hirdetés

Europeana 1989 - Történelmet írtunk

2014. augusztus 1.

Az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el az „Europeana 1989” elnevezésű projektet, amely arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből. A Magyarországon 25 éve lezajlott rendszerváltásra az OSA Archívummal együttműködésben szeptembertől a Litera külön sorozattal emlékezik.

hirdetés

Az idén 25 éve az Európa képét jelentősen megváltoztató forradalmi eseményeknek – ennek kíván emléket állítani az Europeana 1989, az Europeana, vagyis az Európai Digitális Könyvtár egyik projektje, amelynek célja, hogy egy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető európai archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról, amely személyes történetekből, fényképekből, videókból és hangfelvételekből áll. Bárki hozzájárulhat ehhez a gyűjteményhez a saját emlékeivel, akár a különböző, részt vevő országokban megrendezett gyűjtőnapokon, akár a projekt weboldalán keresztül. A vállalkozók a gyűjtési kampánynapokon vagy önállóan online feltölthetik a honlapra a gyűjteménybe illeszkedő dokumentumaikat, tárgyaikat, történeteiket, illetve elhelyezhetik ezeket az interaktív térképen.

A projektben a Litera is részt vesz, az OSA Archívummal együttműködésben szeptembertől kortárs írók korabeli dokumentumokhoz kapcsolódó visszaemlékezéseit olvashatják majd oldalunkon.

Magyarországon korszakos politikai és közéleti fordulat ment végbe 1989-ben. Rehabilitálták az 1956-os forradalmat, majd június 16-án újra temették Nagy Imrét, a kivégzett miniszterelnököt, és mártírtársait. Leomlott a Magyarország és a Nyugat közti vasfüggöny, október 23-án pedig kikiáltották a köztársaságot.

Az év során ezrek és ezrek vettek részt a frissen létrejött civil csoportok és pártok politikai gyűlésein, diáktüntetésein, vagy a nemzeti ünnepek, mint például március 15-e alkalmából szervezett nem hivatalos megmozdulásokon. Az ekkor szerveződött politikai pártokból alakult az Ellenzéki Kerekasztal, amely a hatalmon lévő Magyar Szocialista Munkáspárttal tárgyalásos úton rendezte a békés átmenetet a többpárti demokráciába. Az újdonsült köztársaság politikai és jogi kereteinek kialakításával az ország készen állt arra, hogy 1990 tavaszán megtartsák az első szabad választásokat.

1989. augusztus 19-én Sopronpusztán megszervezték a páneurópai pikniket, ami alatt több mint 600 kelet-német állampolgár szökött nyugatra kihasználva az osztrák határ átmeneti megnyitását. Három héttel később a magyar kormány a többi kelet-német menekültnek is lehetővé tette az ország elhagyását, amivel a demokratizálódó Magyarország hatalmas nemzetközi elismerést vívott ki.

Most, 25 évvel később – függetlenül attól, mit gondolunk akkori részvételünkről, illetve hogyan emlékszünk rá – elsődleges feladatunk, hogy megőrizzük e történelmi eseményekkel kapcsolatos személyes tárgyi emlékeinket, történeteinket, és ezeket megosszuk a világgal. Éppen a személyes történeteink a legfontosabbak.

Az OSA Archívum (OSA) a kommunizmust, a hidegháborút, az emberi jogi mozgalmakat és emberi jogok megsértésének eseteit dokumentáló anyagokat őrző nemzetközi intézmény. Az OSA elkötelezett az archívum elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása, illetve az innovatív archiválási módszerek és eszközök mellett. Támogatja az olyan nyilvános programokat, amelyekben a felhasználók gyűjtik és hozzák nyilvánosságra a történelmi forrásokat.

Az OSA szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik az 1989-es kelet-európai, köztük a magyarországi rendszerváltásra vonatkozó történelmi dokumentumok gyűjtésében és újrafelhasználásában. A rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából indított "1989: volt-e?” című projektjében az év minden egyes napján egyedülálló és ritka szöveges és audiovizuális levéltári forrásokat töltött fel a honlapjára. A projekt 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert.

Az OSA az Europeana 1989 magyarországi projektvezetője. A gyűjtési kampányban a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárával és a Soproni Múzeummal működik együtt.

