hirdetés

Eugene Ionesco: A magányos

A Barrus Kiadó ajánlata

2007. október 8.
Eugene Ionesco
A magányos
Barrus Kiadó, 2007.
Fordította: Romhányi Török Gábor
Kartonált
176 oldal, 2.450 Ft
ISBN 978 963 86725 6 8
hirdetés

A nagyszerű drámaíró (A kopasz énekesnő, Különóra, A székek, Rinocéroszok, A király halódik stb.) egyetlen regényét most olvashatjuk először magyarul. A nagy egzisztencialista regények problematikáját idézi, hangulata és mondanivalója Sartre és Camus világára emlékeztet.

 
Rövid részlet a regényből:
 
…Elnyújtóztam a kanapémon az újságommal. Egy családapa fejszecsapásokkal megölte alvó feleségét és fiát… Egy szerelmespár öngyilkos lett egy szállodai szobában… Egy hatvanéves paraszt karabéllyal rálőtt szomszédjára, és megölte őt. Egy francia férfi feleségül vett egy japán lányt, aki elhagyta őt egy német férfiért, minekutána a francia harakirit követett el. Egy öngyilkosjelölt kinyitotta a gázcsapot, de ő nem halt meg, hanem az egész házat röpítette a levegőbe… Ezenkívül háború dühöngött majdnem mindenütt. Amerikában egy repülőgép nagy magasságban felrobbant, Ázsiában egy másik gép leszállás közben kigyulladt. Másutt túszokat szedtek. A vágy új filozófiája a karneválok gyakoribb megrendezését szorgalmazza. A Vatikán az emberek közötti felebaráti szeretet fontosságát hangsúlyozza…
 
Kiábrándító ez az egész. Mindig ugyanaz: ez valóban unalmas. Ha egyszer az embereknek előbb-utóbb úgyis meg kell halniuk, miért nem mindegy, hogy megölik-e egymást vagy később halnak meg természetes halállal? És mégis mindez ébren tartja a szellemet, még akkor is, ha minden nap minden egyforma.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.