hirdetés

Hamarosan indul a második MARGÓ városi irodalmi fesztivál

2012. május 23.

A MARGÓ immár második alkalommal színesíti Budapest kulturális életét négy napon át, június 7. és 10. között. Az Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan zajló, azt kiegészítő rendezvény támogatója a Bookline.

hirdetés

A MARGÓ egy olyan fesztivál, ahol nem hagyományos módon találkozhat a szerző, az olvasó és a mű: bevonja a film, színház és zene rajongóit, képviselőit, alkotóit, kulturális központokat és műhelyeket. 

A 2011 áprilisában nagy sikerrel zárult első MARGÓ Fesztiválon közel hatezren vettek részt. Idén is átalakul a főváros kulturális szerkezete, egymáshoz szorosabban vagy éppen lazábban kapcsolódó irodalomközpontú, de a társművészeteket is bevonó programokat fűzi össze a fesztivál egyetlen kulturális eseménnyé.

Megnyitó június 7-én, 18.30-kor a Holdudvarban.

A fesztivál programjai: Háyland – Háy János író estje Mucsi Zoltánnal és Beck Zoltánnal, Szöveghullám a Dunánál – öt fiatal író: Csobánka Zsuzsa, Izsó Zita, Molnár Illés, Rhédey Gábor, Závada Péter felolvasóestje a Lánchíd lábánál, Kedvencek temetője – slampoetry, ahol a szavak mesterei most évfordulós nagy magyar írókból merítenek ihletet többek között Závada Péter, Saiid, Ponza és MC Zeek, Momentán Plusz Kosztolányi – improvizációs előadás Kosztolányi ismerős idegenei nyomán, Szerelemtérkép – Nyáry Krisztián facebookos irodalmi-szerelmi történeteinek bulvárkulturális térképe Adytól Fedák Sáriig, Rájátszás – költők és zenészek párbaja költők és zenészek párbaja Grecsó Krisztiánnal, Karafiáth Orsolyával, Szálinger Balázzsal, Kollár-Klemencz Lászlóval, Beck Zoltánnal és Szűcs Krisztiánnal, Európai irodalom éjszakája - 18 ország, 18 író 18 műve, 18 különböző helyszínen, a TÁP Színház művészeivel, Mozdulatművészet elméletben és gyakorlatban -  a Mozdulatkórus verstánc estje, Szomszédok – bérháztörténetek, avagy kis éji irodalmi túra Garaczi László, Erdős Virág és a József Attila Kör íróinak előadásában, Buda vs. Pest – irodalmi kocsmakvíz, Egy perc, egy történet – Örkény kisfilmpályázat, rendhagyó tárlatvezetések a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Magyarhangya vetítések, Soundkitchen-koncertek és még sok minden más.

Hivatalos odalak:
www.margofeszt.hu
,
http://www.facebook.com/margofeszt


A programok ingyenesen látogathatók és megtalálhatók lesznek a Litera Láthatás rovatában is.

A résztvevőkről és a programokról részletesebben: 

JÚNIUS 7. CSÜTÖRTÖK

Szerelemtérkép– 2012. június 7. csütörtök, helyszín: Holdudvar, kezdés: 19:00

Nyáry Krisztián népszerű, facebookos irodalmi-szerelmi történetei elevenednek meg Bartsch Kata és Elek Ferenc tolmácsolásában. Ki gondolná, hogy Ady Endrétől szerelmi viszonyokban mérve három-négy lépésben el lehet jutni Vas Istvánig vagy Fedák Sáriig? Régi fényképek, versek, naplók mentén rajzolódik ki a bulvárkulturális szerelmi térkép.

Nyáry Krisztián a 90-es évek közepén a pécsi bölcsészkaron tanított irodalomtörténetet. Azóta a kommunikáció területén dolgozik, vezetett már pr-ügynökséget, közvélemény-kutató-céget és volt a fővárosi önkormányzat kommunikációs vezetője. Az irodalommal hobbi-szinten foglalkozik, a Facebookon indított kultúrtörténeti sorozatát, amelyben magyar írók, képzőművészek, zeneszerzők szerelemi kapcsolatait dolgozza fel, naponta több ezren követik nyomon posztjait.

 

2félidő kultúrfoci–  június 7. csütörtök, helyszín: Ankert, kezdés: 19:30

A magyra futball sikere a nosztalgiánkra épül. Az emlékeinken buzogva szurkolunk még ma is. Totózunk és a szomszéddal is fogadunk. Fociszenvedélyünk töretlen. Van filmes és irodalmiasult változata is. - Ezekből gyüjtögettek a szervezők az EB előestjére. Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs című frissen megjelent könyvéből és és Hanula Zsolt titkos futballnoveláiból olvasnak fel, illetve játszanak el a szerzők és a meghívott színészek. A szünetben rövidfilmekkel tartják fent az érdeklődést és készítik elő a második félidőt.

