hirdetés

Egy hét múlva nyit a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2018. április 12.

2018. április 19–22. között rendezik meg a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison. A fesztivál díszvendége idén Daniel Kehlmann, akit Darvasi László laudál majd, a díszvendég-ország pedig Szerbia lesz.

hirdetés

A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ebben az évben is vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át a Budapest Nagydíjat. Idén a Magyarországon is jól ismert német író, Daniel Kehlmann a fesztivál díszvendége, a díjat április 19-én, a fesztivál nyitónapján veszi át. Laudációt mond Darvasi László. Az ünnepélyes díjátadást megelőző beszélgetést Lévai Balázs vezeti.

A fesztivált Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitja meg, a szerb díszvendégséget Vladan Vukosavljevic szerb kulturális miniszter üdvözli.

Daniel Kehlmann 1975-ben született Münchenben, 1981-ben családjával Bécsbe költöztek. Ma Berlinben és New Yorkban él. Első regénye, A Beerholm-illúzió (Beerholms Vorstellung) 1997-ben jelent meg, amikor befejezte tanulmányait a bécsi egyetemen. A nemzetközi piacon is elismerést szerzett negyedik regényét, az Én és Kaminskit (2003, magyarul: 2003) több mint húsz nyelvre fordították le. Az átütő sikert azonban számára A világ fölmérése hozta meg (2005, magyarul: 2006), 35 nyelvre fordították, és megkapta érte többek között a Candide-díjat (2005), a Heimito von Doderer-díjat (2006) és a Kleist-díjat (2006). Könyvei még magyarul: Hírnév, F, El kellett volna menned. A könyvfesztiválra adja ki a Magvető Könyvkiadó Tyll című regényét, Fodor Zsuzsa fordításában.

Daniel Kehlmannal rögtön az első napon, 19-én 16 órakor lesz pódiumbeszélgetés a Millenáris B épületében, majd április 21-én 14 órakor az Osztovits teremben mutatják be Tylll című könyvét

1995 óta a MKKE díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása is a fesztiválon. A korábbi években vendég volt nálunk Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, Törökország, valamint az Európai Unió, Észak-Európa és a visegrádi országok írói is jártak nálunk.

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretein belül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 28 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik. Szerzőik íróként egyelőre pályakezdők: ezért nyugodtan lehet csak az általuk létrehozott szövegekre koncentrálni, és igazi párbeszéd alakulhat ki az olvasó és a jelenlevő szerző, illetve műve között. Bontakozó irodalmi tehetségükkel és megjelenésükkel ezek a még nem futtatott írók közelebb hozzák az élethez az irodalmat, az írás rejtélyeit; ez sok érdekes és jelentős találkozásnak lehet az alapja. Az európai elsőkönyves szerzők találkozója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon alkalmat kínál az ismerkedésre a mai Európa fiatal irodalmi tehetségeinek egymással, a közönséggel és persze a kiadókkal is, megnyitja az újabb nyelveken való megjelenés és hasonló további találkozók lehetőségeit. A Millenáris panelbeszélgetésein házigazda lesz Gács Anna, és Forgách András.


Csutak Gabi – Fotó: Szőcs Petra

A 2018-as Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának külföldi résztvevői: Theresia Enzensberger (Németország), Dulce Garcia (Portugália), Matěj Hořava (Csehország), Jakub Juhás (Szlovákia), Emy Koopman (Hollandia), Kocsis Árpád (Szerbia), Satu Vasantola (Finnország), Julia Weber (Svájc) és Katharina Winkler (Ausztria), Georgi Burdarov (Bulgária), Jan Kristoffer Dale (Norvégia), Ivana Djilas (Szlovénia), Anita Furu (Dánia), Weronika Gogola (Lengyelország), Giorgos Panagi (Ciprus), Matteo Trevisani (Olaszország) és Dorotea Vučić (Horvátország).
Az idei magyar bemutatkozó Csutak Gabi lesz, akinek 2017-ben jelent meg a Csendélet sárkánnyal című könyve.

