hirdetés

Filmek között – irodalmi szemle

2009. január 21.
Idén 40 éves a Magyar Filmszemle, amelyet 2009. január 27-től február 3-ig új helyszínen, a Palace MOM Parkban és a Budapest Kongresszusi Központban rendeznek meg. Cikkünk az irodalmi alapanyagból dolgozó alkotásokat szemlézi.
hirdetés

NAGYJÁTÉKFILMEK VERSENYBEN

A versenyfilmek között az idén külön szerepelnek a nagyjátékfilmek és a tévéfilmek. A 18 versenyben lévő nagyjátékfilm közül kevés volt, amelynél közvetlen irodalmi előképről beszélhetünk, de Pater Sparrow (1978) Stanislaw Lem One Human Minute (Az emberiség egy perce) című kisregénye alapján készítette az 1-et, melynek forgatókönyvén közösen dolgozott Góczán Judittal, a dramaturg pedig Závada Pál volt. A szereplők közt láthatjuk Mucsi Zoltánt és Mácsai Pált, Czukor Balázst és Haumann Mátét is.

Vranik Roland (1967) Adás című nagyjátékfilmjének forgatókönyvén a rendező Barta Andrással dolgozott együtt; az operatőr Pohárnok Gergely volt, a zenét a Realistic Crew játssza. A szereplők között Hajduk Károly, Rátóti Zoltán, Terhes Sándor, Wéber Kata, Kerekes Éva, Becker Hanna, Kóródi Boróka, Thuróczy Szabolcs és Lengyel Ferenc is látható.

Gárdos Péter (1948) Kosztolányi Dezső egy novellájából készítette a Tréfa című filmet, a forgatókönyvet Bíró Zsuzsa írta. A történet 1912-ben játszódik egy kisvárosi, papok vezette felekezeti iskolában, ahol a gyerekek egymás után eszelik ki a bolondnál bolondabb tréfákat. Az új tornatanár nehezen emészti a helyzetet, a hetedikesek osztályfőnökét családi gondjai nyomasztják: egy bokszmeccsen megsüketített öccsét a Titanicon küldte amerikai műtétre, de a hivatalos lista a megmenekültekről és a halottakról egyre késik….


Zsigmond Dezső (1956) Vadlány boszorkánykör című filmjének forgatókönyvét többen jegyzik: Ferenczes István, György Attila, Pozsgai Zsolt, Balogh Géza és a rendező Zsigmond Dezső. A film egy gyerekgyilkosság miatt a gyimesi csángók között nyomozó rendőrtiszt története, aki szembesül a zárt közösségnek a bűnt törvényektől eltérő mércével megítélő normarendszerével. A filmet Dresch Dudás Mihály zenéje kíséri, a főbb szerepekben Trill Zsolt, Tankó Erika, Kurkó János György, Pálffy Tibor és Czintos József láthatóak.

(Az egyik forgatókönyvíró, Pozsgai Zsolt író-rendező saját Szeretlek, fény című drámakötetének bemutatójára január 23-án délután négytől kerül sor a Komédiumban, ugyanitt február 20-án mutatják be rendezését Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című regényéből Lux Ádámmal a főszerepben.)

TÉVÉFILMEK VERSENYBEN

Jóval több tévéfilm esetében mutatható ki a közvetlen irodalmi előkép vagy alapanyag, s sokakat ihletett meg a kortárs színház is, hiszen Spiró György és Hamvai Kornél darabjai is visszaköszönnek filmen, Bartis Attila pedig azok közé lép, akiknek nem csupán egyetlen filmes feldolgozást készítettek egy regényéből, hiszen Alföldi Róbert filmjének elmúlt évi bemutatója után most tévéfilmen is látató Vizi Mária rendezésében A nyugalom.

A barátkozás lehetőségei címmel Ferenczi Gábor rendezett tévéfilmet Bodor Ádám négy rövid írásából. Vitézy László: A Hortobágy legendája című filmjében három hortobágyi történetet fűz egybe, ezek két darabját Móricz Zsigmond: Komor ló című novellája, illetve az író valóságlátó és mégis misztikus látásmódja ihlette.

Bereményi Géza Irodalom címmel rendezett filmet, mely egy 20 éves íróról szól, aki egy Budapesten bujkáló kémről akar írni: a kémtörténet a filmben megelevenedik. A képzeletbeli események ígéretesen indulnak, ám az írónak olykor vissza kell zökkennie a valóságba. Az író a novellába sorra beleszövi hétköznapi élete szereplőit, ahogyan a képzelete diktálja. De mindkét világ igazi hőse egy öregasszony, a halálos beteg nagyanya, aki utolsó óráiban életre szóló tanulságokkal leckézteti meg saját irodalmi tevékenységétől megszédült unokáját – a szerepben a szemlét megnyitó Törőcsik Mari látható.

