hirdetés

Radics Viktória és Maurits Ferenc díjat kapott

2017. október 8.

Egy hete megszületett a döntés két rangos vajdasági magyar díj idei kitüntetettjeiről. Maurits Ferenc festő, grafikus, költő kapta a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat, grafikai szerkesztői és könyvillusztrátori munkásságáért, míg a Bazsalikom Műfordítói Díjat ebben az évben Radics Viktória műfordító veheti át október 21-én.

hirdetés

A Szenteleky Kornél Irodalmi Díj bírálóbizottsága (Berényi Emőke, Böndör Pál, Harkai Vass Éva, Silling István és Szarka Mándity Krisztina) 2017. október 2-ai ülésén szavazattöbbséggel Maurits Ferencnek ítélte oda az idei Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat.

Maurits Ferenc sokoldalú irodalmi és képzőművészeti tevékenységével, a két művészeti ág intermediális átlényegítésével, az Új Symposion és a Forum Könyvkiadó vizuális arculatának kialakításával több mint fél évszázada fontos alakja a vajdasági magyar kulturális térnek. A díj szerteágazó, „rezgő vonalakkal” teli költői, festői, grafikai szerkesztői és könyvillusztrátori munkásságának elismerése.

 

A Bazsalikom Műfordítói Díjat a bizottság (Marko Čudić, Glavinić Vékás Éva és Rizsányi Attila) egyhangúlag Radics Viktóriának, az egyik legkiemelkedőbb vajdasági származású fordítónak ítélte oda.

A díjazott a délszláv nyelvekből és németről mintegy húsz kötetet ültetett át magyarra, különböző folyóiratokban és antológiákban pedig több száz műfordítása jelent meg. Műfordítói, kultúraközvetítői és irodalmi tevékenységével korábban kiérdemelte a Zoltán Attila-díjat, a Holmi díját és a folyóirat novellapályázatának díját, a Móricz-ösztöndíjat, a Déry Tibor-díjat és a József Attila-díjat. 1995-ben Bazsalikom-díjat kapott, így a bizottság most különösképpen az azóta folytatott tevékenységét részesíti elismerésben.

A díjak átadására október 21-én a Szenteleky Napok programjának keretében kerül sor.

 

Forrás: VajdaságMa

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.