés
Közreműködik: Balogh Máté, Fábry Bálint, Jámbor Anna, Jeney Zoltán, Kiss Péter, Rajk Judit, Szűcs Péter, Zétényi Tamás

Műsor
1. Sáry László: Tánczene – Magyar tánc 95', Blues 1, Keringőféle Esterházynak, Emlék, Echo Rag III, Blues III, Nagymama tánca
Jámbor Anna – hegedű, Kiss Péter – zongora, Szűcs Péter – klarinét, Fábry Bálint – fagott, Zétényi Tamás - cselló
2. Balogh Máté: 7 Ant(hem)s - Hommage a P. Esterházy 
Zétényi Tamás – cselló, Balogh Máté – zongora
3. Jeney Zoltán: Esterházy Péternek - Soliloquium Nr. 5. (Charlie "Bird" Parker to Bruno)
Felvételről. Közreműködik Seleljo Erzsébet – altszaxofon
4. Jeney Zoltán: Ha nincs mit tenni – Tandori Dezső szövegére
Rajk Judit – ének
5. Jeney Zoltán: "Was hast du verbrochen?"
Rajk Judit – ének, Jeney Zoltán – zongora


November 5. vasárnap

10:00–11.15 Könyvbemutató: Esterházy-füzetek. Résztvevők: Szilágyi Zsófia, Bazsányi Sándor. Moderátor: Szegő János.

A Magvető Kiadó A hely, ahol most vagyunk és Hagyomány és fordulópont – Esterházy recepciója a kelet-európai régióban című köteteinek bemutatója.

11:30–13:30 Van egy borító. Szeretem. Kortárs képzőművészek, tervezőgrafikusok az Esterházy-művek régi és új borítóiról, írók a legkedvesebb könyvborítóikról. Moderátor: Visy Beatrix.

Kortárs képzőművészeket, tervezőgrafikusokat kértünk fel, hogy tervezzenek egy választott Esterházy-kötethez új borítót, és röviden kommentálják a tervüket. Írók beszélnek kedvenc könyvborítójukról.

Tervezők: Eperjesi Ágnes, Gerhes Gábor, Tillai Tamás, Polgárdi Ákos. Írók: Tóth Krisztina, Milbacher Róbert, Péntek Orsolya, Nemes Z. Márió

14:30–15:45  Esterházy a színházban – beszélgetés az Esterházy-drámákról. Résztvevők: Fekete Ádám, Gothár Péter, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa. Moderátor: Puskás Panni.

„»Nívósabb herceg, mint szoprán« – hangzik az egyik remek bon mot a drámában. Ennek mintájára: Esterházy is nívósabb regény-, mint drámaíró, így aztán az előadás is jobb színház, mint dráma. Avagy inkább próza, mint dráma.” – írja Tompa Andrea Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című drámájáról. Esterházy drámáival kapcsolatban folyton felmerül a kérdés, hogy pusztán irodalmi műveknek tekinthetjük-e őket, vagy megállják-e a helyüket a színpadon is. Egyebek közt ezt a kérdést feszegeti a beszélgetés.

16:00-17:15 Esterházy mint interjúalany. Résztvevők: Papp Gábor Zsigmond, Ruszthi Zsolt. Moderátor: Veiszer Alinda.

Végignézve a szerzővel készült portréfilmeket és televíziós interjúkat, az embernek óhatatlanul az a benyomása támad: Esterházy Péter „képernyőre termett”. Olyan természetesen viselkedik a kamerák előtt, olyan profi módon használja ki a beszélgetés adta lehetőségeket, mintha mindig is erre készült volna. Mi rejlik e profizmus hátterében? Vajon elválasztható-e egymástól szerep és személyiség? Vagy Esterházy esetében nincs értelme a megkülönböztetésnek? Mire használta a média Esterházy Pétert – és Esterházy mire használta a médiát?

17:30–18:15 Esterházy, a publicista. Résztvevők: Konok Péter, Parászka Boróka, Széky János, Szily László. Moderátor: Józsa Márta.

Létezik-e Esterházy-publicisztika, külön válaszható-e az esszétől, és egyáltalán: az életműtől? Tudjuk, hogy a rendszerváltás utáni politikai publicisztika nyelve rengeteget köszönhet Esterházy Péter közírói nyelvezetének – de kell-e félnünk attól, hogy eljárt e szövegek fölött az idő? Mennyire tartós az Esterházy-életmű hatása: mondhatjuk-e, hogy a mai publicisták, bloggerek és véleményvezérek is az Esterházy-mondatból bújtak elő? És egyetértenek-e EP szavaival – miszerint Egy-egy szón múlik a haza sorsa?

19:00–21:00 Semmi művészet - zene és irodalom. Fellépők: Bán Zsófia, Dés András, Dés László, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Krusovszky Dénes,  Nádasdy Ádám, Simon Márton (videó), Tóth Kinga (videó), Várady Szabolcs. Konferanszié: Morcsányi Géza.

A fesztiválról a Szépírók Társasága oldalán ITT, a Facebookon ITT olvashatnak többet, de van egy blogja is, melyet ITT találnak.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.