Balogh Zsolt: Kelj fel és járj… címmel Grecsó Krisztián azonos című novelláját vitte tévéfilmre. A film egy utazás története, melynek során Budapestről a határmenti falucskába utazik a főhős, aki a különös kalandoktól az illúzió és a valóság furcsa találkozását éli meg.

Ami a színházi előadásokat és darabokat illeti: Bálint András Beszélő fejek (A dudorászó, Egy lencsészsákon, A levelek hölgye, Fölfedezi a lábát, A nagy esély) címmel Alan Bennett, a sikeres brit színpadi szerző "Beszélő fejek" című monológsorozatának néhány darabjából készített filmjével szerepel az idei Szemlén. Bennett történetmesélése, kifinomult írói technikája emberi sorsok sallangmentes elbeszélésére ad lehetőséget. A BBC tévésorozatának darabjait pár évvel később, már színpadi változat formájában is játszották világszerte. Budapesten Bálint András rendezésében kerültek színpadra hogy most, két évvel később visszataláljanak eredeti műfajukhoz öt színésznő előadásában.

Valló Péter Hamvai Kornél Castel Felice című drámájából rendezett filmet: nyolc magyar, négy férfi és négy nő, Ausztráliába utazik a Castel Felicén, egy kivándorlókat szállító óceánjárón 1958 októberében. Az egy hónapig tartó út alatt sok minden megesik velük, hiszen lassan kiderül, hogy egy régvolt gyilkosság összeköti őket – hiába menekülnének, nincs hová.

Török Ferenc: Koccanás? című filmje Spiró Györgynek a Katona József Színházban bemutatott darabjából készült, melyben egy városi útkereszteződés tömegbalesetében különböző társadalmi helyzetű és más-más beállítottságú emberek kerülnek kényszerűen egymás mellé – egy ideig. Jellegzetes figurák verődnek össze korra, nemre, társadalmi állásra való tekintet nélkül.

KISJÁTÉKFILMEK IRODALMI MŰVEKBŐL

A Szemlén a versenyfilmek közé kisjátékfilm kategóriában harminc filmet válogattak be; itt nagyobb szerepet kaptak ’felhasznált irodalomként’ a versek.

Buvári Tamás Dragomán György Fuvar című novellájából azonos címmel készített kisfilmet. Xantus János Szily László Etetés című írásából forgatott egy gyöngyházfényű selyembugyi köré tekeredő történetet, Ekési Orsolya Hétfő című kisfilmjében (operatőr: Kovács Tibor) pedig a szerző jegyzi ugyan a forgatókönyvet, a felhasznált művek között azonban Mile Zsigmond Zsolt (1967) költő Kék ünnep című dalszövege kapott helyet.


Fazekas Zoltán filmjét, mely Petri György Hogy elérjek a napsütötte sávig című verséből építkezik, Xantus János narrálja. M. Tóth Géza Mama című filmje esetében műként nincs ugyan megnevezve József Attila, azonban a film rövid ajánlójából („Történet a világot körbeérő teregetésről”) e hatás könnyen kimutatható.

Nem vers: Darvasi László Két kicsi bogáncs című írásából Xantus Áron (1981) rendezett kisfilmet Szertartások könyve címmel. Különlegesség, hogy Hegedűs 2 László 1 kávé című kisfilmjében Esterházy Péterrel narrátorként találkozhatunk; Pápai Pici Vallomás című filmjének a dramaturgja Vámos Miklós volt.

Can Togay, jelenleg a Berlini Collegium Hungaricum igazgatója, költő rendező hét perces Vonat című filmjében operatőrként Pohárnok Gergely dolgozott, Perlmann Károly A vacsora című filmjét pedig Vecsernyés János jegyzi operatőrként. Horváth Lili filmjének (Napszúrás) ugyan az irodalomhoz sok köze nincs, de a szereplők között Rutkay Borit is ott találjuk.


