hirdetés

Garaczi László: Érosz megkínozza Pszichét

Első nyilvánosság extra II/8.

2004. február 20.

2003. december 30-án a litera immár másodszor tartotta előszilveszteri buliját a Toldi moziban. Akik felolvastak: Bódis Kriszta, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Garaczi László, Háy János, Kornis Mihály, Pályi András, Peer Krisztián és Szív Ernő.
Az utolsó itt közölt írás Garaczi Lászlóé.
Mottó: A BpTV Hőemelkedés Petivel c. kultuszműsorában arra a kérdésre, számít-e a méret, Matthias, a százkilós transzvesztita válasza: két kis kavicsért nem indítom be a betonkeverőmet.

hirdetés

Végigperzselt a nap a parton, újság mögé rejtőztem, hárman voltunk, egy meztelen nő, egy döglött kutya, és én. A kutya horpaszát átbökték bordái, békésen hevert a fagyalbokornál. Fúrtam az újságba két lukat a halálozási rovat és a "te is lehetsz melltartó" reklámszöveg közé, átlukasztva két mínuszos hírt, és megkukkoltam a nőt. A másik oldalon is kitéptem egy kishírt, a "nap viccét" pedig óvatosan kinyálaztam a nyelvemmel, és a dögöt is jól megnéztem. Az egyik mínuszos hír egy töktolvajról szólt, vagyis inkább tökszélhámosról, a másik kettő nyulakról és egy szerencsés heroinistáról, a nap vicce Abraham Lincoln orvosát tematizálta.


Ó, te strand, mivé lettél! Valaha napbarnított emberek sétafikáltak itt peckesen, pirospozsgás lurkók leveli békát gyűjtöttek a csalitosban, bronzszínű férfiak álldogáltak a büfénél habzó sörökkel, nők csurgattak naptejet hasukra, és kioldották hátul piros pántjaikat. Most? Bűz, rothadás, enyészet, fákat derékig bugyoláló, gőzölgő hordalék. És még ez sem igazi. Fékezett habzású, pszeudo-apokalipszisba lógatva múlattuk hárman a penészfoltos délutánt.


Letartóztatási parancsot adtak ki egy tökszélhámos ellen az Egyesült Államokban: Bertis Dennis Kelepex tavaly ősszel száz dollárért megengedte két asszonynak, hogy mintegy hetven tököt leszüreteljenek a földjéről. Azonban sajtófotó készült a két tököt szedő asszonyról, és a fényképet meglátta a tökföld valódi tulajdonosa, aki azután kiderítette a szélhámosságot, és följelentette a rendőrségen Kelepexet. A tárgyaláson a tökcsaló nem jelent meg, ezért letartóztatási parancsot adtak ki ellene.


Ámokot futottak a bezárt nyulak. Több mint háromszázötven nyulat találtak egy Los Angeles-i lakóházban. A belépőket döbbenetes látvány fogadta: mintha eleven, faltól falig nyúlszőnyeg borította volna a padlót. Az összezsúfolt állatok közül több vérnyúllá vadult és ámokfutásba kezdett, tíz pedig döglött volt. A szomszédok figyeltek fel arra, hogy időnként egy-egy nyúl rohan ki a házból, megőrjítve a környék kutyáit.


Véletlenül mentették meg egy elájult részeg kábítószeres életét a berlini maratoni futóverseny orvosai: azt hitték, hogy az illető versenyző és a futás miatt lett rosszul. A negyvenéves heroinfüggő férfi a táv harminchetedik kilométerénél tántorgott és csuklott össze. Mivel a férfin edzőcipő volt, az orvosok úgy vélték, a mezőnyhöz tartozik.


Gyanítom, hogy Kelepex, a tökcsaló magyar, és valójában Kalapácsnak hívják. A bokornál heverő kutya pofájából kifityegett lilászöld nyelve. A magányosnak mindent szabad: fölvettem egy pörkölt végű nyársat, és mélyen a fülébe szúrtam. Írisze tükrében fölmeredő férfiárnyam tüzes acélgerely. Puha lángcsóva, csörömpölve omlanak a festett üvegkulisszák.


Odajön a nő, a meztelen, végignéz rajtam, és azt mondja: "Tudok egy megoldást a problémádra: tegyél törülközőt meleg vízbe, és csavard rá, tartsd rajta egy percig, aztán csinálj egy amerikai minden oké jelet a bal kezed hüvelyk és mutatóujjával, és egy kézzel a feje körül fogd meg szilárdan, húzd magadtól elfelé, tartstd így öt percig, minden perc után egy kicsit jobban húzd ki, tarts egy perc pihenőt, pörgesd körbe harmincszor, adj neki tíz rántást előre, csapkodj vele minden irányba, a másik kezeddel védekezz, mert megsebesíted magad, váltogasd a két kezed ritmikus mozgással, fel és le csapkodj ötvenszer, csinálhatod bármikor, vezetés, tévénézés, munka, írás közben, kezdj hússzal, vidd fel százig, csinálj háromszázat naponta, a cél hogy napi ezret meg tudj csinálni."


Ismered a nap viccét? kérdem, mikor befejezi. Elmegy Abraham Lincoln az orvoshoz, hogy valami nagyon szúrja a fenekét. A doki gumikesztyűt húz, benyúl, turkál, keresgél, egyszer csak kihúz egy szál piros rózsát, és felkiált: - De hiszen ez egy szál rózsa ! - Magának hoztam, doktor úr!


Szétszórt lécek, üszkös fűcsomók, a tavalyi avar, morzsaléka. Óriási drótkefével nyugatnak fésülték a tájat, minden abba az irányba mutat, mintha Az uniós csatlakozás előérzete című képen lennénk díszletelemek – még a tusfekete felhők is arrafelé nyargalnak.

Garaczi László

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
gébics gébics 2004-03-01 18:50

Az egyik barátom is elolvasta ezt az írást, s mindjárt adott is neki egy találó címet: Garaczi László: Garaczi László megkínozza az olvasót.

gébics gébics 2004-02-21 11:00

Sivár, fantáziátlan és gusztustalan szöveg. Akkor is az marad, ha a cím mitológikus magasságokba akarja emelni, s némi átvitt értelmet kölcsönöz az egésznek. (Ja, és nem is túl eredeti.)