hirdetés

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Szépírók II. Őszi fesztiválja, szeptember 24-25.

2005. október 2.
Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.
hirdetés

Ennek eredményeképpen a közönség jelentős része a svédasztalos irodalomfogyasztás mellett döntött, elment, visszatért, korzózott a programok között. Mert hiába változatos a program, a beszélgetések többségét mégiscsak ugyanaz a legfeljebb 2-300 ember látogatja.


A Károlyi Palotát hatalmas előtere és szűkös termei egyébként is inkább társasági események, mint széles körű érdeklődésre számot tartó konferencia-jellegű rendezvények lebonyolítására teszik alkalmassá. A látvány ezúttal is egy vállalati karácsony, vagy egy gimnáziumi tanárok számára rendezett állófogadás képét idézte, de a csúnya, csúnya látszat újra csak csalt. A künn beszélgetők valójában mindazok, akik már abból a – gondos szervezők által berendezett – második teremből is kiszorultak, ahol kivetítőn követhették volna az eseményeket. Kertész Imre személye minden alkalommal, még ha nyilvánvaló okokból is, de megdöbbentő méretű tömegeket mozgat meg, és, legalábbis a beszélgetés végén kifelé áramló szerencsések körében végzett gyors közvélemény-kutatás eredménye alapján sem ő, sem beszélgetőpartnere, Vámos Miklós nem okoztak csalódást ezúttal sem.


A közönség tekintélyes része a Szépírók KI-MIT-TUD-ja címet viselő, sokakat legalábbis egészséges gyanakvásra késztető programjára is maradt. Az est műsorvezetője Németh Gábor elsőként a Garaczi házaspár és barátai alkotta zenekart konferálta be, akik kétéves fennállásuk során született két számukat (Kettős állampolgárság, Kés és villa) játszották el, a korai Kontroll Csoportra emlékeztető míves zenei építkezéssel és cizellált hangszeres játékkal kísérve. Áttekintve a színes kínálatot, voltaképpen egyetlen igazán kínos produkciót sem láthattunk, és volt egy-két kifejezetten kellemes meglepetés is, például Esze Dóra, akiről feltehetően többen nem tudták, mint ahányan igen, hogy tényleg tud énekelni. Ehhez képest, az avatatlan fül számára legalábbis, professzionális operai élményben részeltette a leesett állú hallgatóságot. Háy János komplett multimédiás performansszal készült, először a hagyományos szomorú Manókról készült grafikáit mutatta be, mindenki legnagyobb megelégedésére, majd – nem kapván kölcsön gyermeke elektronikus gitárját – rock helyett pol-beat dalokból adott elő egy csokorra valót. Bartis Attila fotói mellett arról is képet alkothattunk, hogyan lehet igazán megizzasztani egyszavas válaszokkal az egyébként gyakorlott rádiós riporter Németh Gábort, aki semmilyen módon nem tudta rábírni a szerény fényképészt, hogy bármit is mondjon az általa művelt másik művészeti ágról. Tóth Krisztina ezzel szemben látható kedvvel és rutinosan beszélt az üvegezésről – sokadszor visszatérő téma a vele készült beszélgetésekben, Kornis Mihályt pedig egyenesen leállítani sem lehetett. A műsoros estet záró Grecsó Krisztián néptánc-bemutatója pedig olyan elsöprő sikert aratott, amilyenre senki, legfőképp a látható zavarban lévő ifjú író-táncművész nem számított.


Másnap reggel akkora élet volt a Petőfi Irodalmi Múzeum lépcsőházában, mint egy középiskolában július közepén, de a korai időpont ellenére (vasárnap reggel 10!) is tisztes közönség gyűlt össze az Ex Symposion órájára. Balázs Attila tulajdonképpen már elvárt Bukowski-felolvasását a litera beszélgetése követte.


Az első félórában Vágvölgyi B. András és Keresztury Tibor [lapunk főszerkesztője] Eörsi Istvánnal beszélgetett, aki döbbenetes őszinteséggel vallott Leukémia kisasszonyhoz fűződő kapcsolatáról, a börtönről és a szabadulást követő évek nyomorúságáról (az interjú bővített, szerkesztett változata hamarosan olvasható a literán). Végül Acsai Roland, Győrffy Ákos és Lövétei Lázár László olvasták fel verseiket.

