hirdetés

Harmadik alkalommal érkezik az Art Capital

2018. június 4.

Harmadik alkalommal nyílik meg június 9-én a nagy sikerű Art Capital Szentendrén. A rendezvény központi témája 2018-ban a modern ember természethez való viszonya – ezt járják körül a tematikus kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások és koncertek.

hirdetés

Harmadik alkalommal nyílik meg június 9-én a nagy sikerű Art Capital Szentendrén. A rendezvény központi témája 2018-ban a modern ember természethez való viszonya – ezt járják körül a tematikus kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások és koncertek.  A kiállítás hazai és külföldi műveket egyaránt bemutat, klasszikus és formabontó módon is.

Az idei fesztivál címe Az Édenkert nyomában. A kert a Paradicsom szimbólumaként  jelenik meg hagyományosan. A Biblia szerint az eredendő bűn következtében, az első emberpár kiúzetésével alapvetően sérült a teremtés harmóniája. Az ember újra és újra kísérletet tesz a természet és a társadalom összehangolására, emiatt kerteket hoz létre. A kert pedig egyszerre válik természetessé a mesterségessé, mint egyfajta mesterségesen teremtett természet jön létre.

A kert menedék, ahová a rohanó világban vissza lehet vonulni. A szerelem, az érzékiség, a szépség helye. Alighanem a modernitás az első olyan kor, amelyhez nem társítható karakteres kert.

Az Art Capital témája ebben az évben tehát, hogy hogyan viszonyul az ember a termsézethez, hogyan jelenik meg a Paradicsom utáni vágy: a kert ideája. Többnyire fontos viszonyítási ponttá válik a különböző művek számára az áramló víz és a megtermékenyítő folyó eleme, illetve a szabadság fogalmának értelmezése is.

A fesztiválon irodalom és zene témakörében több irodalmi estre és könyvbemutatóra is sor kerül. Két könyvbemutató, Paksi Endre Lehel könyve június   10-én Ámos Imre - Anna Margit Múzeumban, illetve A jelen időzítése című könyv Nemes Z. Márió bemutatásával június 12-én valósul meg. A Ne kertelj! programsorozat keretein belül Závada Péter és Dés András, Nádasdy Ádám és Térey János, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, Karafiáth Orsolya és Legát Tibor, valamint Kemény István és Kemény Zsófi beszélgetései hallhatóak egy-egy irodalmi est keretében. Egy érdekes felolvasószínházi program is gazdagítja a palettát, Festői szerelem címmel szintén az Ámos Imre - Anna Margit Múzeumban június 23-án lesz hallható.

A múzeumok az Art Capital időtartalma alatt, június 24-éig, meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.