hirdetés

Hamarosan jön a Horváth Péter Ösztöndíj 2017-es top10-es listája

2017. október 7.

A november végi díjátadás előtt egy hónappal, azaz október végén hozzák nyilvánosságra a Horváth Péter Ösztöndíj idei tíz legjobbjának nevét, majd a versenyben maradó három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – esélyes nevére november 20. táján derül fény.

hirdetés

Dr. Horváth Péter üzletember, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója 2013-ban irodalmi ösztöndíjat hozott létre a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak támogatására. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) nevű ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, önálló kötettel rendelkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők (írók, költők, kritikusok, esszéisták) támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

Az ösztöndíj összege netto 6.000 Euro.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egy hónapos – berlini alkotói tartózkodásra is.

A jelöltek nevét, a kiadók javaslatai alapján a kuratórium által összeállított Top10-es listát a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozza. A versenyben maradó három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelölt nevét pedig egy héttel a díjátadás előtt ismerteti.

2013-ban Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes és Závada Péter közül Krusovszky Dénes, 2014-ben Bajtai András, Lanczkor Gábor és Mán-Várhegyi Réka közül Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Papp-Zakor Ilka, Áfra János és Závada Péter közül Áfra János, 2016-ban pedig Bencsik Orsolya, Nagy Kata és Szabó Róbert Csaba közül Bencsik Orsolya nyerte el a rangos elismerést.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos költő, író, Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár és Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíj minden év őszén a sajtó és az alapító jelenlétében kerül átadásra: ötödízben 2017. november 30-án, csütörtökön, 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében.

A díjátadón közreműködik: Tóth Evelin (ének), Kézdy Luca (hegedű).

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.