hirdetés

Eva Hoffe elesett a Kafka-hagyatéktól

2016. augusztus 12.

Max Brod végrendeletében az szerepel, hogy a Kafka-életművet egy zsidó könyvtárnak kell adományozni, így a jeruzsálemi bíróság az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak ítélte azt. – Hírösszefoglalónkat olvashatják az előző hét eseményeiről.

hirdetés

Az Izraeli Nemzeti Könyvtáré lett Franz Kafka hagyatéka, tudósít a Zeit.
Az író egykor arra kérte legjobb barátját, Max Brodot, hogy halála esetén égesse el a műveit, Brod azonban megszegte ígéretét, és nyilvánosságra hozta az alkotásokat, világhírt szerezve ezzel Kafkának. A prágai tavaszon Brod egy bőröndben a hagyatékkal menekült Palesztinába, majd halála után egykori titkárnője, Esther Hoffe tulajdonába kerültek a szövegek. Hoffe az alkotás egy részét, köztük A pert is eladta, a másik részét pedig Svájcban és Izraelben helyezte biztonságba. Ezeket később lányai örökölték.
Mivel Max Brod végrendeletében az szerepel, hogy az irodalmi hagyatékot egy zsidó könyvtárnak kell adományozni, a jeruzsálemi bíróság végül örökre az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak ítélte a Kafka-életművet. Ugyan Eva Hoffe magáénak szerette volna az írásokat, harmadfokon is alulmaradt az ítélethozáskor.

A lengyel írónak, Andrzej Stasiuknak adta át a 2016-os Österreichischen Staatspreis für europäische Literatur (Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért) elismerést Thomas Drozda osztrák kultúrminiszter. A díjat, amelyhez huszonötezer eurós pénzösszeg is jár, minden évben egy olyan európai szerzőnek ítélik, aki jelentős nemzetközi figyelmet vív ki valamely alkotásával.
A laudációt az átadáson Evelyn Schlag, a zsűri egyik tagja mondta, aki egy képekben gazdag, precíz, lírai prózanyelvről beszélt Stasiuk munkássága kapcsán, írja a Presse. A zsűri tagjai Schlag mellett Bernhard Fetz, Sabine Gruber, Jochen Jung és Daniela Strigl voltak.
Stasiuk 1960-ban, Varsó külvárosában született. Iskoláit nem fejezte be, csatlakozott a hadsereghez. Néhány hónappal később dezertált, amely tettéért elítélték. Első elbeszéléskötetében, a Hebron falai címűben börtönélményeit dolgozza fel. A művet további elbeszélések és regények, majd a későbbiekben kritikák és esszék követték. Stasiuk nem csupán lengyel napilapok, hanem olyan neves sajtóorgánumok szerzője is, mint a Süddeutsche Zeitung és a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

65 év után eladó Thomas Mann villája, számol be a hírről a Presse.
A kétszintes ház és a hozzá tartozó birtok Los Angelestől nyugatra, a San Remo Drive-on található. A hirdetésben nem szerepel, hogy az ingatlan az íróé volt, hogy a vásárlók ne felújítandó emlékműként, hanem leendő otthonukként nézzenek rá. Ára 15 millió dollárra rúg.
Thomas Mann többek között olyan híres műveit alkotta meg a villában, mint a József és testvérei tetralógia.

Fülöp Enikő

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.