hirdetés

Grecsó Krisztián: Laudáció Háy János Artisjus-díjához

2015. április 24.

Háy János: Napra jutni című könyvéért Artisjus Irodalmi Díjat kapott. Grecsó Krisztián laudációját olvashatják. A friss Artisjus-díjasokkal ma 14 órakor beszélgetést rendeznek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Hess András Termében.

hirdetés

A Napra jutni szűkszavú kötet. Nincs benne egyetlen felesleges szó sem. A végletekig fegyelmezett, szinte kíméletlenül pontos szöveg. 36 drámai novella az átalakulásról, az időről, arról kisszerű, nevetséges néhány évtizedről, amit életnek nevezünk, és amiben hirtelen gyerekből apák leszünk, apákból meg halottak.

A Napra jutni Háy János kivételes pályájának is az egyik csúcspontja, A gyerek remeklését idézi. A novellákat szigorú fegyelemmel szerkeszti, úgy adagol, mintha mérgezne, gyilkolni akarna, és a széttartó motívumokból furfangosan összeálló szövegekben úgy rajzol meg egyedi sorsokat, tragédiákat, hogy egy egész generáció magára ismer. Pedig mindig közelről indul, részletes, jól megkomponált közelképeket mutat, nála semmi sem általános, tablószerű. Nem történelmi kulissza a beszolgáltatás, a téeszvilág, hanem a nagyapa személyes tragédiája.

A novellák önálló műremek, de a hősök át-átjárnak a szövegekben, ezért szépen lassan összeáll egy porladó, magát emésztő világ, a generációk történetei egymásra íródnak, Háy dermesztően őszinte, úgy tart tükröt elénk, hogy zsigereinkben érezzük, szemek vagyunk a családi láncban, és akármilyen gyönge szemek is, akármennyire nincs értelme, tartani kell.

A kötet a Családállítás záróciklussal szinte regénytérré sűrűsödik, áll össze, négy kegyetlenül szép, fájdalmasan felemelő monológ, a társas magány őrjítő, torokszorító jajkiáltásai. Az anya vallomása a magyar irodalom egyik legszebb, legfájdalmasabb anyamonológja, melyben a létezés és a magány szinonimákká romlanak.

Olvassák el, aztán utazzanak haza, és öleljék meg az édesanyjukat.

2015-ben az Artisjus-díj műfaji kategóriájában Háy János Napra jutni című kötete nyerte el az elismerést. Szívből gratulálok!

Grecsó Krisztián

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.