hirdetés

Hat költő adta vissza a Gérecz Attila-díjat

2017. december 11.

Öt költő áll ki a szexuális zaklatás áldozataként nemrég a Díványon nyilvánosság elé álló Follinus Anna mellett, és adja vissza a Stádium Kiadó vezetője, Kárpáti Kamil által alapított Gérecz Attila-díjat. Follinus Anna mellett Oravecz Péter, Nagy Cili, Győrffy Ákos, Király Levente és Grecsó Krisztián.

hirdetés

Follinus Anna november 25-én a Díványon megjelent interjúja, melyben egy szexuális zaklatás történetéről számol be, nagy felháborodást váltott ki az irodalmi közéletben. A beszélgetést Az erőszak természetrajza című vers publikálása előzte meg (első része az Élet és Irodalomban 2015-ben jelent meg, majd a teljes vers november 1-jén a Literán), melynek ugyanez az erőszak a témája.

A Szépírók Társasága, majd a József Attila Kör nyilatkozatban ítélte el a Stádium Kiadó és vezetője, Kárpáti Kamil költő és Lőkös Margit tettét, majd két új áldozat is nyilvánosság elé lépett: Hajdrák Tímea fotóművész és Oravecz Péter költő.

Utóbbi a Zoomnak adott interjújában számolt be a Stádium Kiadónál, illetve az Új Átlók csoportnál töltött évekről, arról, hogy a házaspár hogyan hálózott be és tartott mentálisan fogva gyerekeket és fiatalokat. A cikkben jelentette be Oravecz Péter, hogy visszaadja a Kárpáti Kamil alapította (és sok évig az ő döntése alapján odaítélt) Gérecz Attila-díjat. Bejelentéséhez Follinus Anna is csatlakozott.

A Zoom adott hírt arról 2017. december 11-én, hogy további díjazottak adták vissza az elismerést. Nagy Cili, Győrffy Ákos és Király Levente jelentette be, hogy az elsőként nyilatkozó áldozat, Follinus Anna mellett kiállnak, és elhatárolódnak a díjról döntő kiadóvezetőtől, Kárpáti Kamiltól és társától, Gí-től (Lőkös Margit).

Király Levente a Zoomon nyilatkozza: „Miután olvastam az Oravecz Péterrel készült riportot, amiben a rengeteg szörnyűség mellett az is benne van, hogy Péter és Follinus Anna visszaadja a díjat, úgy döntöttem, hogy itt van az ideje nekem is lépnem. Péter ezzel a gesztussal kiállt Anna mellett, és én is ebben a formában szeretném kifejezni együttérzésemet Anna és minden áldozat felé".

Győrffy Ákos szintén szeretne kiállni Follinus Anna és a többi áldozat mellett. Mint mondja: „Már elkezdtünk egyeztetni arról, hogy milyen formában adjuk vissza a díjat, de ezzel kapcsolatban még nem találtuk meg a megfelelő formát".

Nagy Cili a követezőképp indokolta lépését: „Azért adom vissza a Gérecz Attila-díjat, mert én még azok közé tartozom, akik annak idején Kárpáti Kamil ajánlására kapták. Úgy érzem, ezzel tudom kifejezni leginkább az érintettekkel való együttérzésemet, valamint azt, hogy csalódtam Kamilékban.

A cikk megjelenése után Grecsó Krisztián is csatlakozott a díjat visszaadó kitüntetettekhez. Szerzői oldalán írja: „Nem tudom, hogyan kell díjat visszaadni, és hogy annak van-e bármilyen értelme. Gérecz Attila nem Dózsa László, és még csak nem is Kárpáti Kamil fikciója.
De mivel se a normalitásnak se a szolidaritásnak nem maradtak járható útjai, se formái, én sem szeretnék tovább Gérecz Attila-díjas költő lenni.
Licitre bocsátom ezt az eredeti bronz kisplasztikát, ami maga a díj. 1996-ban kaptam a Vízjelek a honvágyról című első könyvemért.
Aki a legtöbbet adja érte, annak ünnepélyesen átadom december 14-én, azon a jótékonysági főzésen, amin igyekszünk pénzt gyűjteni az öcsémmel a Jurányiban, a Heti betevő javára.
Ezzel az összeggel megtoldjuk a befolyt bevételt."

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.