hirdetés

Gál Katalin: Nem azt keressük, ami elválaszthatna

2018. május 12.

A MKKE tagsága az ország valamennyi szellemi áramlatát képviseli, tagunk az MMA kiadója éppúgy, mint a Művelt Nép, a Kortárs Kiadó csakúgy, mint a Jaffa – mert számunkra a közös értékek a fontosak, és nem azt keressük, ami elválaszthatna. – A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökét, Gál Katalint kérdeztük.

hirdetés

Négy hónapja vagy a MKKE elnöke. Mivel telt ez az idő, milyen tervek, elképzelések fogalmazódtak meg benned és a MKKE vezetőségében, a szervezeten belül és kívül milyen változások mentek-mennek végbe, milyen újítások érnek?

Januárban, amikor megválasztottak a MKKE elnökének, az elnökség is megújult. A felvett új és a visszalépett régi kiadókkal – Osiristól a Reakcióig – hússzal gyarapodott a taglétszámunk. A könyvkiadás sokszínűségét egyre hívebben reprezentálja a tagság összetétele. Munkacsoportokba szerveződve tekintjük át az Egyesülés dokumentumait, tevékenységét és korrigálunk, ahol az új felállás és a megváltozott külső-belső körülmények igénylik. Lépésről lépésre haladunk. Közben szervezzük a Fesztivált, az Ünnepi Könyvhetet... Új a logónk, és frissítettük a grafikai arculatunkat is. És tovább őrizzük az értékeinket, hagyományainkat, ápoljuk és bővítjük a kapcsolati hálónkat.

Az olvasók zöme csak nagyon belülről, magyarországi viszonylatban képes megítélni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Mennyire simul bele a nemzetközi fesztiválok sorába, milyen híre és rangja van a külföldi kiadók, szerzők és olvasók körében?

A mi Könyvfesztiválunk a nemzetközi mezőnyben ismert és elismert – nyilván nem a legnagyobbak közül való, de nem is akar versenyezni Frankfurttal vagy Londonnal, ahol a világ legnagyobb kiadói kereskednek. A miénk egy szerző-központú fesztivál, mint amilyen a lipcsei vagy a torontói – tehát nem a jogok adásvételéről szól, hanem elsősorban a kortárs szerzőkről, véleménycseréről, szakmai együttműködésekről, kulturális kapcsolatokról. Ezért van több száz programunk, a felolvasástól a vitaesten át a vetélkedőig és színházi bemutatóig. Ezért hívunk meg évente díszvendég-országot – idén Szerbia volt ez – és díszvendég-írót – idén Daniel Kehlmannt.

Az elmúlt hetekben bizonyos lapokban igen sok támadás érte a MKKE-t elsősorban a Könyvfesztivál díszvendégének nyilatkozatai miatt. Reagáltatok-e valamilyen formában ezekre?

A Könyvfesztiválon minden kiadó részt vett, aki csak akart, függetlenül attól, hogy tagja-e a MKKE-nek. Minden szerző ott volt, aki új könyvvel jelentkezett a közelmúltban, vagy aki számára a kiadója bármilyen eseményt szervezett. A Könyvfesztivál minden eseményt befogad, amit a kiadók hoznak, ez a lényege. Az olvasók meg ahhoz a szerzőhöz mennek dedikálni, akire kíváncsiak, ez ilyen egyszerű. A díszvendég-írónak pedig jogában áll azt nyilatkozni és mondani, amit csak szeretne – elvégre azért hívjuk meg a világirodalom óriásait, mert arra kíváncsi a közönség, hogy ők hogyan látják a világot – akár minket magunkat, akár az ország aktuális kormányának politikáját. A mi íróink is elmondják a véleményüket, ha külföldre hívják őket, hiszen az írókat ezért hívják meg világszerte eseményekre: hogy elmondják, amit gondolnak, szabadon. A MKKE tagsága az ország valamennyi szellemi áramlatát képviseli, tagunk az MMA kiadója éppúgy, mint a Művelt Nép, a Kortárs Kiadó csakúgy, mint a Jaffa – mert számunkra a közös értékek a fontosak, és nem azt keressük, ami elválaszthatna. Ezért aztán a MKKE rangjához méltatlannak találtuk, hogy a tények ismeretét nélkülöző, érthetetlenül indulatos rágalmakra reagáljunk.