Kőrösi Zoltán József Attila díjas író. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-történelem szakon diplomázott 1987-ben. 1990-től a Magyar Rádió Irodalmi szerkesztőségének vezetője, majd a Művészeti Főszerkesztőség főszerkesztője. Lapszerkesztő (Kritika) és könyvsorozat (JAK-füzetek) felelőse, a litera.hu főszerkesztője, dramaturg és forgatókönyvíró, tanár és műsorkészítő. A Magyar Mozgókép Alapítvány elnöke. Első novellájával 1992-ben megnyerte a Magyar Napló c. irodalmi hetilap Örkény István-novellapályázatát. Ugyanebben az évben jelent meg első kötete, a beszélgetéseket tartalmazó Felrombolás. 1996-ban megnyerte az ÉS novellapályázatát. A forgatókönyvéből készült A kis utazás c. film a 2000. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a közönségdíjat. Könyvei: Budapest, nőváros; Milyen egy női mell? Hazánk szíve; Szerelmes évek – Gyávaság; A hűséges férfi – boldogságnovellák; Az utolsó meccs - történetek a titkos magyar focikönyvből 


SzövegHullám a Dunánál - 2012. június 7. csütrötök, helyszín: Lánchíd, pesti hídfő, kezdés: 20:00

A FISZ, a VáLyó és a Danube Flow közös akciója: irodalom, víz, fény - a Fényírás-estekről már ismerős koncepció szabadtéri helyszínre költözik. Öt fiatal szerző olvas témába illő verseket, az Osmo Free Band kísér, sötétedéskor pedig az installációk és vetítések révén a szövegek birtokba veszik a környező teret, finom lounge és minimál zenei aláfestés mellett. Egy ugrásra Vörösmartytól!?

Felolvas: Csobánka Zsuzsa, Izsó Zita, Molnár Illés, Rhédey Gábor, Závada Péter;
zene: Osmo Free Band;
VJ: Prókay Ádám,
DJ: Jerome Andrieux

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy "jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók képviseletében". A határokon átívelő művészeti, szakmai érdekeket képviselő, valamint minden tehetséges harmincöt év alatti magyar alkotót tömörítő szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá vált.

 

Kedvencek temetője-Slam Poetry – 2012. június 7. csütörtök, helyszín: Corvintető, kezdés: 22:00

A szavak mesterei évfordulós nagy magyar írókból merítenek inspirációt. Nemes Nagy Ágnes, József Attila, Orbán Ottó, Áprily Lajos, Szabó Magda, Jékely Zoltán, Kassák Lajos, Csáth Géza: a 2012-ben évfordulós irodalmi nagyságaink megszólíthatatlanok szinte. Egy panoptikumba képzeljük őket, jó esetben arany keretbe, érinthetetlenül. Nekik azonban eszük ágában sem volt a halálukkal megsemmisülni, elnémulni. Ezért hívjuk segítségül a legbátrabbakat, a legszabadabb költői műfaj művelőit, hogy piszkálják csak meg kicsit a poros hagyományt, mondjanak oda, szóljanak be, élesszék fel a párbeszédet.

Slammerek: Süveg Márk (Saiid), Závada Péter (Újonc), Gábor Tamás (IndianA), Bencsik Ádám (Ponza), Németh Péter (McZeek), Daniel Brownwood, Simon Márton, Horváth Kristóf (Színész Bob), Kövér András (Kövi), Csepelyi Adrienn (Audrey Rapburn)
Zene: Amoeba zenekar
Ceremóniamester: MC Hugee
Vj: Vajna Bali (Dj Unflyable)

 

JÚNIUS 8. PÉNTEK

Háyland - Egy este a Háy-birodalomban -  2012. június 8. péntek, helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, kezdés: 19:00

Szomorúmanók, angyalok, istenek, apák és a gyerek földjén járunk, különös világ ez, mégis ugyanaz a csillag, ugyanaz a bolygó. Háy Jánostól megszoktuk, hogy mindig előáll valami meglepővel, amitől minimum beszakad a pulpitus. Láttuk, hogyan szól citerán a rockandroll, zeng a Balaton-parti Hendrix, miként lesz árokparti párbeszédből lételmélet, klasszikusra rap, de tudjuk-e, milyen is mélyrétegeiben ez a való világ? Jártunk-e már Háylanden, ahol felélednek az angyalok, megmozdul, ami nehéz?

Háy János író, költő, képzőművész, a Palatinus Könyvkiadó alapítója. 1989-ben jelent meg első verses kötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. A Gyalog megyek… után 17 könyve jelent meg, köztük a Dzsigerdilen című regény, mely prózaíróként és A Gézagyerek, mely drámaíróként tette ismertté. Több ízben jelentek meg rajzai és festményei. Maga illusztrálja könyveit, maga készíti el könyvborítóit. Felnőtt fejjel, két gyermekének megszületése után végezte el az ELTE esztétika szakát, jelenleg pedig szabadfoglalkozású íróként él Budapesten. Háyland című könyve 2011-ben jelent meg.