INFORMÁCIÓS FILMEK A SZEMLÉN

Az információs filmek sorában is találunk olyat, amelyiket színházi előadás ihletett. A Fenyő Miklós és a Hungária történetét is feldolgozó Made in Hungária musical filmváltozatát azonos címmel Fonyó Gergely jegyzi. A forgatókönyvet Tasnádi István írta, a szereplők között Szabó Kimmel Tamás, Kiss Tünde, Vándor Éva, Dunai Tamás, Scherer Péter, Fenyő Iván, Valentin Titánia, Hegedűs D. Géza, Kaszás Géza, Orosz Ákos, Kovács Lehel, Lábodi Ádám és Puskás Péter látható.

Tarr Béla Georges Simenon A londoni férfi című regényéből forgatott filmje is az információs filmek között kapott helyet. Iannis Smaragdis El Greco címmel Domenicos Theotokopoulosról, A görögről forgatott filmet Dimitris Siatopoulos: El Greco - Isten festője című könyve alapján.

Márai Sándor Eszter hagyatéka című regényéből Sipos József filmjét vetítik az információs szekcióban.

A Good - Vajon minden jó, ami boldoggá tesz? című film, Vicente Amorim munkája egy jó ember története: John Halder irodalomprofesszoré, aki széthulló családja és egy kezdődő szerelem ígéretével próbál jó döntéseket hozni egy boldogabb élet reményében. A film C. P. Taylor: Good című könyve alapján készült, a magyar szereplők között Cseh Annamária, Szatmári Attila, Péter Linka és Görög László játékát élvezhetik a nézők.

DOKUMENTUMFILMEK ÉS IRODALOM

A dokumentumfilmek között számos izgalmas téma és alkotás kapott helyet az idei versenyfilmes válogatásban, az irodalom szempontjából elsősorban Siklósi Szilveszter hetven perces filmjét, az „…öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd a nevemet!” – Emléktöredékek Szabó Magdáról című filmjét kell kiemelni, valamint a rendezőként és íróként is alkotó Oláh Gábor filmjét, az Afrika közel van - Lilla naplójából című 44 perces dokumentumfilmet.

A Szemlére a jegyeket január 22-től lehet megvásárolni a Filmszemle helyszínein. További információk jegyrendelésről, filmekről, programokról a Szemle hivatalos honlapján


NÉHÁNY FILM VETÍTÉSI IDŐPONTJAI
a Palace MOM moziban:

Pater Sparrow: 1
2009. február 1. 16:45 - Budapesti Kongresszusi Központ, Pátria Terem
2009. február 1. 20:45 - Palace MOM Park, 2-es terem
2009. február 2. 15:00 - Palace MOM Park, 2-es terem

Vranik Roland: Adás
2009. február 1. 21:30 - Budapesti Kongresszusi Központ, Pátria Terem
2009. február 2. 14:00 - Palace MOM Park, 1-es terem
2009. február 2. 18:00 - Palace MOM Park, 1-es terem

Gárdos Péter: Tréfa
2009. február 1. 19:15 - Budapesti Kongresszusi Központ, Pátria Terem
2009. február 2. 12:00 - Palace MOM Park, 1-es terem
2009. február 2. 16:00 - Palace MOM Park, 1-es terem

Zsigmond Dezső: Vadlány Boszorkánykör
2009. február 1. 17:00 - Palace MOM Park, 9-es terem
2009. február 2. 20:00 - Palace MOM Park, 3-as terem

Ferenczi Gábor: A barátkozás lehetőségei
2009. január 30. 20:00 - Palace MOM Park, 9-es terem
2009. február 2. 16:00 - Palace MOM Park, 7-es terem

Vitézy László: A Hortobágy legendája
2009. január 29. 17:00 - Palace MOM Park, 7-es terem
2009. február 2. 19:45 - Palace MOM Park, 7-es terem

Vizi Mária: A nyugalom
2009. január 30. 17:30 - Palace MOM Park, 9-es terem
2009. február 2. 13:30 - Palace MOM Park, 7-es terem

Bálint András: Beszélő fejek
2009. február 2. 11:00 - Palace MOM Park, 7-es terem

Valló Péter: Castel Felice
2009. január 29. 16:00 - Palace MOM Park, 3-as terem
2009. február 2. 21:00 - Palace MOM Park, 7-es terem

Balogh Zsolt: Kelj fel és járj...
2009. január 29. 15:30 - Palace MOM Park, 7-es terem
2009. február 2. 18:15 - Palace MOM Park, 7-es terem

Török Ferenc: Koccanás?
2009. január 30. 21:15 - Palace MOM Park, 2-es terem
2009. január 31. 17:15 - Palace MOM Park, 7-es terem

Györe Gabriella

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.