Kevesebb, mint egy hónap múlva nyit az Ünnepi Könyvhét. Úgy hallottam, számos változtatást terveztek. Mire számíthatunk, miben lesz más, új és XXI. századi az idei könyvünnep?

Az Ünnepi Könyvhét idén 89 éves – ez már-már matuzsálemi kor. Ezért a hagyományok megőrzése és a megújulás kettős feladata vár ránk. Budapest Főváros és az Aegon Művészeti Díj támogatásával számos új programmal gazdagítjuk a kínálatunkat – lesznek színpadi programok, koncertek, a közösségi médiához kapcsolódó játékok és projektek, lesz a 47-49-es villamos vonalán Könyvvillamos, ahol a könyvheti szerzők fognak fellépni. Remek az együttműködésünk a Margó Fesztivállal, akik szintén a Könyvhét idején várják a közönséget. A legfontosabb azonban most is az, ami 89 éve mindig: a kortárs magyar irodalom legújabb művei, valamint szerző és olvasó találkozása.

Ha már a XXI. századnál tartunk, lesz-e egyszer például könyvheti vagy könyvfesztivál-app – térképpel, naptárral, információkkal könyvekről és szerzőkről?

Rengeteg tennivalónk van, ezek közül sok valóban a digitális világhoz kapcsolódik. Most újul meg a honlapunk, a közösségi médiában már a Könyvfesztivál idején is sokkal nagyobb aktivitást fejtettünk ki, mint bármikor korábban. Már az idei Könyvhéten is fontos szerep jut majd a közösségi médiának, és a jövőben is egyre inkább ebben az irányban haladunk tovább. Anyagi forrásaink az utóbbi években rendkívüli módon beszűkültek, ezért csak óvatosan merek tervezni – de igen, remélem, lesz Könyvhét- és Könyvfesztivál-app is.

A Könyvfesztiváltól a nyitás előtt nem volt túl hangos a sajtó. Terveztek-e a jövőben vagy épp most, a Könyvhét előtt az eddigieknél erőteljesebb, láthatóbb, többekhez eljutó hírverést?

A Könyvfesztivál kommunikációja már alapvetően az online felületeken zajlott, talán ezért is volt az, hogy idén látogatott ki a fesztiválra a legtöbb fiatal. A Könyvhét esetében is a hagyományos sajtó- és média-megjelenéseken túl a digitális térben zajlik számos kampányunk. Médiapartnereink, a Centrál Média, a Vasárnapi Hírek, a Népszava, a HVG, a fidelio.hu is gondoskodnak arról, hogy minél több érdeklődőhöz eljusson a Könyvhét híre. A Fesztivál és a Könyvhét plakátjai szinte valamennyi könyvesboltban ott voltak és lesznek természetesen.

Mikor lesz nyilvános a könyvheti lista, a program, és mit lehet tudni a budapesti megnyitóról, illetve a vidéki megnyitókról?

A kiadóknak május 11-ig kellett beküldeniük a programjaikat, tehát május közepére összeáll a teljes program. Két héttel a Könyvhét előtt pedig a megjelenő könyvek listája is rendelkezésre fog állni. A budapesti megnyitó ismét csütörtökön lesz, 7-én, délután 4 órakor, a vidéki megnyitó helyszíne idén Szekszárd. Budapesten Berg Judit nyitja meg a Könyvhetet, Szekszárdon dr. Szemere Gabriella, a MKKE elnökhelyettese. Országszerte legalább 80 helyen és a határon túl Kolozsváron, Temesváron is lesz Ünnepi Könyvhét. Hagyományosan két nappal a megnyitó előtt, június 5-én tartunk sajtótájékoztatót a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Végül: a kiadók előzeteseiből értesülhettünk már sok remek könyv megjelenéséről. Te személyesen milyen könyveket vársz nagyon?

Sok kedvenc szerzőm van, akiktől nagyon várom az új könyveiket... A kiadók ezen a héten, legkésőbb a jövő héten adják le a listáikat – ha látom, akkor tudok igazán mazsolázni. Biztos vagyok benne, hogy bőséggel el tudom majd látni szeretteimet is (1-99 év között) egész nyárra olvasni valóval. Aztán már itt is lesz a Karácsony...

Fotó: Kis Norbert

Nagy Gabriella

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.