hirdetés

Folytatódik „A 12 legszebb magyar vers” elnevezésű konferencia- és könyvsorozat

Folytatódik, és immár negyedik állomásához érkezik „A 12 legszebb magyar vers” elnevezésű konferencia- és könyvsorozat. Az esztergomi Bazilika lépcsősorain április 24-én 10.30-kor 1000 esztergomi és szekszárdi középiskolás diák egyszerre teszi fel Babits Mihály örök érvényű kérdését: „…ez a sok szépség mind mire való?”
hirdetés

A Nagy versmondások amelyekből most harmadik alkalommal 25 perces filmet készít az MTV, immár társrendezvényeivé váltak a konferenciáknak. A filmek többszöri vetítésével csatlakozik a közszolgálati televízió ahhoz az élményközpontú irodalomtanítási programhoz, melyet az a tény hívott életre, hogy az irodalom az elmúlt tíz évben az utolsó helyek valamelyikén áll tantárgyi rangsorokban. „A 12 legszebb magyar vers” című konferencia- és könyvsorozat megálmodója és fő szervezője Fűzfa Balázs irodalomtörténész ebbe nemcsak hogy nem nyugszik bele, de tesz is ellene.  Az eseménysorozat nem kevesebbet vállal, mint hogy 12 alkalommal, mintegy 12000 diák és 12 helyszín megmozdításával felhívja valamennyi pedagógus és szülő figyelmét arra, hogy „irodalom nélkül bár lehet élni, de nem érdemes.”

Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színművész „vezénylésével” a különleges kórus hangokból fogja felépíteni az irodalom katedrálisát, ezzel ünnepélyesen megnyitják a hat éven keresztül tartó, 12 konferenciából álló sorozat negyedik tudományos szimpóziumát. Az esemény mottója szerint „az ma már a kérdés, hogy mit kezdjünk a kultúrával, mit kezdjünk az irodalommal a harmadik évezredben” (Margócsy István). E kérdésre az Esti kérdés segítségével neves előadók válaszolnak majd Szatmárnémetitől Újvidéken, Pécsen, Szegeden Veszprémen, Szombathelyen keresztül Piliscsabáig és Budapestig.

Április 25-én a konferencia résztvevői és a sajtó munkatársai számára egyetlen napra megnyílik Babits éppen 85 évvel ezelőtt vásárolt esztergomi házának kapuja.

A mára teljesen felújított emlékház, a Magyar Irodalmi Emlékházak (MIRE) tagja, az esztergomi Előhegyen állandó kiállításnak ad otthont, amelyet Babits Esztergomban töltött éveinek tárgyi és szellemi hagyatékából rendeznek be. Különlegességét nemcsak az adja, hogy korabeli fotók, bútorok, és a híres szignó-fal idézik a múltat, hanem a látogatók rangos művészek tolmácsolásában hallgathatják a házban írt verseket. Zeneművészek korabeli zenei kompozíciókat hoztak létre annak érdekében, hogy átélhetővé, megragadhatóvá váljon az alkotó pillanat.  

A konferencia fő szervezője a szombathelyi Élményközpontú irodalomtanítási program (Nyugat-magyarországi Egyetem) és a Babes–Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata. Védnöke a Magyar Irodalomtörténeti Társaság.

A program már létrejött és tervezett helyszínei:

   1. Petőfi Sándor: Szeptember végén (Koltó) – 2007. ősz
      2. Pilinszky János: Apokrif (Szombathely–Bozsok–Velem) – 2008. tavasz
      3. Arany János: Szondi két apródja (Szécsény–Drégelypalánk) – 2008. ősz
      4. Babits Mihály: Esti kérdés (Esztergom) – 2009. tavasz
      5. Radnóti Miklós: Levél a hitveshez (Pannonhalma–Abda) – 2009. ősz
      6. Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség (Újvidék–Budapest) – 2010. tavasz
      7. Nagy László: Ki viszi át a szerelmet? (Ajka–Iszkáz) – 2010. ősz
      8. Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában (Érmindszent–Nagykároly) – 2011. tavasz
      9. Berzsenyi Dániel: A közelítő tél (Egyházashetye–Nikla) – 2011. ősz
      10. Vörösmarty Mihály: A vén cigány (Székesfehérvár) – 2012. tavasz
      11. József Attila: Eszmélet (Budapest, vasúti pályaudvar) – 2012. ősz
      12. Weöres Sándor: Valse triste (Csönge–Szombathely) – 2013. tavasz

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.