Burger Barna több sorozatot készített írókról az utóbbi időben, akik aztán maguk választottak ki az elkészült képek közül egyet, mellékanyarítottak néhány sort (vagy nem, mint az egyébként sem éppen szószátyár Bartis Attila), s ez a kép került be végül a Fejvagyírás című albumba. A fesztivál ideje alatt a hátsó két teremben a fotós kedvenc képei voltak láthatók, melyek végül kimaradtak az albumból, a folyosón pedig a sorozatok egészei is – szépen keretezve a fesztivált és a helyet is.

*****

A kétnapos rendezvénysorozat szombaton 10-től a Lettre órájával indult Karádi Éva szerkesztésében. A folyóirat legújab számát Abody Rita, Forgács Zsuzsa, Lángh Júlia és Kukorelly Endre mutatták be, a moderátor Karádi Éva volt.
11-től Burger Barna 100 író fényképe című kiállítását Nádas Péter nyitotta meg.
12-től a JELENKOR órája zajlott Garaczi Lászlóval, Grecsó Krisztiánnal, Márton Lászlóval, Németh Gáborral és Tóth Krisztával - a moderátor Nagy Boglárka, a Jelenkor szerkesztője volt. 
Délután kettőtől  Kukorelly Endre Élnek még ezek című színdarabját Földessy Margit  Színjáték Stúdiójának növendékei olvasták fel.
Négy órakor Vendégségben címmel Csukás István, Lázár Ervin, Szilágyi István, Sütő András és Szakonyi Károly írószövetségi tagok órája zajlott volna a tervek szerint, de Sütő András és Csukás István sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen. A programot Konrád György vezette.
Este hattól Kertész Imrével Vámos Miklós beszélgetett.
Nyolctól a SZÉPÍRÓK KI-MIT-TUD-ján Németh Gábor vezetésével Bartis Attila (fotó), Bódis Kriszta (film), Bodor Béla (dilettáns szövegek), Esze Dóra (operaária zongorakísérettel), Forgách András (rajz), Garaczi László (családi zenekar), Grecsó Krisztián (néptánc), Háy János (festés, zene), Kertész Ákos (József Attila-versek szavalása), Kornis Mihály (Petri- és Orbán-versek szavalása) és Tóth Krisztina (iparművészet) mutatkoztak be kevésbé ismert oldalukról a közönségnek. Az első napról a képeket Egyed Péter készítette.


Vasárnap tíztől az  Ex Symposion  órája várta a közönséget Bozsik Péter vezetésével.  A lapot Balázs Attila, Bozsik Péter, Lovas Ildikó, Szilágyi Zsófia és Zeke Gyula felolvasásaikkal mutatták be.
11-től a litera óráját Keresztury Tibor főszerkesztő moderálta, Vágvölgyi B. Andrással Eörsi Istvánt kérdezték, majd a litera bemutatja sorozat szerzői olvastak fel: Acsai Roland, Győrffy Ákos és Lövétei Lázár László.
Déltől Magyar írók nyakkendőit mutatta be Lázár Ervin. Egytől Havas Judit: Versek. 33 nő című CD-jének és könyvének bemutatója zajlott.
Délután kettőtől a segítséggel élők óráját Gács Anna vezette: Balla D. Károly, Böszörményi Gyula, Legeza Ilona és Magyar Judit Katalin ültek a színpadon.
Négytől a Kitüntetett  Szépírók órájában, melyet Mészáros Sándor vezetett, Eörsi István, Radnóti Sándor, Sándor Iván, Spiró György, Székely Magda és Závada Pál olvastak fel. Délután hattól Karafiáth Orsolya és Varró Dániel szerepeltek, a beszélgetést Vámos Miklós vezette, Szabó Magda betegsége miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.
Este nyolctól Öt férfi és öt nő a nőkről címmel Balázs Eszter vezetésével Balla Zsófia, Erdős Virág, Gergely Ágnes,  Karafiáth Orsolya, Takács Zsuzsa, Békés Pál, Dalos György, Csaplár Vilmos, Nádasdy Ádám és Szilágyi Ákos olvastak fel. Csaplár Vilmos zárszava zárta a rendezvényt.
Ezen a napon Szémann Tamás készített képeket a fesztiválról, melyeket a második galériában lehet megtekinteni.

Neltz Tamás

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.