Mathias Énard – Iránytű című könyve a Magvetőnél, a Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című a Jelenkornál jön; április 21-én 16:30-kor a Supka Géza teremben mutatják be könyveit

A fesztivál vendégei többek közt olyan jelentős külföldi írók, mint Mathias Énard, Guillaume Métayer, Robert Menasse, Dragan Velikić, Dora Kaprálová vagy Matěj Hořava.

Guillaume Métayer – Tóth Krisztina már ajánlotta verseit a Literán; április 22-én 14 órakor mutatják be könyvét a Szabó Magda teremben

Robert Menasse Konrád Györggyel, Esterházy Péterrel és Karádi Évával, 2008-ban; április 21-én 16 órakor lesz vele beszélgetés a Márai teremben

A könyvfesztiválon magyar írókban sem lesz hiány. Könyvbemutatókon és beszélgetéseken találkozhatnak többek között Kemény Istvánnal, Szabó T. Annával, Varró Dániellel, Tatár Sándorral, Háy Jánossal, Nádasdy Ádámmal, Mesterházi Mónikával és Száraz Miklós Györggyel (a részletes program a MKKE oldalán elérhető).


Kemény István Nílus című könyvének bemutatója április 22-én 14 órakor lesz a Szabó Magda teremben

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2018. április 20. pénteken kerül megrendezésre az Európai Írótalálkozó az Európa Pontban. Az első beszélgetés 10 órakor kezdődik A mai délszláv irodalom és az európai irodalmi hagyománycímmel, résztvevői:  Laslo  Blasković,  Dragan  Hamović,  Igor  Marojević,  Radoslav Petković, Dragan Velikić és Vladislava Vojnović. Moderátor: Csordás Gábor. 11:45-től kerül sor a Beszélgetés EU irodalmi díjasokkal az európai irodalmi hagyományhoz való viszonyukról programra, melynek résztvevői: Ida Hegazi Høyer (Norvégia), Carolina Schutti (Ausztria), Jelena Lengold (Szerbia), Janis Jonevs (Lettország) és Szécsi Noémi (Magyarország). Moderátor: Tarsoly Eszter. 13:30-tól A Kreatív Európa Műfordítás Program bemutatása következik a nyertes kiadók és szerzőik közreműködésével (Kreatív Európa Iroda, Vince Kiadó, L’Harmattan Kiadó, Typotex Kiadó és Noran Libro). 14:30-tól Nők a mai európai irodalomban címmel folytatódik a tanácskozás. A beszélgetés résztvevői: Clare Azzopardi (Málta), Ivana  Djilas (Szlovénia), Theresia Enzensberger (Németország), Nora Ikstena (Lettország), Maria A. Ioannou (Ciprus), Jana Juráňová (Szlovákia), Emy Koopman (Hollandia), Anita Furu (Dánia), Dulce Garcia (Portugália) és Julia Weber (Svájc). Moderátor: Bán Zsófia. Az írótalálkozót 15:45-től a Kultúrák találkozása a mai európai irodalomban című beszélgetés zárja. Résztvevők: Irena Brežna (Szlovákia és Svájc), Dora Kaprálová (Csehország és Németország), Kocsis Árpád (Szerbia és Magyarország), Aleš Šteger (Szlovénia), Satu Vansola (Finnország), Katharina Winkler (Ausztria), Giorgos Panagi (Ciprus és Németország), Matěj Hořava (Csehország és Románia), Nora Szentiványi (Norvégia és Magyarország). Moderátor: Baczoni Márk.

A Litera idén is tudósít a fesztiválról, hírekkel, helyszíni szemlékkel, könyvkritikákkal és -ajánlókkal, fotókkal és videófelvételekkel várja az érdeklődőket a könyvünnepen.

További információkat a fesztiválról itt találnak: A MKKE Könyvfesztivál-oldala.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.