A jelenleg több mint 1.500.000 nyomtatott kötettel és 50.000-t meghaladó digitális forrással rendelkező SZTE Klebelsberg Könyvtár élenjáró szolgáltatásokat nyújt hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak, és kiszolgálja az információs tudás, a keresés, az archiválás, a digitalizálás és a kölcsönzés terén felmerülő igényeket. Továbbá a könyvtárban megtalálható egy kisebb gyűjtemény, amelyben a közelmúlt történelmi dokumentumai, publikációi és szamizdatok kaptak helyet.
Soproni Múzeum a város több műemlék épületében működik. Az egyik legtöbb kiállítást rendező magyarországi múzeum, amely az archeológiától a városi polgárság életformájáig, a római kortól a közelmúlt történelméig számos témát dolgozott fel. A közelmúlt történelméről készült kiállítás mutatja be Sopron 1989-ben játszott szerepét: a magyar-osztrák határ szögesdrótjának átvágását, illetve a Páneurópai pikniket.

Az elmúlt évben az Europeana 1989 Lengyelországban, a balti államokban, a Cseh Köztársaságban folytatott gyűjtési kampányt, amelyek során több mint 6000, 1989-hez kapcsolódó digitális tárgyat és személyes emléket sikerült összegyűjteni. 2014 májusa és szeptembere között további gyűjtőnapokra kerül sor Németországban és Magyarországon. 

Magyarországon 2014 májusában Szegeden, a SZTE Klebelsberg Könyvtárában és Sopronban, a Soproni Múzeumban került sor gyűjtőnapokra. Budapesten 2014. szeptember 5-én és 6-án az OSA Archívumban rendeznek gyűjtőnapot 10-18 óra között.

A szeptemberi budapesti és berlini gyűjtőnapok egybeesnek az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) fiatal művészek és történészek számára szervezett nemzetközi művészeti és oktatási projektjének keretében útjára indított Freedom Express elnevezésű vándorkiállítás és tanulmányút állomásaival. A Freedom Express Gdańskból indulva Európa számos városának érintésével Temesvárig megy, majd onnan vissza Berlinbe, hogy megünnepelje a vasfüggöny 25 évvel ezelőtti leomlását. Az Europeana 1989 a kiállítás egyik résztvevője.

„Egykor talán majd úgy fogják emlegetni az 1989-90-ben bekövetkezett változásokat, mint a 19. századi, országokon átívelő forradalmi hullámot. És nekünk, akik ott voltunk, minél többet meg kell mutatni ebből az időszakból az utánunk jövő generációknak – fejtette ki az Euroepana 1989 magyar nagykövete, Rajk László.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Magyarországon ilyen tekintélyes partnerekkel működhetünk együtt, hogy az európai történelem eme jelentős eseményéről új történeteket gyűjtsünk össze. Ma minden eddiginél fontosabb, hogy különböző perspektívákból nézve megismerjük, mi történt ebben az időszakban olyan emberek segítségével, akik ténylegesen jelen voltak akkor – mondta el Harry Verwayen, a hágai Europeana Foundation igazgató-helyettese.

„Európa sok országából érkeznek a feltöltések az Europeana honlapjára, eddig több mint 6.000 tétel került fel a rendszerváltás térképére” – mondta el Szilágyi Csaba, az Europeana 1989 projekt magyarországi programjait lebonyolító OSA Archívum projektvezetője. „Mindenkit bátorítok arra, hogy ossza meg a nyilvánossággal a személyes emlékeit, a korszakkal kapcsolatos régi fényképeit, jellegzetes tárgyak fotóit, de fel lehet tölteni és el lehet helyezni a térképen magántörténeteket is.”

Hogyan lehet részt venni a gyűjtőnapokon?
A rendezők szívesen látnak mindenkit, aki szeretné az 1989-ből származó emlékeit elhozni az Europeana gyűjtőnapokra. Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek – vagy bármilyen más emléktárgy. A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy az említett gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek ezekről az utókor számára. Az eredeti tárgyak természetesen megmaradnak az eredeti tulajdonosoknál.

Hogyan lehet weben keresztül tartalmat feltölteni? 
Az Europeana 1989 archívumába az interneten keresztül is feltölthető tartalom. Ez igen egyszerű – amennyiben otthon meg tudja oldani tárgyi emlékeinek digitalizálását, csak regisztrálnia kell az Europeana weboldalon, és máris feltölthetők a képek, hangfelvételek és videók, a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. A feltöltést követően valamennyi feltöltött kép- és hanganyag, valamint történet bárki számára szabadon elérhető a projekt weboldalán.