Ottlik 100 - 2012. június 8. péntek, helyszín: Telep, kezdés: 19:30


100 éve született Ottlik Géza. Vajon mit jelent ma Ottlik? Mennyire tudott aktuális maradni? Mit adnak szavai, képei? Miért különleges a Hajnali Háztetők? Kérdések, válaszok, kísérletek az újraértelmezésre. Filmvetítés és beszélgetés meghívott alkotókkal és az Ottlik hagyaték gondozójával.

Film: Hajnali háztetők (Dömölky János 1986, 84)

Az Ottlik Géza kisregényéből készült filmben Both Benedek festőművész elmeséli Hajnali háztetők című képének születését. Közben barátságokon és szerelmeken keresztül kirajzolódik a múlt század első felének társadalomképe.

Momentán + Kosztolányi- 2012. június 8. péntek, helyszín: Európa Pont, Millenáris, kezdés: 20:00

Kíváncsi, hogyan látott minket, magyarokat egy francia, orosz, japán, finn, török vagy netán egy "néger" a múlt század első felében?
Kosztolányi Dezső 1926 és 1927 között a Pesti Hírlapban jelentette meg interjúalapú, de személyes megjegyzésekkel megtűzdelt cikkeit, összefoglaló nevén az Alakokat, amelyekben hol jellegzetes pesti foglalkozásokról, hol a bölcsőtől a koporsóig tartó életutakról, hol pedig hazánkban letelepedett külföldiekről mesélt.
Az író felvilágosít az ő "messzi életükről és messzi emlékeikről, s szavukat hallgatva, taglejtésüket figyelve ráeszmélünk, hogy mi is a helyünk és szerepünk ezen a földgolyón..., hogy ezen az idegen tükrön megpillanthassuk igazi, eddig talán magunknak is ismeretlen arcunkat és lelkünket."
A Budapesten élő külföldiekről szóló, izgalmasan megírt tárcák hangzanak fel a Momentán tagjaitól, majd ezzel párhuzamosan a közönség ötletei alapján improvizációk születnek arról, hogyan élnek a mai Magyarországon külföldiek, és hogyan élünk mi magyarok külföldön.

A Momentán Társulat tehetséges fiatalokból álló kreatív csapat, az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója. Megalakulásuk (2000) óta több mint 500 alkalommal léptek színpadra. Legnépszerűbb produkciójuk a RögvEst, emellett többek között az elmúlt tíz évben vendégül látták Kex és Tea nevű irodalmi felolvasóestjeiken a kortárs magyar irodalom színe-javát.

 

Szomszédok - bérháztörténetek - Kis éji irodalmi túra a bérház mélyén- 2012. június 8. péntek, helyszín: Fogasház, kezdés: 22:00

Mennyi élet és mennyi történet lapul egy bérház falai között? Kik éltek a gangról nyíló bérlakásokban, mi minden történhetett a szobakonyhák hűvösében, a hálók rejtekein?
A JAK All STARS, vagyis a József Attila Kör szerzői arra tesznek kísérletet, hogy egy-egy megadott évszám alapján rekonstruálják a helyszín titkos történetét, fogadott házmesterünk elemlámpával kísér végig a lakásokon, melyekben egy-egy író mesél, és elevenít fel karaktereket, élethelyzeteket, sorsfordulókat az elmúlt 100 pesti évből.

Felolvas: Erdős Virág, Garaczi László, Maros András, Nemes Z. Márió, Papp Sándor Zsigmond
Házmester: Scherer Péter


JÚNIUS 9. SZOMBAT

Janne Teller: Semmi - 2012. június 9. szombat, helyszín: Kőleves kert, kezdés: 17:00

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola minden tavasszal Diákszínjátszó fesztivált rendez, ennek keretében állították színpadra Janne Teller Semmi című kultikus munkáját. A dán írónő regényét hazájában előbb betiltották, aztán, miután megnyert egy neves állami díjat, kötelező olvasmánnyá tették. „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.”  Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap a termet, a többiek pedig elhatározzák, hogy nihilista osztálytársuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek számukra értelme van. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik, ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség. Csak Pierre marad flegma. Kineveti a társait, akik ilyen áldozatokra képesek, csak hogy megtalálják az "értelmet". A többiek éjszaka brutálisan bosszulják meg kitartó közönyét.
Közreműködik: ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 7.A osztály

 

Karen Blixen2012. június 9. szombat, helyszín: Massolit, kezdés: 19:30

Karen Blixen a huszadik századi dán irodalom kiemelkedő képviselője. A dániai Rungstedlundban született és élete nagy részét itt töltötte, de meghatározó élmény volt számára a Kenyában töltött 17 év, amelyről könyveiben is ír, többek között a magyar nyelven is megjelent Volt egy farmom Afrikában című regényében. A könyv alapján készült 1985-ben Sydney Pollack rendezésében a Távol Afrikától című film.
Vendégünk Karen műveinek fordítója, Kertész Judit. A felolvasás után dokumentumfilmet vetít a dán írónőről a Skandináv Ház.

