hirdetés

Illés Andrea: Folytatódó és új szériák

2018. február 21.

Az első félévben tehát összesen négy cím jelenik meg a Scolar Live-ben, de ősszel folytatjuk a szériát. – A Scolar Kiadó 2018-as tavaszi terveiről Illés Andrea szerkesztő számolt be a Literának.

hirdetés

Litera: A Scolar Live! sorozata fontos felületévé, otthonává vált a debütáló és fiatal magyar irodalomnak. Külcsín és belbecs. Költészet és próza. Szakmai figyelem: elég, ha csak Ferencz Mónika vagy Czinki Ferenc könyvét említjük. Mi jön most tavasszal a sorozat égisze alatt?

ILLÉS ANDREA: Tavaly indult a sorozat, és egy év alatt nyolc kötete jelent meg – három líra, öt próza –, ami önmagában is lenyűgöző szám. Az első féléves megjelenéseket két részre osztottuk. Könyvfesztivál előtt három könyvet jelentetünk meg a Scolar Live-ban: Wirth Imrétől az Ő volt a rejtélyes állat című verseskötetet és Stermeczky Zsolt Gábortól A félreértés tárgyát, továbbá András László prózakötetét, a Rasszista utazásokat. Juhász Tibor novellái, Salgó blues címmel, a Könyvhétre jelennek meg. Az első félévben tehát összesen négy cím jelenik meg a Scolar Live-ben, de ősszel folytatjuk a szériát.

A kínálatban feltűnik Ferdinandy György, Száraz Miklós György és Temesi Ferenc neve is. Nagy életművek. Mire számíthatnak tőlük régi olvasóik, vagy éppen azok, akik most kapcsolódnak be ezekbe az áramlásokba?

Ferdinandy György bejárta az egész világot, élt Franciaországtól kezdve Puerto Ricon át Floridáig szinte mindenhol. És miközben vándorolt – írt. Sokat és jót. Most egy olyan novellagyűjteményt hozunk ki tőle, mely főleg az emigrációban született és magyarországi kiadónál eddig még nem közölt írásait tartalmazza, illetve ezek mellett a legjelentősebb, emblematikus novelláit. A könyv címe is a nyugati emigrációra utal: Vadnyugati origó. Temesi Ferenc 49/49 című új regényét, azt hiszem, óriási várakozás övezi. Talán nem árulok el titkot: egy nagy szerelem regényét olvashatjuk majd. Benne rejlik a kötetben ’68 regénye, de a beteljesületlen fiatalkori vágyak és a beteljesült időskori szerelem szépsége és feszültsége is. És új regénnyel jelentkezik a Fesztiválon Száraz Miklós György is: Osztozkodók című kisregénye egy lottónyeremény történetét meséli el, a tőle megszokott gördülékeny történetvezetéssel.

Gerlóczy Márton, Maros András és Tisza Kata is új könyvekkel jelentkeznek. Milyen szövegvilágok tárulnak fel általuk? Illetve, mennyiben helyes az a megállapítás, hogy ezek lehetnek azok a tónusok, amelyek a Scolar arcélét, profilját adják? Egyáltalán: miként leírható ez?

Mindhárom szerzőről azt gondolnánk, hogy a fiatalabb korosztályt szólítják meg: de ez nem így van, pontosabban már nem csak így van. A fiatalokat megtartva egyre bővül az olvasótáboruk. Műveik mind kiforrottabbak lesznek, érettebbek. Ha végigtekintünk a műveiken, kötetről kötetre nyomon követhető, miként válnak igazi, nagy írókká. A tavalyi évben különösen sok olvasót vonzott Gerlóczy Márton Altató című családregénye; és Tisza Kata régi olvasótábora is bővült a visszatérés óta. Gerlóczy Könyvhétre megjelenő könyve egyfajta „kiegészítésként” is felfogható, hiszen új adalékokat kapunk mind szöveg, mind fotóanyag szempontjából az Altatóhoz. Tisza Kata sajátos műfajt alkotott meg a Fesztiválra megjelenő könyvével. A legjobb hely a városban te vagy pszicholíra, úgynevezett terápiás versek gyűjteménye – biztosak vagyunk benne, hogy sokaknak segít majd átlendülni a nehéz élethelyzeteken. Maros András Játszótéri pillanatok című könyve egy apuka éles szemű, szeretetteljes humorral, iróniával rajzolt történetei a játszóterek minitársadalmáról.

Az április Könyvfesztivál (a magyar irodalom ünneplése mellett) mindig erős világirodalmi jelenléttel is bír. A Scolar ezúttal milyen világirodalmi szerzőkhöz nyúl, milyen tendenciákhoz „szól hozzá”?

Folytatjuk a világhírű brit író, Ian McEwan sorozatát: új fordításban, Lukács Laura tolmácsolásában jelentetjük meg a Man Booker-díjas Amszterdamot. Természetesen a skandináv irodalom sem maradhat el – igazán érdekes, magyar vonatkozású norvég regénnyel jelentkezünk: Nora Szentiványi A lakás című művében a hatvanas-hetvenes évek disszidenseinek, illetve az otthon maradt rokonoknak a kapcsolatrendszerét és a nyugati hazalátogatók érzéseit festi le.

A gyerekirodalom frontján sem tétlenkedik a Scolar: például Usch Luhn és a Horst-Sandnes-páros is két-két könyvvel érkezik.

A kiadó gerincét mind a mai napig a gyerekkönyvek adják. A jól ismert „Mit? Miért? Hogyan?” ismeretterjesztő sorozat mellett állandóan keressük a gyerek szépirodalmat. Ennek jegyében indítunk új sorozatot: a német írónő, Usch Luhn a „Pimasz négyes” című gyereksorozata után az örök kedvencek, a pónik világába kalauzolja a kis olvasókat. Póniszív, a kis ló egész biztosan megszeretteti magát a 6-10 éves korosztállyal. És folytatjuk a norvég krimiíró-rajzoló páros, Jørn Lier Horst és Hans Jørgen Sandnes „2. számú nyomozóiroda” című gyerekkrimi-sorozatát, immáron a 3-4. kötettel: a „Naplemente akció” és a „Nárcisz akció”.

Litera

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.