hirdetés

Follinus Anna: A verőfény visszája

2018. augusztus 30.

Margarita és a Mester a Lidó egyik villájában béreltek lakást számunkra, mely színes üvegablakával, festett mennyezetével a verőfény visszáját csempészte a falak közé. Sokszor csak hagytam, hogy hasson rám, nehezebb pillanatokban a részletekbe kapaszkodtam, hogy kívül maradhassak testem történésein. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Follinus Anna írása.

hirdetés

Velencébe mintha kódolva lenne a lebegés. Azon a nyáron minden este a Lidóról néztük, ahogy sziluettje elmosódik víz és szárazföld között. Amikor csak tehettem, kamaszmód lebegtem és mosódtam el én is. Új élmény volt legalább néha könnyűnek sejteni magam.Igaz, másképp, de lebegtetett a Lidó is: a golgotavirág, a kabócák hangja, a színes paloták mind-mind új érzetként törtek rám, és lüktettek tovább bennem. Akárhányszor elindultam a vaporettó-kikötőtől a tengerhez, világok közt keltem útra.

Margarita és a Mester a Lidó egyik villájában béreltek lakást számunkra, mely színes üvegablakával, festett mennyezetével a verőfény visszáját csempészte a falak közé. Sokszor csak hagytam, hogy hasson rám, nehezebb pillanatokban a részletekbe kapaszkodtam, hogy kívül maradhassak testem történésein.

Ha a környéken sétáltunk, gyakran kanyarodtunk a Grand Hotel des Bains felé. A
Mesterék oly elszántan igyekeztek Aschenbach nyomára jutni, mintha így kiterjeszthetnék világát ránk is. Egyszer be is lógtunk a szálloda strandjára, ahonnan még azelőtt kidobtak bennünket, hogy Tadzióvá válhattam volna. Ki szégyent érzett, ki haragot.


Mikor végre elmerültünk a tengerben, megérkeztem magamhoz. Egyszerre könnyű lett a test, morajlott a lélek.

Follinus Anna

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.