hirdetés

Háy Jánosé az évad legjobb drámája

2017. szeptember 13.

Háy János A halottember című drámája kapta az Évad Legjobb Magyar Drámája díját. A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a Szkéné Színházban tartott ősbemutató rendezője volt. A főszerepet Mészáros Sára játsza.

hirdetés

Az Évad Legjobb Magyar Drámája-díj 1998 óta kerül átadásra a Színházi Dramaturgok Céhe által. A 3-6 drámából álló jelöltlistáról titkos szavazáson választja ki a díjazottat a Céh tagsága, az idei évben Háy János A halottember című drámája bizonyult a legjobbnak, mely mű az emberi veszteségeket és az azokhoz való alkalmazkodás lehetőségeit járja körbe.

A díjat a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én veheti át a szerző a Színikritikusok díja átadójának keretében. Az esemény helyszíne a Budapest Bábszínház lesz, ahol a fentiek mellett átadásra kerül a Bálint Lajos-vándorgyűrű is. Idén Török Tamaráé a megtiszteltetés, hogy átvehesse a gyűrűt, melyet minden második évben örökítenek át a Céh egy tagjára.

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.” – mondta a darab kapcsán Háy János.

Az esemény a nagyközönség számára is nyitott, jegyek a Budapest Bábszínház pénztárában és a jegy.hu-n kaphatók.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.