 

Buda vs. Pest - Irodalom kocsmakvíz - 2012. június 9. szombat, helyszín: Szatyor Bár és Galéria, Púder Bárszínház, kezdés: 18:00

Buda és Pest versenyre kél. Két helyszínen, a Duna két partján méri össze erejét, tudását és szűkebb pátriája iránti hűségét a tősgyökeres, hithű pesti és a megrögzött, lelkes budai. A Púder és a Szatyor Bárban egyszerre, egy időben kezdődik a vérfagyasztóan izgalmas tusa, melyben először helyi csapatok viaskodnak a legjobb budai és pesti címért, majd a két, egymással kibékíthetetlen ellentétben álló fél, a Duna két partja veti össze helytörténeti és irodalmi tudását. Pest vagy Buda, Buda vagy Pest: örök kérdés, amelyre most, első ízben választ kapunk.

 

Európai Irodalom Éjszakája - 2012. június 9. szombat, helyszín: OSA Archívum, Design Terminál, Bródy House, Marriott Hotel, Gerber Pál műterme, kezdés: 19:00


18 ország, 18 író 18 műve, 18 különböző helyszínen. Egy éjszakára Budapestre költözik az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Hálózata), az Európa Pont és 18 európai kulturális intézet szervezésében. A Margó Irodalom Fesztivállal karöltve az Európai Irodalom Éjszakája újfajta irodalmi élményt szeretne nyújtani; a kortárs európai irodalom különleges helyszíneken, alternatív előadásmódban jelenik meg a Belváros különböző pontjain. Az este folyamán a résztvevők felfedezhetik Budapest számukra talán ismeretlen arcát, és közben megismerkedhetnek a kortárs európai irodalom egy-egy eredeti hangjával a TÁP Színház művészeinek tolmácsolásában.
http://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/
https://www.facebook.com/irodalomejszakaja

 

JÚNIUS 10. VASÁRNAP

Mozdulatművészet elméletben és gyakorlatban - a Mozdulatkórus verstánc estje, kísérlet a költészet - tánc - zene kapcsolatára2012. június 10. vasárnap, helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, kezdés: 18:00

A társulat verstánc estjén az előadók kísérletet tesznek a költészet, tánc és zene művészi összekapcsolására, hagyományaikat megőrizve, az előadást új verstáncokkal kibővítve. Babits Mihály szellemi társa volt Dienes Valériának, "Mennyei színjáték" verstánca 1915-ben készült, mely "lábról-lábra" örökítve fennmaradt. Hasonló módon Mirkovszky Mária "Két nővér" című verstánca is ismert, amely a 1920-as években került bemutatásra. A felújított koreográfiák mai köntösben kelnek életre.

 

Rájátszás 2012. június 10. vasárnap, helyszín: Akvárium, kezdés: 19:00

Három kortárs költő és zenész írja és játssza újra egymás műveit. A játékban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egy-egy versét. A már többször bemutatott, nagy sikerű program folytatásaként újra színre lépnek kedvenc dalköltőink és költő dalnokaink, hogy megduplázzák az élvezetet!

Költők: Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián, Szálinger Balázs
Zenészek: Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián

Egy perc, egy történet - az Örkény István kisfilmpályázat ünnepélyes díjátadója és hivatalos záróbuli - 2012. június 10. vasárnap, helyszín: A38 hajó, kezdés: 21:00

Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com - European Short Film Centre kisfilmpályázatot hirdetett "Egy perc, egy történet" címmel. Örkény az anyanyelvünkké vált? - a pályázat során a velünk élő Örkényt keressük, hogyan, milyen formában élnek még mindig velünk azok a groteszk és abszurd helyzetek, amelyekre Örkény novellái irányították rá a figyelmünket. Hogyan értik, hogyan látják, hogyan láttatják a mai fiatalok a 100 éves Örkény gondolatait?
A pályázatra olyan kisfilmeket vártak, amelyek Örkény István egyperces novelláinak felhasználásával készültek - műfaji megkötés nélkül, de maximum 10 percben. A pályázatra elsősorban középiskolások, egyetemisták, pályakezdő filmesek jelentkezését várták. - Közreműködik a TÁP Színház és Hó Márton.

Záróparty a Soundkitchen szervezésében Krisóf Norbert koncertjével. 

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.