Az Europeana 1989 projekt
2014-ben ünnepli a világ a rendkívüli 1989-es év 25. évfordulóját, amikor falak omlottak le és Európa népei újra szabaddá váltak. Az Europeana 1989 projekt arra ösztönzi az embereket, hogy küldjék el történeteiket, képeiket, videóikat és hangfelvételeiket 1989-ről. A projekt célja egy átfogó archívum létrehozása, amelyet a mostani és jövőbeni generációk tanulásra, kutatásra, vagy akár a személyes érdeklődéstől vezérelve böngészésre használhatnak. Az Europeana 1989 tizenegy partnerintézmény, valamint a Historypin és az Europeana együttműködésével jött létre. 

Az Europeana
Az Europeana 1989 projekt az Europeana része, ami Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma. Az Europeana összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a könyvtárak, archívumok és múzeumok digitalizált anyagait. Több mint 2300 együttműködő intézmény támogatja az Europeana-t, amelynek weboldala 29 európai nyelven érhető el. Az Europeana mindenki számára lehetővé teszi, hogy megismerje Európa kulturális örökségét webes platformon. Az Europeana 2008-ban indult, és mára mintegy 30 millió dokumentumot tartalmaz. Az Europeana 1989 projekt során gyűjtött dokumentumok is elérhetők lesznek a www.europeana.eu oldalon.

Az OSA Archívum
Az OSA Archívum (OSA) a kommunizmust, a hidegháborút, az emberi jogi mozgalmakat és emberi jogok megsértésének eseteit dokumentáló anyagokat őrző nemzetközi intézmény. Az OSA elkötelezett az archívum elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása, illetve az innovatív archiválási módszerek és eszközök mellett, és támogatja az olyan nyilvános programokat, amelyekben a felhasználók gyűjtik és hozzák nyilvánosságra a történelmi forrásokat. Az OSA szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik az 1989-es kelet-európai, köztük a magyarországi rendszerváltásra vonatkozó történelmi dokumentumok gyűjtésében és újrafelhasználásában. A rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából indított “1989: volt-e?” című projektjében az év minden egyes napján egyedülálló és ritka szöveges és audiovizuális levéltári forrásokat töltött fel a honlapjára. A projekt 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert.

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A jelenleg több mint 1.500.000 nyomtatott kötettel és 50.000-t meghaladó digitális forrással rendelkező SZTE Klebelsberg Könyvtár élenjáró szolgáltatásokat nyújt hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak, és kiszolgálja az információs tudás, a keresés, az archiválás, a digitalizálás és a kölcsönzés terén felmerülő igényeket. Továbbá a könyvtárban megtalálható egy kisebb gyűjtemény, amelyben a közelmúlt történelmi dokumentumai, publikációi és szamizdatok kaptak helyet.

A Soproni Múzeum
A Soproni Múzeum a város több műemlék épületében működik. Az egyik legtöbb kiállítást rendező magyarországi múzeum, amely az archeológiától a városi polgárság életformájáig, a római kortól a közelmúlt történelméig számos témát dolgozott fel. A közelmúlt történelméről készült kiállítás mutatja be Sopron 1989-ben játszott szerepét: a magyar-osztrák határ szögesdrótjának átvágását, illetve a Páneurópai pikniket.

A Historypin
Az Europeana és a Historypin stratégiai partnerséget kötöttek egy innovatív online platform létrehozására az Europeana 1989 weboldala számára. Az Europeana a Historypin technológiáját használja. A Historypin összehozza az embereket a családi és helyi történeteiken keresztül, generációkon és kultúrákon ível át, és egy globális közösségi archívumot működtet, amely képet ad a múltról. A Historypin lehetővé teszi mindenki számára, hogy feltöltse a képeit, videóit, hangfelvételeit és történeteit, és ezeket egy meghatározott dátumhoz kötve kitegye a Historypin világtérképére. A képek és videók összehangolhatók a Google Maps Street View-val a Historypin weboldalán, és ebből egy lenyűgöző egykor-és-most kép-együttes állítható össze. A Historypin egy non-profit projekt, amely adományokból és szponzorációkból tartja fenn magát.


További információk:
Europeana 
Europeana 1989 - Facebook
Europeana 1989 - Twitter 

 

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.